Er det sundt at spise frugt og yoghurt til aftensmad?

I dag vil vi gerne diskutere, hvorfor det er en god mulighed at spise frugt og yoghurt til aftensmad.
Er det sundt at spise frugt og yoghurt til aftensmad?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Frugt og yoghurt til aftensmad er faktisk ret almindeligt, især blandt den voksne befolkning. Nogle mennesker spekulerer på, om de skal følge trop, eller om der skal mere mad på deres tallerken.

Nylige fremskridt inden for kronobiologi tyder på, at lette middage kan stimulere vægttab hos genetisk disponerede personer.

At spise kun frugt eller yoghurt til aftensmad kan være godt for stillesiddende personer, der ikke har et højt kalorieforbrug. For det første er det en let aftensmad, set ud fra et kaloriemæssigt synspunkt, og det vil hjælpe med at kontrollere vægten. Det har også den rette mængde antioxidanter.

Husk, at den bedste måde at spise denne ret på er ved at spise frugt og yoghurt sammen.

Frugt og yoghurt indeholder makronæringsstoffer og antioxidanter

Yoghurt indeholder fedtstoffer, proteiner og probiotika. Sidstnævnte er vigtige for tarmmikrobiotaens sundhed. Det skyldes, at den er involveret i fordøjelsen, har antiinflammatoriske egenskaber og er involveret i forebyggelsen af komplekse sygdomme. Den er også tæt forbundet med humøret.

Desuden bidrager frugt med kulhydrater, fibre og antioxidanter. Fibre er vigtige for en god mave-tarm sundhed, da de har en forebyggende effekt på tyktarmskræft. I hvert fald ifølge en undersøgelse offentliggjort i The Cochrane Database of Systematic Reviews.

Antioxidanter har en antiinflammatorisk virkning og kan reducere dannelsen af frie radikaler og bremse aldring. Et dagligt indtag af disse næringsstoffer er vigtigt for kroppens korrekte funktion.

Derfor kan det være meget gavnligt at spise både frugt og yoghurt sammen til aftensmad. Du kan evt. tilføje en skefuld nødder og frø for at øge mængden af antioxidanter og variationen af fedtstoffer.

Prøv at holde dig til frugttyper, der er rige på fibre som æbler og pærer. Husk også på, at nogle af dem har vanddrivende virkninger og kan lindre væskeophobning – ananas er et eksempel herpå.

Kvinde spiser yoghurt

Faste som en mulighed

En anden mulighed er at springe aftensmaden helt over. Faste gavner kropssammensætningen og mindsker markører, der er forbundet med sygdomme, som f.eks. glukose og insulin.

Dette er ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition ESPEN. Den forbinder intermitterende faste med en forbedring af kropssammensætningen og lipidprofilen.

Du kan springe et af dine daglige måltider over eller faste en hel dag en eller to gange om ugen.

Andre retter

Nogle mennesker er mere sultne om aftenen, og frugt og yoghurt er måske ikke nok for dem. De ønsker måske at inkludere en højere proteinvariant og en lille mængde fedtstof for at bremse fordøjelsesprocessen.

Du kan inkludere andre typer grøntsager for at give dit måltid mere volumen. Du kan f.eks. spise grillet kød, æg eller fisk med nogle grøntsager eller en salat med yoghurt som dressing.

På det seneste er nogle køderstatninger blevet meget moderne. Du kan inkludere dem i en let aftensmad. F.eks. passer tofu og seitan meget godt sammen med mange andre ingredienser, især grøntsager. Det eneste, du skal huske på, er ikke at spise for mange kulhydrater til aftensmad, hvis du ikke har været aktiv i løbet af dagen.

En tallerken med tofu

Tofu er en glimrende proteinkilde til lette middage.

Konklusion på at spise frugt og yoghurt til aftensmad

Begge typer mad er gode til aftensmad, og det er endnu bedre at spise dem sammen. Desuden er dette en perfekt mulighed for stillesiddende personer og for dem, der gerne vil tabe sig.

Som det sidste må du ikke glemme, at faste kan forbedre din kropssammensætning. Det har også positive resultater på vægttabsplaner og fører til en generel forbedring af helbredet. Desuden er den bedste løsning for dem, der ikke kan tåle faste eller en let aftensmad, at tilføje noget protein og grøntsager.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Yao Y., Suo T., Andersson R., Cao Y., et al., Dietary fibre for the prevention of recurrent colorrectal adenomas and carcinomas. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.