De mest almindelige fejl som forælder

Selvindsigt og en refleksion over den opdragelsesstil, du ønsker at gennemføre, vil hjælpe dig med at undgå nogle almindelige opdragelsesfejl. Vi vil forklare dem her.
De mest almindelige fejl som forælder

Sidste ændring: 15 juli, 2022

Den, der siger, at det er nemt at være forældre, lyver. Ikke alene er det en stor udfordring, men det er også fuld af plads til at lave fejl som forælder. Det involverer mange aspekter, der både har at gøre med den udfordring, som barnet i sin fulde enestående karakter udgør (alle børn er forskellige), og med vores egne idéer om, hvad der er rigtigt eller nyttigt.

Ikke mindst handler det om det øjeblik i livet, som vi befinder os i.

For at gøre det hele endnu vanskeligere skal vi også tilføje bedsteforældrenes, tanters og naboernes mening til alt dette ud over råd fra skolelærere, eksperter og børnelæger. Selvfølgelig er det vigtigt at huske, ud over gode intentioner og forsøg på at være forberedt, at vi alle kommer til at begå fejl som forælder.

Lad os tage et kig på nogle af de hyppigste af dem for at undgå at gentage dem, og at deres konsekvenser bliver tydelige med tiden.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Udbrændthed hos forældre: Hvad det er, og hvordan man overvinder det

De mest almindelige fejl som forælder

Nogle gange opstår disse fejl på grund af uvidenhed, og nogle gange opstår de på grund af reaktion. Andre gange kan de simpelthen ske, fordi vi improviserer.

Der er flere grunde til, at vi handler og griber ind i børns opdragelse. Derfor er ingen undtaget fra at begå fejl i opdragelsen.

Autoritære opdragelsesstile

En alt for autoritær opdragelse indebærer overdreven kontrol, stivhed, få tegn på hengivenhed og straf som en tilbagevendende foranstaltning. På kort sigt finder vi lydige børn, som faktisk er underdanige og søger at undgå konflikter.

Men efterhånden som de kommer videre i livet, træffer de beslutninger baseret på frygt for autoriteter, og ikke fordi de forstår fordelene ved at opføre sig på en bestemt måde. Til gengæld kan de naturalisere mishandling og ordrer fra andre i fremtiden. Oprør kan også være en konsekvens heraf.

Autoritær opdragelse forhindrer kontakt med følelser, lytning og forståelse for andre. Derfor kan børn, der er opdraget på denne måde, i fremtiden blive meget ufleksible og kun motiveret af at overholde regler.

Forældre skælder en pige ud

Autoritær opdragelse fører til underkastelse eller oprør. I denne opdragelsesstil forklares reglerne ikke, men pålægges.

Overbeskyttelse i for høj grad

Overbeskyttelse er en anden af de hyppigste fejl som forælder. På denne måde er børnene i fremtiden ikke i stand til at forsvare sig selv og klare vanskeligheder, fordi en anden altid har gjort det for dem. Således påvirkes deres selvværd, og der er ofte en lav tolerance over for frustrationer.

Overforbrug og mangel på grænser

Nogle gange gør vi det, fordi vi ikke længere vil høre på deres raserianfald. Andre gange er det, fordi det er mere behageligt for os at sige “ja” end at forsøge at sætte grænser.

Uanset årsagen giver vi ofte samtykke til uhensigtsmæssig adfærd, som derefter gentages og er vanskeligt at udrydde. Derfor finder vi som et fremtidigt resultat ofte unge mennesker, der har en lav frustrationstolerance og ikke accepterer “nej” som et svar.

At gøre din søn eller datter til det absolutte centrum i dit liv

Du synes måske, at det er lidt irriterende at læse, men det er sandt. De første leveår kræver, at vi er meget opmærksomme på børn, fordi det er en følsom periode, hvor de er meget afhængige og udvikler færdigheder.

Men lidt efter lidt er det nødvendigt at give slip på dem ved at lade dem falde, begå deres egne fejl og træffe deres egne beslutninger. De skal også være i stand til at erkende, at andre mennesker også har deres egne tidsrammer, ønsker og behov. Når dette ikke sker, bliver de krævende, despotiske og ude af stand til at forstå, at de ikke er universets centrum.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan genkender du en skjult narcissist

Anbefalinger til at undgå almindelige fejl som forælder

Nogle af anbefalingerne til alle forældre er følgende:

  1. Arbejd med din egen frygt og usikkerhed. Anerkend dine svagheder. Med selvindsigt vil du være i stand til at træffe klogere beslutninger. Du vil heller ikke gøre det ud fra impulser, der udløser visse uforarbejdede følelser. Dette vil forhindre dig i at projicere din frygt og alt det, der tilhører dig, over på dine børn.
  2. Lær at sætte grænser. Det er meget sundt at sige “nej”. Det hjælper børn med at blive frustrerede og forstå, at det ikke altid er muligt at få alt, hvad de ønsker.
  3. Opdrag dem ud fra værdier. Respekt, empati, at være venlig og hjælpe andre er altid værdier, som er vigtige at lære. Frem for alt lærer man dem ved at gå foran med et godt eksempel. Derfor kan du starte med at anvende disse værdier ved at få børn til at samarbejde og deltage i huslige pligter.
  4. Arbejd med følelser i hjemmet. Det er vigtigt, at barnet lærer at kende sig selv og sine følelser samt at opdage andres følelser og handle derefter. På den måde kan hun eller han lære at aflæse signalerne fra omgivelserne. Ved at arbejde med følelser kan hun eller han f.eks. erkende, at drillerier virkelig gør ondt på en anden person.
  5. Lær børn at være taknemmelige for det, de modtager dagligt. På denne måde opmuntrer du til taknemmelighed og værdsætter indsatsen.
Mor og datter taler sammen

Assertiv opdragelse reducerer fejl og forbedrer den fremtidige reaktion, som børn vil have i den virkelige verden.

Det er OK at begå fejl som forælder, men man skal også have en strategi

Vi skal vide, at der vil være opdragelsesfejl, og ikke have dårlig samvittighed over det. Der findes heller ikke perfekte forældre – kun ægte voksne mennesker af kød og blod, der forsøger at være den bedste udgave af sig selv.

Det er dog vigtigt, at vi er i stand til at have en opdragelsesstrategi, hvor der over tid opretholdes en vis sammenhæng, og hvorigennem vi overfører værdier. Familien er det første sted, hvor børn lærer at eksistere, at forstå, hvad der er godt og skidt, og at udvikle de færdigheder, de skal bruge for at eksistere i denne verden.

Derfor har en improviseret og formålsløs opdragelse konsekvenser. Disse konsekvenser kan måske kun synes at påvirke familiens daglige liv i dag. M de vil have indvirkning på alle de andre områder af livet, som det unge menneske deltager i i fremtiden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lira Mandujano, Jennifer, & Martínez Ruíz, Maria José, & Morales Chainé, Silvia, & Nieto, Javier (2017). CRIANZA POSITIVA Y NEGATIVA ASOCIADA A LOS PROBLEMAS SEVEROS DE CONDUCTA INFANTIL. Salud y drogas, 17(2),137-149.[fecha de Consulta 31 de Mayo de 2022]. ISSN: 1578-5319. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=83952052013
  • Ramírez, María Aurelia (2005). PADRES Y DESARROLLO DE LOS HIJOS: PRACTICAS DE CRIANZA. Estudios Pedagógicos, XXXI(2),167-177.[fecha de Consulta 31 de Mayo de 2022]. ISSN: 0716-050X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=173519073011

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.