Tørfaste: Hvad er det, hvordan virker det, og hvad er risiciene?

Vi vil fortælle dig om tørfaste, hvilket er blevet moderne på de sociale netværk, og kan skade dit helbred på en alarmerende måde.
Tørfaste: Hvad er det, hvordan virker det, og hvad er risiciene?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Tørfaste er adfærd, der består i at holde op med at indtage væske. Det er blevet moderne de seneste år på grund af de sociale netværks indflydelse, på trods af at det er meget farligt.

Ernæringseksperter fraråder denne type kost, der er baseret på vandbegrænsning, da det kan forårsage stor skade på kort og mellemlang sigt. Når alt kommer til alt, består det meste af menneskekroppen af vand.

Før vi begynder, er det vigtigt at bemærke, at vi skal være forsigtige med tendenser, der er populariseret i medierne. Mange af dem har intet videnskabeligt grundlag, så deres udøvelse kan skade kroppen.

Det er altid tilrådeligt at konsultere en professionel, før man påbegynder nogen form for restriktiv kost.

Hvordan foregår tørfaste?

Ifølge influencers foregår tørfaste ved at undgå indtagelse af vand som sådan og inkorporere væske i kosten fra fødevarer, såsom frugt, grøntsager og kokosnødder. De hævder, at dette eliminerer væskeophobning, som er et ret almindeligt problem hos kvinder.

Videnskaben støtter dog ikke denne påstand. Faktisk er det altid tilrådeligt at indtage naturligt vand dagligt i mængder på omkring 2 liter.

Fortalere for denne kost hævder også, at tørfaste kan forbedre sportspræstationer, da kroppen bliver vant til at tilbageholde mere væske og ikke miste den. Et tab af 2 % kropsvand har vist sig at have en negativ indvirkning på præstationen.

Tørfaste siges dog at reducere sandsynligheden for, at dette sker. Men egentlig kan hypotesen allerede med en lille søgning i den videnskabelige litteratur forkastes.

Det er klart, at kroppen i mangel af vandindtag sætter mekanismer i gang for at spare væske, men i intet tilfælde er disse forbundet med lavere præstationer. Tværtimod!

Under forhold med fysisk aktivitet er svedning nødvendig som et varmeregulerende element. Hvis denne suspenderes, påvirkes væske-elektrolytbalancen, kropstemperaturen stiger, og risikoen er stor.

Kvinde træner og sveder

Sved under træning er nøglen til at forhindre, at kroppen kollapser som følge af temperaturstigningen.

Vi tror, at du også vil være interesseret i at læse dette: Hvad er konsekvenserne af ikke at spise i flere timer?

Er tørfaste en god idé?

Som du måske har udledt, er det helt uhensigtsmæssigt for dit helbred at praktisere tørfaste. Det er en protokol, der kan være livstruende, især i sommerperioder og hos ældre voksne.

Som årene går, er det mere og mere vigtigt at drikke nok væske. Det skyldes, at vandbalancen påvirkes af aldringen.

Desuden er det ikke nok at drikke mineralvand som sådan. Hvis der svedes, skal mineralsalte genopfyldes for at undgå hyponatriæmi.

Ifølge en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Frontiers of Hormone Research, skyldes hyponatriæmi en nedsættelse af natriumkoncentrationen og kan være dødelig. Håndteringen foregår normalt på hospitalet, med symptomer, der undertiden kan ligne dem, der opstår ved hedeslag.

Derfor kombinerer sportsudøvere ofte vand med visse sportsdrikke, der indeholder elektrolytter og kulhydrater. På denne måde kan træthedens indtræden effektivt forsinkes. Væsketab vil blive delvist kompenseret, og der vil blive tilvejebragt substrater til optimal ydeevne.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: ProLon-diæten: Hvad er det, og hvad er dens fordele og ulemper?

Det bedste middel til hydrering er vand

Det er ikke kun vigtigt at undgå tørfaste, men det vigtigste værktøj til at opretholde en god hydreringstilstand er vand. Forbruget af sodavand og juice er steget i de seneste år, hvilket er meget dårligt nyt. Disse produkter indeholder store mængder simpelt sukker og kunstige tilsætningsstoffer.

Ifølge forskning offentliggjort i BMJ er regelmæssig indtagelse af sukkerholdige drikkevarer lineært forbundet med risikoen for at lide af stofskiftesygdomme som f.eks. type 2-diabetes.

De simple kulhydrater, der findes i væsker, når hurtigt ud i blodet og får blodglukoseniveauet til at stige. Bugspytkirtlens overdrevne kompensationsarbejde medfører ineffektivitet i dens funktion.

Kvinde drikker vand, da hun ikke ønsker at tørfaste

Vand er altid nødvendigt hver dag og i tilstrækkelige mængder for at kompensere for væsketab.

Tørfaste er dårligt for sundheden

Tørfaste er ikke videnskabeligt dokumenteret eller godkendt af ernæringseksperter. Det betragtes som en skadelig kost, der bør undgås.

Dette er ikke tilfældet med f.eks. intermitterende faste. Her er de positive virkninger på den menneskelige krop blevet bevist. I forbindelse med enhver sund kost er en af forudsætningerne imidlertid at sikre en god hydrering på konstant basis.

Husk, at for at opnå en god sundhedstilstand i årenes løb skal du flygte fra mirakelprodukter og moderne kostplaner. Fokusér på en livsstil, der er baseret på sunde vaner.

Det kan interessere dig ...
Virker faste til vægttab virkelig? Her er, hvad du skal vide
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Virker faste til vægttab virkelig? Her er, hvad du skal vide

Faste til vægttab er ret kontroversielt, da der er modstridende meninger om det. Mange hævder, at det virker effektivt til at tabe sig.



  • Maughan, R. J., & Shirreffs, S. M. (2010). Dehydration and rehydration in competative sport. Scandinavian journal of medicine & science in sports20 Suppl 3, 40–47. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2010.01207.x
  • Peri A. (2019). Morbidity and Mortality of Hyponatremia. Frontiers of hormone research52, 36–48. https://doi.org/10.1159/000493235
  • Imamura, F., O’Connor, L., Ye, Z., Mursu, J., Hayashino, Y., Bhupathiraju, S. N., & Forouhi, N. G. (2015). Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction. BMJ (Clinical research ed.)351, h3576. https://doi.org/10.1136/bmj.h3576

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.