Tips og trin til at få en alpehave i dit hjem

Hvis du elsker havearbejde, er alpehaver en tendens, som du kan drage fordel af. For at fremhæve denne type have skal du give fantasien frit løb.
Tips og trin til at få en alpehave i dit hjem

Sidste ændring: 26 september, 2022

At have en alpehave i dit hjem kan give et strejf af skønhed, elegance og afslapning. Det er rum, der formidler den følelse af fred, som bjergene tilbyder. Denne form for landskabspleje er også en fantastisk hobby, fordi du lader din fantasi udfolde sig for at designe spektakulære naturlandskaber.

Alpehaver omfatter dyrkning af planter fra høje bjerge. Teknikken er baseret på implementering af pyntesten og brug af ujævn jordbund.

For at bygge en sådan have har du blot brug for planlægning og kreativitet. Vi viser dig, hvordan du gør det i denne artikel.

Hvad er en alpehave?

En alpehave omfatter dyrkning og opstilling af planter på en naturlig måde, der efterligner deres placering og vækst på bjerge. Det er et håndværk, der indebærer dyrkning af blomster, buske og træer og udsmykning med sten, træ og andre organiske materialer.

Begrebet alpehave er givet ud fra vegetationstypen og ikke ud fra beplantningens fysiske placering. Det betyder, at man ikke strengt taget behøver et bakket klima for at udvikle alpe-beplantninger og nyde denne type have.

Selv om sammensætningen for det meste består af arter, der er hjemmehørende i bjergområder, giver alpehaver også mulighed for at tilføje andre typer planter. Alpe-aspektet opnås ved at vælge arter med små blade og små blomster.

Du kan skabe dette udseende i forskellige terræner, selv i ujævne eller kuperede terræner. Hvis du har sur og stenet jord, har du faktisk en ideel grund til projektet. Stilen passer vidunderligt til områder med pludselige temperaturskift.

Alperne

Du skal tænke på planter, der er typiske for bjergområder. De vil give en fornemmelse af alpestilen.

Typer af planter, som du kan plante i en alpehave

De sædvanlige planter i denne type have kræver fugtig jord for at trives og modstå de tørre årstider. Det er tilrådeligt at vælge dem, der trives i sollys.

Det er mest almindeligt at se bjergmarguritter, orkidéer, perikon og frugttræer. Nogle af de foretrukne arter er følgende:

  • Vilde roser: Denne blomst, som tilhører familien Rosacea, er en af de mest populære typer i verden. Der findes hundredvis af typer med forskellige udseender, størrelser, dufte og fordele.
  • Brøndkarse: Ud over dens dekorative særpræg er denne plante fordelagtig for menneskers sundhed. I en artikel fra regeringen i Mendoza står der faktisk, at brøndkarse er rig på jern, jod og vitamin A, C og E.
  • Gran: Dette er en variation af et gammelt udtryk for at henvise til plantefamilien Pinacea eller Abies. Den omfatter mere end 50 arter, der kan nå en stor højde, hvorfra der springer cylindriske fyrrekogler ud som frugter.
  • Buske: Disse kan være med bær eller andre frugter. De hører til den træagtige type og adskiller sig ved deres evne til at forgrene sig fra bunden. Højden kommer an på typen. Nogle bliver op til tre meter høje.
  • Bregner: Disse er frøløse eksemplarer, som ikke har brug for blomster for at vise deres skønhed. Nogle af de foretrukne til udendørs brug er culantrillos og savpalme.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 11 sikre stueplanter for kæledyr

Tips og trin til at dyrke en alpehave i hjemmet

For at fuldende udseendet af alpehaver kan du prøve at få stykker beton til at indramme planternes sti. Disse bør variere i størrelse.

Hvis du laver en bakkeskråning, skal du huske på, at jo stejlere skråningen er, jo hurtigere vil arterne på toppen tørre ud på grund af sollyset. Hvis du anlægger et vandfald eller en bæk, skal du bruge lave planter og lade vandet flyde mellem dem.

Den dekorative stil hænger sammen med de modeller af sten, der indgår i haven. Du kan placere flade sten, vinkle dem som trapper og endda lege med forskellige farver.

Det vigtigste er at placere geotekstil før gruset og sandet for ikke at give anledning til ukrudt, og for at stenene ikke glider. Der er flere muligheder for alpehaver, og de er alle meget iøjnefaldende:

  1. Bearbejd jorden i forvejen. Det er dog ikke afgørende, at den er ekstremt rig på næringsstoffer.
  2. Udnyt terrænets ujævnheder, da det er en udbredt misforståelse, at alpehaver kræver konventionelle jordtyper.
  3. Integrer plantesammensætningen med andre elementer som f.eks. sten, der simulerer en grotte. Du kan også skabe en hængende alpehave.
  4. Besøg planteskoler eller skråninger for at vælge planter. Kontakt en haveekspert for at få råd om både valg af eksemplarer og selve designet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 typer af gardenia og deres karakteristika

Sådan plejer du alpehaver

Vedligeholdelsen af disse haver er ikke meget anderledes end den pleje, der kræves til traditionelle haver. Selv om du bruger et net for at beskytte den mod ukrudt, er det vigtigt at passe planterne regelmæssigt for at forhindre, at der opstår ukrudt. Grus og knust sten kan også tjene som skjold.

For at vande blomsterne skal du bruge en vandslange, der sprøjter vand. Hvis strømmen er tyk, kan du beskadige dine planter. På samme måde skal du sørge for at vande vegetationen i sektioner for at give vandet en chance for at trænge ned i jorden uden at dræne.

Hvad angår gødning af alpeplanter, er det tilrådeligt at give dem næring med gødning fortyndet i vand. Rådfør dig med en haveekspert om de ideelle doser og gødningstyper alt efter den plantede flora.

Grøn juice

Brøndkarse er en typisk bjergplante, som også har andre anvendelsesmuligheder. Dens blade kan bruges i gastronomien og endda til at lave infusioner.

Alpehaver, der kan inspirere dig

Hvis du er interesseret i alpehaver, kan du som inspirationskilder overveje forslagene fra berømte haver. Den Royal Garden of Edinburgh genskaber stilen ved hjælp af en lille flod og flere vandfald. Også Jardin des Plantes i Paris huser mere end 2000 planter fra Alperne, Pyrenæerne, Himalaya og Nordamerika.

Det kan interessere dig ...
Typer af havejord og deres karakteristika
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Typer af havejord og deres karakteristika

Resultaterne af dine afgrøder afhænger af de typer af havejord, du bruger. Derfor er det vigtigt at kende din jord.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.