At lære at prioritere: En nøgle til psykologisk velbefindende

For at få mest muligt ud af din tid og opnå større psykologisk velvære skal du organisere dine idéer og evaluere alt det, du vil gøre. Dette er et af de vigtigste aspekter af psykologisk velvære, et emne, som vi udforsker i denne artikel.
At lære at prioritere: En nøgle til psykologisk velbefindende

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 09 august, 2022

I denne artikel gennemgår vi betydningen af at lære at prioritere. Mennesker er meget komplekse. I løbet af vores liv søger vi at tilfredsstille vores fysiske behov og øge vores psykologiske velbefindende. Mennesker er altid i forandring og udvikling og søger en balance mellem krop og sind.

Denne balance findes i et godt mentalt helbred, når et individ er bevidst om sine evner og kan klare livets udfordringer. Psykologisk velvære består af fysiske, mentale og sociale aspekter. Desuden er det evnen til at møde og nyde livet med styrke.

For at opnå psykologisk velvære skal en person først kende sig selv og derefter udvikle sunde vaner og lære at organisere sin tid. Husk dette, hvis du ønsker at opnå psykologiske ændringer, som vil påvirke dit fysiske helbred positivt.

Lad os se nærmere på det.

Sådan opnår du psykologisk velvære ved at lære at prioritere

Selv om det måske ikke er let at opnå ægte psykologisk velvære, er det en kendsgerning, at det kan opnås med det rette arbejde. Hvis de følgende tips ikke virker for dig, anbefaler vi under alle omstændigheder, at du konsulterer en psykolog eller terapeut.

1. Først skal du lære dig selv at kende som individ

Kvinde ser sig selv i spejl

Ifølge psykolog Carol Ryff er psykologisk velvære baseret på seks dimensioner. Disse repræsenterer den måde, hvorpå individet håndterer de situationer, der opstår i livet.

For det første er det vigtigt at kende og acceptere dig selv med alle dine styrker og svagheder. Udforsk din personlighed og de ting, du kan og ikke kan lide.

Hvis du ikke accepterer dig selv, som du er, vil det være svært at komme videre, fordi du vil leve med konstant utilfredshed. Ved at acceptere dig selv vil du skabe positive relationer til dig selv og til de mennesker, der er omkring dig.

Når du har accepteret, hvem du virkelig er, vil du være i stand til at finde et formål i livet med mål på kort, mellemlang og lang sigt. Dette formål vil føre dig til personlig vækst, fordi du vil føle, at du har et mål og indtager en unik plads i verden omkring dig.

Ved at udvikle dig selv som individ vil du have autonomi og frihed til at træffe beslutninger, og du vil være i stand til at få kontrol over dine omgivelser. Du vil også udvikle dine egne meninger og beslutninger uden at blive påvirket af andre.

Når du styrker din identitet og kender dig selv, lægger du grundlaget for psykologisk velvære. Men hvis du har svært ved at finde vej og kommer ud af sporet i jagten på dig selv, kan du henvende dig til professionel hjælp fra en psykolog.

Læg den fjollede forestilling bag dig, at “psykologer er for ustabile mennesker”, og vov at gå videre i jagten på velvære.

Du vil måske finde dette interessant: Selvværd: Nøglen til lykke

2. Udvikl sunde vaner

Smilende kvinde på cykel
At lære at prioritere kan hjælpe dig med at udvikle sunde vaner.

Nogle gange har vi en liste over opgaver eller verserende ting, som vi skal gøre, men vi udfører dem ikke. Vi bliver ængstelige efter at nå dem, men vi organiserer ikke vores tid godt. En måde at nå målene på er at skabe vaner eller enkle regler, der gør det muligt for os at udvikle opgaverne.

I 7 gode vaner fortæller forfatteren Stephen Covey om en række værktøjer, som vi alle kan bruge til at prioritere og opnå stabilitet. Disse vaner kan udvikles med viljestyrke og dagligt arbejde.

  • Den første vane er ansvarlighed. En person, der udfører sine opgaver, respekterer andres tid og udvikler disciplin i tilrettelæggelsen af sine prioriteter. Ved at være ansvarlige bliver vi ledere af vores eget liv.
  • Dernæst er det en vigtig vane for god personlig ledelse at prioritere det, der er vigtigt, frem for det, der haster. Dette opnås hovedsageligt ved hjælp af værktøjer til effektiv udnyttelse af tiden. Hvis vi organiserer vores arbejdsliv, personlige, akademiske og økonomiske liv godt, vil vi også opnå en gensidig fordel i vores forhold til andre personer.
  • Det er også vigtigt at huske, at da mennesker er sociale væsener, er effektiv kommunikation grundlæggende. Den består i at forstå den anden person og være klar, når man overbringer et budskab. I denne kommunikationsproces skaber individet indbyrdes afhængighed, fordi det får næring fra andres viden og erfaringer.

Du vil måske være interesseret i denne artikel: Kognitiv terapi baseret på mindfulness

3. At lære at prioritere kan hjælpe dig med at organisere din tid og fokusere på det, der er vigtigt

Person med kalender øver sig på at lære at prioritere
At lære at prioritere kan hjælpe dig med at forblive organiseret.

Afslutningsvis er det at organisere din tid effektivt nøglen til at nå dine mål og finde ægte psykologisk velvære. Tiden er trods alt en variabel, som ikke kan kontrolleres, men der findes værktøjer, som gør det muligt at forvalte den effektivt.

Fastsæt prioriteter for at nå et mål. Afgør derefter de vigtige opgaver i forhold til de presserende opgaver. De vigtige opgaver gør det muligt at opnå tilfredsstillende resultater med hensyn til at nå dine mål. I mellemtiden er de presserende opgaver nogle, der skal udføres med det samme, uanset hvordan de bidrager til dine mål.

En måde at prioritere på er at lave en liste over opgaver, hvor du kan visualisere målet og de trin, der skal til for at nå det. At sætte mål er grundlæggende for alle aspekter af vores liv, fordi det vil give os mulighed for at definere og følge vores fremskridt i jagten på psykologisk velvære.

Værktøjer til at organisere din tid

Tid er ufleksibel. Det er det, der bestemmer et individs handlinger, og det kan ikke kontrolleres. Vi kan dog styre, hvordan vi fordeler vores tid.

For at gøre dette kan du udarbejde en aktivitetskalender for at definere opgaver og datoer. Fastsæt grænser og respekter tidsfrister, selv om du også skal være fleksibel, så du ikke genererer for meget stress.

Der findes mange forskellige værktøjer online, som giver dig mulighed for at organisere din tid. Du kan endda tildele farver til dine opgaver og lave påmindelser i form af alarmer på telefonen eller lignende!

En dagsorden eller en kalender giver dig mulighed for at registrere detaljerne i dine aktiviteter. Faktisk findes der flere forskellige formater, og mange computerprogrammer har disse funktioner kombineret.

Du kan foretage valg, lave to-do-lister, prioritere, vedhæfte billeder og endda tilføje diagrammer. Dette vil være nyttigt til at holde styr på dine opgaver.

Den største udfordring, når vi organiserer vores tidsplan, er at kæmpe mod tidsrøverne- alle de distraktioner, der forhindrer os i at afslutte en opgave. Vores mobiltelefoner og sociale netværk er de største tidsrøvere. For at undgå, at de distraherer dig for meget, skal du afsætte korte perioder til dem og derefter lægge dem helt væk, når du arbejder.

Det kan interessere dig ...
En guide til krystaller eller sten til healing, som du bør kende
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En guide til krystaller eller sten til healing, som du bør kende

Sten til healing menes at bidrage til at skabe balance mellem sind, krop og sjæl. Se nogle af de mest almindeligt anvendte sten her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ryff, C. D. (2014). Psychological well-being revisited: Advances in the science and practice of eudaimonia. Psychotherapy and psychosomatics, 83(1), 10-28.
  • Covey, S. R. (2015). Los 7 Hábitos de la Gente Altamente Efectiva: Edición de Imágenes. Mango Media Inc..
  • OMS Base de datos. (2013). Salud mental: un estado de bienestar. https://doi.org/10.1109/AERO.2012.6187295

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.