Tips til vedligeholdelse af en sofa i kunstlæder

Med en fugtig klud, lidt varmt vand og følgende tips kan du få en effektiv vedligeholdelse af en sofa i kunstlæder.
Tips til vedligeholdelse af en sofa i kunstlæder

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Laklæder er et syntetisk materiale, der er fremstillet for at simulere naturligt læder. Det involverer naturligvis ikke noget dyr, da det består af syntetiske fibre som f.eks. polyester eller polyvinylchlorid (PVC). Talrige genstande er polstret og beklædt med dette element. Med blot nogle få tips er det muligt at vedligeholde en sofa i kunstlæder effektivt.

Dette er et materiale med mange fordele, herunder nem vedligeholdelse. Uanset om det drejer sig om daglig rengøring eller specifikke pletter, kræver vedligeholdelse af en sofa i kunstlæder kun en klud og varmt vand. På den anden side bør kemikalier og direkte udsættelse for sollys undgås.

Hvad er kunstlæder?

Kunstlæder, også kendt som kunstigt læder, er et syntetisk materiale fremstillet af forskellige fibre og polymerer. Formålet er at efterligne naturligt læder, så det anvendes i vid udstrækning til polstring og haute couture. Det kan således findes på bilsæder, tøj og polstring af møbler i hjemmet.

Blandt de vigtigste fordele er prisen, da det er et syntetisk materiale, der ikke kræver nogen form for udnyttelse af dyr. Fremstillingen af kunstlæder er normalt meget billigere end forarbejdningen af naturlæder. Derfor er stole og sofaer betrukket med dette materiale meget billigere.

Selv om der findes forskellige kvalitetsniveauer, er kunstlæder generelt en fremragende efterligning af naturlæder. Nogle er svære at skelne fra det originale læder. De er meget nemme at vedligeholde og har god modstandsdygtighed over for slid, skrammer, ridser og andre skader fra daglig brug.

Forskellige overflader af kunstlæder

Syntetisk læder fremstilles som en efterligning af naturlæder, så der findes forskellige variationer:

  • Stræk-kunstlæder: Dette bruges til tætsiddende beklædningsgenstande, f.eks. strømpebukser og leggings.
  • Dyreprint: Dyreprint anvendes i vid udstrækning inden for forskellige områder af mode. Derfor findes der varianter af kunstlæder, der søger at efterligne denne trend.
  • Metallic: Dette er en stil, der søger at simulere metalliske gråtoner til moderne omgivelser.
En sofa i kunstlæder tørres af

Sådan vedligeholder du en sofa i kunstlæder

Et af de områder, hvor syntetisk læder er mest anvendt, er ved fremstilling af møbler. Således kan kunstlæder findes i polstring af stole, lænestole og sofaer.

Ud over at være økonomisk er det let at vedligeholde. Dette kan gøres med en række tips, der er nemme at følge.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Tips til at male træmøbler

Kvaliteten er vigtig

Selv om det er et materiale, der efterligner naturligt læder, bør læderets kvalitet ikke negligeres. Kunstlæder af lavere kvalitet har en tendens til at revne hurtigere, og dets holdbarhed er reduceret.

Handl hurtigt, når det kommer til vedligeholdelse af en sofa i kunstlæder

Et grundlæggende aspekt i plejen af denne polstring er at skynde sig, når der opstår en kompleks plet. Hvis de fjernes med det samme, er der næsten ingen problemer med rengøring af kunstlæder. Men når de trænger dybere ind i materialerne, kan de være vanskelige at fjerne.

Klud og vand

Nøglen til vedligeholdelse af en sofa i kunstlæder er at arbejde med de to mest grundlæggende elementer til rengøring: Varmt vand og en klud. Generelt er det muligt at fjerne pletter fra dette materiale ved at gnide en fugtig klud hen over overfladen, så længe de behandles hurtigt.

Pas på glansen

Den vigtigste strategi for at bevare glansen er at undgå kemikalier på kunstlæderets overflade. Selv om terpentin, alkohol, universalaffedtningsmidler og blegemiddel fungerer i andre tilfælde af desinficering, bør man holde det væk fra dette materiale.

Glansen bevares naturligvis, hvis der desuden foretages hyppig rengøring, og pletter fjernes hurtigt.

Andre kunstlædermøbler og specifikke pletter

Rengøringsprocedurerne er de samme for alle kunstlæderpolstringer – uanset om det er sofaer, stole eller cykel- og bilsæder.

Derimod er der en række komplekse pletter, som man bør bruge lidt alkohol til. Det drejer sig om dem, der stammer fra tomat, sodavand, chokolade og blæk.

Hvis de er blevet komplicerede at fjerne, enten på grund af tidens gang eller på grund af plettens dybde, er proceduren at anvende en vatpind dyppet i alkohol. Den skal dog være lidt opblødt, og underlaget på overfladen skal være fugtet, uden at gnide kraftigt. Når du er færdig, skal du straks tørre med en klud.

Andre mindre ætsende produkter, der kan anvendes til komplekse pletter, er rensemælk, neutral sæbe, lersten og klar eddike. Bland altid forsigtigt med varmt vand og fjern resterne med en tør klud.

Hvad med lædersofaer?

Naturlædersofaer har en lignende rengøringsproces som kunstlædersofaer. Derfor opnås deres vedligeholdelse og holdbarhed ved at holde dem væk fra solens stråler, fjerne støv ofte og fjerne pletter med en fugtig klud.

Der er dog forskelle med hensyn til glans. For at opretholde denne tilstand skal der fra tid til anden anvendes særlige cremer, som nærer og fugter overfladen.

Alkohol til rengøring

Fjender i forbindelse med vedligeholdelse af en sofa i kunstlæder

Der er to grundlæggende aspekter, som skal undgås for at forlænge levetiden for en sofa i kunstlæder. På den ene side skal man være opmærksom på sollyset, da det ikke er tilrådeligt, at det har en direkte indvirkning på materialet.

UV-stråler udtørrer fibrene, hvilket får kunstlæderet til at miste elasticitet. Derfor bør sofaens placering holdes væk fra solens stråler.

Det andet aspekt, der skal undgås, er overdreven fugtighed, hvilket fremskynder forringelsen af materialet. Det skyldes, at det fremmer nedbrydningen af materialet og giver det et slidt udseende.

Det kan virke selvmodsigende, at rengøringen skal ske med en fugtig klud, så det er vigtigt også at gnide det med en tør klud. Formålet er at fjerne resterne af fugt i slutningen af processen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er kinfolk-stilen til boligindretning?

Vedligeholdelse af en beskadiget sofa i kunstlæder

Selvom vi kan passe på møblerne med alle anbefalinger, er det muligt, at slitage og tidens gang forårsager skader på dem. I så fald findes der nogle effektive produkter til at reparere en sofa i kunstlæder. F.eks. lapper.

Dette er en genstand, der klæber til møblet og er meget effektiv til at dække huller eller pletter. For dybere revner er der en læderpasta, der kan fylde området. Der findes også reparationsfarve, som virker til at genoprette farve og glans.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.