5 tips til at styre de månedlige udgifter i husholdningen og spare uden at lægge mærke til det

Det er muligt at spare, men du ved ikke hvordan? Disse tips vil hjælpe dig med at styre din families økonomi.
5 tips til at styre de månedlige udgifter i husholdningen og spare uden at lægge mærke til det

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 23 maj, 2023

Det kan være kompliceret at udvikle en vane med at spare op, da det kræver konsekvens og planlægning. I mange familier er denne praksis ikke almindelig, så det er vigtigt at finde måder at styre de månedlige udgifter på.

Hvis du finder det svært at holde styr på dine udgifter eller endnu ikke har en organiseret oversigt over dine udgifter, så læs videre! Denne artikel er noget for dig. Nedenstående giver vi dig nyttige tips til at spare penge uden at være klar over det.

Hvorfor er det nødvendigt at spare penge i hjemmet?

Økonomisk planlægning i hjemmet har til formål at opfylde alle husstandsmedlemmernes behov.

Ifølge Foreningen af forbrugere i aktion i Sevilla (FACUA) giver en effektiv fordeling og anvendelse af ressourcerne mulighed for at tilfredsstille materielle behov – såsom bolig, tøj og mad – som garanterer en god livskvalitet. Set fra et andet perspektiv kan det også ses som en mikroøkonomi, der stræber efter opsparing for at undgå overdreven gældsætning.

Opsparing er en grundlæggende vane for at opretholde en god økonomisk sundhed. Det giver ikke blot mulighed for at klare uventede udgifter, men giver også mulighed for at skabe en reserve til fremtiden.

Som et klogt spansk ordsprog siger, “fra øre til øre er kronen skabt”. En effektiv måde at starte med denne praksis på er at reducere unødvendige udgifter. Dette hjælper ikke kun til at få bedre kontrol over din økonomi, men kan også give mulighed for at nå vigtige økonomiske mål, f.eks. børnenes uddannelse.

Følg disse tips til at styre de månedlige udgifter i hjemmet!

Effektiv styring af de månedlige udgifter er afgørende for at opretholde en stabil økonomi og opnå økonomisk velfærd i husstanden. Det kan dog være svært at kontrollere udgifterne og spare op på samme tid. Udforsk anbefalingerne til at opnå dette.

1. Udarbejd et realistisk budget og analysér dine indkomstkilder

Hvis du vil forbedre din husholdnings økonomi, skal du starte med at trække fra! Træk fra, hvad du ikke har, hvad du skylder, og hvad du bruger.

Denne enkle handling vil give dig et klart overblik over din nuværende økonomiske situation. Gør det hver måned for at overvåge dine fremskridt og træffe foranstaltninger i overensstemmelse hermed.

Når du har et klart overblik over din økonomi, skal du udarbejde et budget, der skelner mellem faste og variable udgifter. Analysér, hvilke udgifter du har brug for, og hvilke du kan undvære. Under denne opgave bør du identificere dem, der giver dig livskvalitet, og dem, der er overflødige.

Nu, hvor du har et klart budget, er det tid til at anvende 50/30/20-formlen.

Afsæt 50 % af dit budget til faste udgifter, 30 % til forbrugsudgifter og 20 % til opsparing. Med denne handlingsplan vil du være på rette vej til at forbedre din familieøkonomi og styre de månedlige udgifter.

Hvis du har brug for flere penge for at få det til at gå op, kan du søge efter måder at tjene ekstra penge på. Du kan f.eks. sælge ting, du ikke længere har brug for, eller arbejde som freelancer i din fritid.

Person tæller penge for at styre de månedlige udgifter
Ved at sætte den procentdel, der svarer til faste udgifter, til side i begyndelsen af måneden sikrer du dækning af denne udgiftskategori.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: At spare penge: Lær dine børn om at spare

2. Hold styr på dine udgifter

Det er vigtigt at styre dine månedlige udgifter for at kunne planlægge. Ved at holde detaljeret styr på indtægter og udgifter kan du identificere områder, hvor du bruger mere end nødvendigt. Desuden kan du prioritere og allokere penge til de vigtigste behov i husstanden, f.eks. mad, bolig og transport.

Udgifter kan inddeles i fire kategorier:

 1. Faste livsfornødenheder omfatter alt det, du har brug for for at opretholde en god livskvalitet, f.eks. bolig, mad, strøm, vand og uddannelse.
 2. Nødvendige faste udgifter er de udgifter, der er vigtige, men som ikke svarer til vitale behov. F.eks. tøj og fodtøj.
 3. Ekstraordinære eller uforudsete udgifter er de udgifter, der ikke ofte er taget højde for i familiebudgettet, netop fordi de ikke kan forudses. F.eks. en reparation af hjemmet eller et akut besøg hos lægen.
 4. Udgiftsposter: Disse kan variere afhængigt af den enkelte familie. Penge, der bruges til fritidsaktiviteter eller rejser, kan tages med i betragtning her.

En anden mulighed, du kan bruge til at holde styr på de månedlige udgifter, er at bruge et bankprogram. Der kan du holde styr på din økonomi og observere din saldo i realtid. Desuden giver flere af dem dig mulighed for at sætte opsparingsmål og modtage advarsler, når du nærmer dig dine grænser.

3. Sørg for at spare op

Det er vigtigt, at vi har reserver til dækning af nødsituationer, til pensionering, investeringer og til at opfylde personlige mål. Ifølge Realidad Empresarial er det tilrådeligt at spare mindst 10 % af din indkomst op, indtil du har sat det beløb til side, der svarer til 3 måneders løn.

Det er vigtigt at sætte penge til side til nødsituationer som arbejdsløshed, sygdom eller ulykker.

Ved at spare op derhjemme optimeres udgifterne. Selv om der ikke findes nogen magiske løsninger, kan du vælge nogle enkle metoder.

Hvis du f.eks. ønsker at reducere din elregning:

 • Brug energibesparende pærer.
 • Gå ikke i seng med tv’et tændt.
 • Træk stikket ud af stikkontakten til apparater, som du ikke bruger.
 • Sluk lyset, hver gang du forlader rummet.
 • Træk stikket ud af stikkontakten til klimaanlægget eller ventilatoren, når du forlader huset.

Sådan reducerer du din vandregning:

 • Reparér utætheder.
 • Tag et hurtigt brusebad, og sluk for vandhanen, når du sæber dig ind.
 • Luk for vandhanen, når du børster tænder, vasker op eller barberer dig.
 • Hold øje med toilettets tilstand for at sikre, at der ikke er vandlækager.

Og i supermarkedet:

 • Skær ned på betaling med kreditkort og vælg kontanter i stedet.
 • Før du går på indkøb, skal du lave en liste over de produkter, du har brug for, og holde dig til den.
 • Orientér dig. Nogle gange kan du finde kvalitetsprodukter fra billigere mærker.

4. Brug dit kreditkort klogt for at styre de månedlige udgifter

Prøv ikke at overforbruge dit kreditkort.

Kortet er ikke en ekstra indkomst, men et lån, der skal tilbagebetales med renter. En af de bedste måder at bruge det på er til uforudsete begivenheder eller nødsituationer. På den måde kan du undgå at ophobe gæld.

Du bør sætte en grænse for dit månedlige forbrug på kreditkortet og altid sørge for, at du kan betale hele saldoen ved udgangen af hver måned. Læs også kontraktens vilkår og betingelser omhyggeligt, herunder rentesatser, gebyrer og betalingsbetingelser.

En person handler online
Prøv ikke at overudnytte dit kreditkort.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvorledes penge kan påvirke det mentale helbred

5. Lær at skelne mellem behov og ønsker

Det er vigtigt at skelne mellem behov og ønsker, fordi det gør det muligt for os at forvalte vores ressourcer effektivt. Behov svarer til de udgifter, der er uundværlige for at overleve, såsom mad, bolig og lægehjælp. På den anden side er ønsker ikke uundværlige og omfatter tøj eller rejser.

Hvis vi ikke lærer at skelne mellem dem, kan vi falde i den fælde, at vi bruger penge på ting, der ikke er essentielle. Det kan føre til økonomisk ubalance og problemer med at styre de månedlige udgifter.

At styre de månedlige udgifter er en opgave for hele familien

For at styre de månedlige udgifter effektivt skal alle familiemedlemmer involveres. Dette indebærer kendskab til regelmæssige indtægter og udgifter samt identifikation af de områder, hvor udgifterne kan reduceres.

Det er vigtigt at opstille et realistisk budget og følge det nøje og foretage justeringer. Med en god forvaltning af husholdningsøkonomien kan der opnås en balance, som vil bidrage til alles sindsro og velvære.

Ved at følge disse tips vil du kunne styre de månedlige udgifter mere effektivt og spare penge uden besvær. Husk: Hver eneste lille handling tæller.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.