8 tips til vellykket hydroponisk dyrkning

Mange nyder hydroponisk dyrkning og optimerer ressourcerne. Find ud af, hvordan du kan dyrke afgrøder på denne måde derhjemme.
8 tips til vellykket hydroponisk dyrkning

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 06 juni, 2023

Plantevækst er ikke længere kun afhængigt af jorden og jordens tilstand takket være hydroponisk dyrkning. Det er muligt at skabe hele grøntsagshaver ved at recirkulere mineraliseret vand. Dette er en almindelig metode i store plantager, men hydroponisk dyrkning af afgrøder er også muligt i hjemmet.

Blandt fordelene er lavere vandforbrug, tættere kontrol med planternes udvikling og et højt udbytte. Hydroponisk dyrkning begyndte for årtier siden, men i dag er det mere og mere almindeligt inden for gartneri. Det vil sige til produktion af grøntsager som f.eks. tomater, gulerødder eller løg.

Med blot nogle få plastikbeholdere, træ, iltning og de nødvendige vandnæringsstoffer er det muligt at etablere en hydroponisk have derhjemme. Vi forklarer det for dig.

Hvad er hydroponisk dyrkning?

Hydroponik eller hydroponisk landbrug er en dyrkningsteknik, hvor jord eller substrat ikke er det vigtigste element. I stedet udvikler planterne sig gennem et vandkredsløb og vokser ved at recirkulere vand med mineralopløsninger.

Kemiske elementer, der bruges til at sikre væksten, omfatter kvælstof, calcium, kalium, jern, mangan og svovl. Selv om næsten alle planter kan dyrkes ved hjælp af hydroponik, anvendes det almindeligvis til gartneri (tomat, løg, porre, salat, spinat og jordbær).

Mange store avlere anvender denne teknik som den vigtigste teknik til indendørs dyrkning. Desuden fungerer den godt i områder, hvor jorden ikke er egnet til visse beplantninger. Når den integreres i drivhuse, kan den øge vegetationsudviklingen til et højere niveau end ved traditionel dyrkning.

Hydroponisk dyrkning
Begejstringen for hydroponik har indtaget byerne, hvor der kun er begrænset adgang til dyrkningsjord.

Fordele ved hydroponik

Hydroponik har mange fordele på grund af sin enkelhed, renlighed og lave omkostninger. Disse fordele er fælles for både industriel og privat produktion:

  • Økologi: Det er mere miljøvenligt, da det reducerer vandforbruget. Recirkulation gør det muligt at bruge mindre væske til at vande planterne med.
  • Udbytte: Når metoden anvendes effektivt, er det muligt at opnå samme eller bedre resultater end ved frilandsdyrkning.
  • Renlighed: Det er en hygiejnisk metode, hvilket også er en nødvendighed. Rummet til hydroponisk dyrkning skal være rent, desinficeret og fri for skadedyr.
  • Overvågning: Med denne teknik er det lettere at kontrollere plantagens tilstand. Ud over at identificere, hvilke mineraler der mangler.
  • Tilpasning: Da det er en kontrolleret dyrkningsmetode, kan den tilpasses til ethvert geografisk område og er uafhængig af klimatiske forhold.
  • Egen mad: Med hydroponisk dyrkning er det muligt at få økologiske fødevarer produceret af en selv.

De bedste tips til hydroponisk dyrkning derhjemme

Denne metode bruges i store gartneriplantager, men den kan også tilpasses i mindre skala. Med en række materialer og trin, der skal følges, er det muligt at bruge hydroponik til hjemmedyrkning.

1. Kontrollér vand og mineraler

Hydroponik er afhængigt af vand som næringsmedium for planterne. Generelt anvendes der ingen jord eller kun ler, så behandlingen af væsken er afgørende.

I begyndelsen bør man sørge for osmosevand, dvs. fri for skadelige stoffer som klor eller bly. Derefter tilsættes den nødvendige gødning.

Det anbefales, at vandets temperatur skal være mellem 18 og 21 grader Celsius. På den anden side er det meget vigtigt at kontrollere pH-værdien konstant, da variationer kan påvirke afgrøderne.

Det korrekte niveau er i begyndelsen 5,8. Det øges til 6 under blomstringen og til 6,2 i den efterfølgende periode.

2. Mål den elektriske ledningsevne (EC)

EC fungerer til at vise, hvor meget elektricitet vandet overfører gennem mineralsaltene. Med andre ord, hvor meget gødning det indeholder.

På denne måde er det muligt at styre, om der skal tilsættes eller reduceres. Et niveau på 0,8 er bedst i starten af plantningen, og det stiger til 1 efter de første par uger. Derefter til 1,5.

3. Forebyg skadedyr

Selv om planterne ikke er i kontakt med jorden, er der stadig mulighed for skadedyr. Hvis de desuden angriber en hydroponisk plantage, er det ret kompliceret at udrydde dem.

Derfor er det tilrådeligt at anvende forebyggende foranstaltninger ved sprøjtning. Brug fungicider i vækstfasen.

4. Oprethold iltniveauet i hydroponisk dyrkning

Ikke kun vandet er vigtigt, men også den ilt, der bevæger sig gennem vandet. Placering af en luftpumpe, som dem, der findes i akvarier, er afgørende for at holde rødderne sunde. Det forhindrer også stagnation.

5. Styring af vækst og gødning i hydroponisk dyrkning

Hydroponisk dyrkning giver nogle detaljer, som man skal være mere opmærksom på sammenlignet med plantning i jord. For eksempel vækst. For at blomsterne ikke overstiger den vægt, som strukturen af en plante, der ikke har et fast greb, kan bære, tilføjer du silikat til vandet.

Dette er et mineral, der begunstiger dens modstandskraft. På den anden side er ikke bare enhver gødning nyttig i denne type beplantning. Generelt prioriteres mineralsk gødning frem for organisk gødning på grund af sidstnævntes flydende tæthed.

6. Hav de rigtige redskaber

Ud over den nødvendige ilt, mineraler og gødning er det vigtigt at have de grundlæggende materialer til at etablere hydroponisk dyrkning. F.eks. en mørk beholder til rødderne, en plastikprop, træbrædder og et særligt substrat med ler eller kokosfibre.

7. Saml strukturen

For det første skal du lave huller i beholderen i samme omfang som plastikproppen, hvorigennem vandet skal løbe ud. Derefter skal du lave huller med en afstand på 10 centimeter til træbrættet. Rødderne går forsigtigt ud gennem disse huller, og substratet går ind i beholderen.

Små planter spirer
I dag findes der flere kurser i hydroponik, som man kan tage for at forbedre teknikken i hjemmedyrkning.

8. Hydroponisk dyrkning: Vær opmærksom på sollys

Denne teknik kræver masser af naturligt lys, men ikke direkte og konstant. Direkte solstråler kan påvirke væksten og brænde bladene.

Sørg derfor for, at hjemmets hydroponiske afgrøder får nok lys, men fra et strategisk sted.

Afsæt tid til din hydroponisk dyrkning

Selv om det er en opgave, der er lige så tilgængelig som enhver anden form for dyrkning, kræver denne teknik normalt ret meget tid til vedligeholdelse og kontrol. Så det er vigtigt at have flere timer til rådighed til hydroponisk dyrkning.

Håndtering af pH, mineralniveauer, skadedyrsbekæmpelse og plantestruktur kræver alt sammen arbejde. Resultatet vil dog være indsatsen værd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.