Generthed hos børn: 6 tips til at hjælpe dem med at overvinde den

Hvis dit barns generthed er til skade for barnet eller får ham eller hende til at gå glip af vigtige muligheder, må du ikke ignorere det. Du vil kunne hjælpe med disse tips.
Generthed hos børn: 6 tips til at hjælpe dem med at overvinde den
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

I virkeligheden er generthed hos børn til en vis grad naturlig. Desuden er det muligt at gribe ind, så den ikke når et niveau, der begrænser eller skaber ubehag for barnet.

Hvis dit barn er genert, er du måske bekymret for hans eller hendes nuværende og fremtidige trivsel. Måske frygter du, at det ikke vil lykkes ham eller hende at få venner, at han eller hun vil lide under de sociale sammenhænge, som han eller hun vil møde senere i livet, eller at der er noget galt med ham eller hende, som du “ikke ved, hvordan du skal løse”.

Det er vigtigt at huske på dette: Generthed er ikke en livsdom. Det er rigtigt, at den har en betydelig genetisk og arvelig komponent, der manifesterer sig i det temperament, som barnet er født med. Opdragelse, det miljø, de vokser op i, og deres tidlige erfaringer kan imidlertid modulere tilstedeværelsen af dette træk. Lær, hvordan du kan hjælpe i denne artikel.

Hvad betragtes som generthed hos børn?

Generthed er tendensen til at trække sig tilbage og føle sig utilpas i nye eller uvante sociale situationer. Det er ofte forbundet med frygt for andres domme, tilbøjeligheden til at tie stille og holde sig i baggrunden.

En genert person føler sig usikker i samspillet med fremmede. Han eller hun undgår at tage initiativ, selv når han eller hun gerne vil have mere social kontakt.

Det er almindeligt, at barnet har usikkerhed og lavt selvværd, og denne tendens fører til, at han eller hun går glip af vigtige muligheder. Derfor kan det være nødvendigt at gribe ind.

Det er værd at nævne, at en vis grad af generthed er normal og forventelig i visse faser af livet. Børn kan naturligt søge tryghed hos deres forældre eller referencefigurer, når de står over for nye eller ukendte omgivelser. Men efterhånden som de bliver ældre, bliver de mere selvsikre.

Det er også rigtigt, at generthed hjælper os til at være mere forsigtige og reflekterende, undgå risici og træffe bedre beslutninger under visse omstændigheder. Men når den forekommer i for høj grad, kan den forårsage stor lidelse og hindre skolerelateret og social udvikling. Det kan endda føre til lidelser som f.eks. social fobi.

Tips til at tackle generthed hos børn

Hvis du oplever, at dit barns generthed forårsager ubehag eller griber ind i barnets dagligdag, er der nogle retningslinjer, som du kan anvende for at hjælpe.

Trist dreng sidder på gulv

Når graden af generthed er overdreven og lammer aktiviteter, som barnet burde udføre, er det vigtigt at hjælpe.

1. Lad være med at presse, kritisere eller stemple barnet

Hvis du ikke er en genert person, kan det være svært at forstå dit barns reaktioner. Det er dog vigtigt ikke at invalidere eller undervurdere hans eller hendes følelser.

Du må ikke latterliggøre barnet for at være genert eller tvinge ham eller hende til at ændre sig. I første omgang har han eller hun brug for at føle sig forstået, accepteret og støttet. Det er fra dette trygge sted, at han eller hun vil være i stand til at gøre fremskridt i sit eget tempo.

Undgå på den anden side at stemple barnet som genert, akavet eller en enspænder. Ord har mere magt, end vi tror, og det vil kun få dit barn til at opfatte sig selv mere og mere på denne måde. Han eller hun vil tro på det og komme ind i denne rolle og blive mere og mere reserveret og bange.

Vi tror, at du måske også vil have glæde af at læse denne artikel: Hvad skal man gøre, når børn foretrækker den ene forælder frem for den anden?

2. Undervis i og afspejl sociale færdigheder

Nogle gange er generthed et produkt af manglende sociale færdigheder, der gør, at barnet ikke ved, hvordan han eller hun skal være sammen med andre, og at deres interaktioner er ubehagelige.

Derfor er det en god idé at lægge vægt på sociale færdigheder som f.eks. at indlede og opretholde samtaler, komplimentere, fremsætte anmodninger eller sige “nej”.

Nogle børn har sværere end andre ved at forstå og internalisere disse regler, men det er et spørgsmål om øvelse. Ved at se dig (som deres primære referencefigur) interagere med andre, vil de være i stand til at tage visse idéer til sig. Men udøvende dynamik, som f.eks. rollespil, kan hjælpe i denne indlæringsproces.

3. Tilbyd socialiseringsmuligheder

Når et barn er genert, har nogle forældre en tendens til at overbeskytte ham/hende. De kan undgå at udsætte ham/hende for ubehagelige situationer. Barnet har imidlertid brug for at øve sig og få muligheder for at få selvtillid.

Derfor er det en god idé at tilbyde rum, hvor han/hun kan socialisere med andre børn, ud over skolen. Tilmelding til aktiviteter efter skoletid og deltagelse i lejre eller workshops i forbindelse med deres hobbyer kan være gode alternativer.

Hvis barnet er meget bange, kan man starte med at lave aktiviteter sammen med andre familier eller deltage i forældre-barn-kurser. Din tilstedeværelse vil give barnet tryghed. Efterhånden som barnet ser, at han eller hun er i stand til at opnå noget, vil han eller hun få selvtillid til at tage nye muligheder på egen hånd.

4. Styrk hans eller hendes selvværd og selvtillid

Generthed indebærer ofte en stor del af usikkerhed, manglende selvtillid og frygt for at blive dømt af andre. Derfor er det vigtigt at fremme et sundt og solidt selvværd og hjælpe dit barn med at identificere og værdsætte sine dyder og acceptere sine områder, hvor han eller hun kan forbedre sig.

Selvværd handler ikke kun om at modtage ros og tænke positivt om sig selv. Men også om at kunne se det, vi ikke er så gode til, uden at blive ydmyget over det. Lær dit barn at se fejl som naturlige og acceptable og som en del af læringsprocessen, og du vil lette en masse af deres pres.

5. Opmuntr til en positiv indre dialog

I tråd med ovenstående er det værd at vide, at generte mennesker normalt har en alvorlig indre kritiker i hovedet. Den forudser alt, hvad der kan gå galt, og fortæller om de fejl, de begår i nuet. Den minder dem også om deres tidligere fejltagelser. Det er denne indre dialog, der kan lamme dem.

Derfor er det en god idé at lære børn at tale med sig selv med kærlighed, respekt og selvmedfølelse, at være deres egen bedste ven og cheerleader. Målet er, at tanker som f.eks. følgende automatisk kommer til deres bevidsthed:

  • “Du gjorde det godt; jeg er stolt af dig.”
  • “Du begik en fejl, men det er okay; du er stadig værdifuld.”
  • “Du kan gøre det; bare prøv.”

Disse ord skal først komme fra forældrene: Det er dem, der former barnets indre dialog.

Barn holder forælder i hånd som eksempel på generthed hos børn

Forældre fremmer barnets selvværd. Det er dem, der fremstår som forbilleder for barnet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 9 tips til at hjælpe børn med at overvinde frygten for at blive klippet

6. Opmuntr til selvudfoldelse og god beslutningstagning

Lad os som det sidste huske på, at generthed hos børn får dem til at holde sig i baggrunden for ikke at tiltrække opmærksomhed og for ikke at blive dømt.

Hvis vi ønsker at modvirke denne tendens, kan vi fremme situationer, hvor barnet frit kan udtrykke sig og gøre sine meninger gældende i et sikkert miljø. Familiesamtaler, brætspil, kreative og kunstneriske aktiviteter… der er mange muligheder.

Det vigtige er at opmuntre barnet til at deltage, at gøre sin stemme hørt og naturligvis at lytte til barnet, tage hensyn til barnet og værdsætte hans eller hendes bidrag.

Generthed hos børn kan kræve professionel hjælp

Hvis du har anvendt ovenstående tips, og dit barns generthed stadig er ekstrem, må du i sidste ende ikke tøve med at søge professionel hjælp. Husk på, at negative sociale oplevelser eller afvisning fra andre kan præge dig i fremtiden.

Det er vigtigt at tage fat på situationen så hurtigt som muligt. En professionel kan hjælpe dit barn med at få de værktøjer, han eller hun har brug for til at overvinde sin generthed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kagan, J. (1997). Temperament and the reactions to unfamiliarity. Child development68(1), 139-143.
  • Ordóñez-Ortega, A., Espinosa-Fernández, L., García-López, L. J., & Muela-Martínez, J. A. (2013). Inhibición conductual y su relación con los trastornos de ansiedad infantil. terapia psicolÓgica31(3), 355-362.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.