Prøv disse 6 tips til en foryngende søvn

For at få en foryngende søvn er det vigtigt at vide, hvordan man sætter bekymringer og daglige opgaver ud af sit sind og dedikerer denne tid til at sove og slappe af
Prøv disse 6 tips til en foryngende søvn
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Der er ikke noget mere trøstende end at sove gennem hele natten og vågne op godt veludhvilet fra en foryngende søvn. Dette sker dog ikke for alle.

Vi skal mindst få 7 timers søvn hver nat for at genvinde al vores brugte energi fra dagen før.

Samtidig er der mennesker, der ikke får nok søvn og begynder at have sundhedsmæssige problemer. Disse søvnproblemer skyldes stress, angst, visse lægemidler og andre årsager. I dag skal vi diskutere emnet om en dårlig nats søvn efter en hård arbejdsdag. Vi vil også se efter løsninger til at forbedre vores søvnkvalitet, så vi hviler bedre.

Vær opmærksom på disse tips, der hjælper dig med at få en foryngende søvn efter arbejde.

1. Opret en vane

Det første vi skal gøre er at gøre en god nats søvn til en vane. Det kan vi gøre ved at vælge en fast time, hvor vi går i seng hver nat. På den måde venter vi 30 eller 40 minutter, indtil vi er trætte.

Hvad vi opnår med dette, er at sende vores hjerne et signal om, at vi bliver vant til at indse, at det er tid til at gå i seng. Vi skal være opmærksomme på at gøre dette på samme tid hver aften.

Læs også: 5 mindfulness øvelser til en bedre søvn

Team arbejde

2. Afslapning

Der er mange måder at slappe af på. En af dem er at lave vejrtrækningsøvelser, tage luft ind igennem næsen og puste det ud gennem munden. Gentag dette i 10 minutter. På denne måde vil du eliminere giftstoffer fra stress og angst fra dit sind og krop.

Derudover vil din sjæl være i fred. En anden øvelse, som vi kan sætte i praksis, kræver at tælle baglæns fra 100. Mellem hvert nummer kan vi lave en pause og fortælle os selv det samme igen og igen, “slap af”.

Vi er sikre på, at du ikke vil indse, hvilket nummer du når til, for når du kommer tilbage til virkeligheden, er det morgen.

3. Aromaterapi

Dette er en tusind år gammel teknik, der anvendes til helbredelse og afslapning. De aromatiske olier kan være en stor hjælp for os til at få en foryngende søvn. Vi tager lidt olie på vores pegefingre og sætter den bag vores ører og vores tindinger og vores hals, masserer let med vores øjne lukkede.

Med dette kommer vi ind i en tilstand af afslapning. Søvnen kommer snart. Blandt de olier, vi anbefaler, er følgende:

4. Harmonisk soveværelse

Vores soveværelse er vores slot og det er det bedste sted i huset til hvile. Derfor skal atmosfæren være så harmonisk som muligt. Det skal være orden, upåklageligt rent, og vi bør undgå at tillade lys og støj der. Vi bør have uigennemsigtige gardiner.

Dette vil afholde lyde, der kan forstyrre vores hvile. Hvis vi ikke kan fjerne lyde og støj, kan vi påsætte en øjenmask og bruge ørepropper til en hurtig og effektiv løsning.

Læs også: Sådan kan du desinficere dit soveværelse naturligt

5. Et let måltid

Vi anbefaler, at aftensmaden, det sidste måltid på dagen, er meget let og lav på kalorier. Hvis vi spiser meget mad før vi går i seng, vil vores fordøjelsessystem tage mere tid om at gøre sit arbejde.

Spiser salat

Det anbefales ikke at drikke meget væske. Hvis vi gør dette, skal du på toilettet, hvilket vil bryde søvnkæden gentagne gange. Hvis vi gerne vil drikke noget, vil varm mælk eller en kop te med lidt sukker være bedst.

6. Indre fred for en foryngende søvn

For at få foryngende søvn, bør vi søge efter indre fred. Vi ved, at arbejdet optager os. Samtidig skal vi tilbringe tid sammen med familie og venner. Hvis vi har meget i vores sind og ting, vi skal gøre, vil det være svært at sove.

Derfor er vi nødt til at tage tid til at slappe af og finde indre fred. På den måde kan vi vågne op den næste dag med energi, med en positiv holdning, klar til at erobre verdenen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chóliz, M. (1999). Ansiedad y trastornos del sueño. In Emociones y Salud.
  • Karadag, E., Samancioglu, S., Ozden, D. y Bakir, E. (2015). Efectos de la aromaterapia sobre la calidad del sueño y la ansiedad de los pacientes. Enfermería en cuidados intensivos, 22 (2), 105-112. https://doi.org/10.1111/nicc.12198
  • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. http://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
  • Rosenthal, Leon. (2010). Trastornos del Dormir. Revista de investigación clínica; organo del Hospital de Enfermedades de la Nutricion. 62. 91.
  • Vera, A. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. http://www.sepsiq.org/file/Royal/DORMIR%20BIEN.pdf

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.