ProLon-diæten: Hvad er det, og hvad er dens fordele og ulemper?

ProLon-diæten giver fordele relateret til anti-aging. Vi fortæller dig, hvordan du følger den, hvilke fordele den har, og hvordan du kan drage fordel af den.
ProLon-diæten: Hvad er det, og hvad er dens fordele og ulemper?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 11 december, 2022

ProLon-diæten er også kendt som “anti-aging-diæten”. Dens ophavsmand, den italienske biolog Valter Longo, hævder, at denne diæt kan hjælpe dig til at leve længe ved godt helbred. Specifikt efterligner den faste og giver cellerne mulighed for at drage fordel af at spise en begrænset og specifik mængde af visse fødevarer.

Dette fremmer ikke kun cellefornyelse, men øger også energiniveauet, vægttab og foryngelse. Selv om det ikke er egnet for nogle mennesker, kan det have interessante fordele for andre. Vil du vide mere om dens fordele og ulemper? I denne artikel vil vi se nærmere på det.

Hvad er ProLon-diæten?

ProLon-diæten blev skabt af en ekspert i aldringsforskning og direktør for Longevity Institute of the University of Southern California, den italienske biolog Valter Longo. På baggrund af sine undersøgelser foreslog han en kostplan, der efterligner faste uden at udelade mad.

Det er også kendt som “Fasting Mimicking Diet”. Det er en meget speciel form for faste, da den tillader dig at spise visse fødevarer. Gennem dem tilføres der næringsstoffer til cellerne, og stofskiftebalancen understøttes.

Således undgås nogle risici ved ekstrem faste, såsom træthed, lav produktivitet, lavt blodtryk og lavt sukkerniveau. Men hvordan kan man opnå faste med mad?

Tja, ProLon-diæten indeholder lavglykæmiske kulhydrater, sunde fedtstoffer og begrænset vegetabilsk protein kombineret med kaloriebegrænsning. På denne måde tror cellerne, at de ikke får næring, og de anti-aging-veje, der reparerer og regenererer væv, aktiveres.

Planen dækker over 5 dage om måneden i 3 måneder. På den første dag får du 1100 kalorier, og på de resterende 4 dage indtager du 800 kalorier. Det er en kur, hvor indtagelsen af frugt, nødder, grøntsager og te dominerer.

Baseret på de steder med den højeste forventede levetid i verden, såsom Okinawa i Japan, anbefales det at faste to gange om året og følge følgende livsstil:

 • Drik et glas vin om dagen.
 • Undgå fedt og sukker.
 • Drik to eller tre kopper kaffe.
 • Drik nok vand.
 • Undgå kød og æg.
 • Udfør moderat motion, f.eks. rask gang eller trappegang.

En vigtig ting at overveje ved ProLon-diæten er, at den er designet og baseret på mennesker uden nogen særlig sygdom eller medicinsk tilstand.

Et ur på en tallerken

ProLon-diæten betragtes som en form for intermitterende faste, men nogle fødevarer kan stadig spises.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hjælper intermitterende faste med at forebygge sygdomme?

De mulige fordele ved ProLon-diæten

Nogle undersøgelser om ProLon-diæten har givet interessante resultater om dens sundhedsmæssige fordele. Vi vil diskutere dem her:

 • En undersøgelse, hvor ProLon blev anvendt 5 dage om måneden i 3 måneder, viste, at personer, der fulgte den, reducerede deres kropsvægt og mavefedt. I mellemtiden blev deres magre muskelmasse bevaret, mens deres blodtryk og kolesteroltal faldt.
 • Samme undersøgelse konkluderede, at denne diæt er sikker, gennemførlig og effektiv med hensyn til at mindske markører og risikofaktorer for aldring samt aldersrelaterede sygdomme.
 • Andre undersøgelser offentliggjorde, at denne type kost sænker blodsukker, insulin og insulinlignende vækstfaktor I (IGF-I). Når IGF-I er forhøjet, er det forbundet med en øget risiko for at udvikle kræft.
 • I mellemtiden støttede en anden gruppe eksperter også dette resultat. Til gengæld fandt de en regenerering af det stamcellebaserede immunsystem efter at have fulgt diæten.

Andre diæter, der anvender langvarig faste, viser sig at være vanskelige at overholde og giver mange negative virkninger. En del af videnskaben peger på, at ProLon-diæten minimerer risikoen for disse virkninger og mindsker de tidligere dysfunktioner.

Ulemperne ved ProLon-diæten

Når vi analyserer ProLon-diæten, er vi klar over, at det ikke er en individualiseret plan, og derfor virker den ikke for alle. Desuden tager den ikke hensyn til visse helbredsforhold for at anvende den.

Når diætplanen er erhvervet, sker der en konsultation med en ernæringsekspert eller sygeplejerske som en del af programmet. Dette sker dog ikke, før man starter planen.

På den anden side mindsker udelukkelsen af visse fødevarer som kød og æg en persons indtag af protein af høj kvalitet. Indtaget af bl.a. biotilgængeligt jern, B12-vitamin og fosfor påvirkes også. Derfor bør enhver ernæringsmangel overvåges nøje.

Anbefalingen om indtagelse af vin og kaffe – uanset alder og fysiologisk tilstand – tages let på ordet. Desuden hævder en undersøgelse , at det er sundere at indtage resveratrol (det vigtigste aktive stof i vin) i stedet for selve den alkoholiske drik.

Den anbefalede type øvelser bør også gennemgås, da ikke alle er egnet til hurtig gang eller trappegang. Der findes andre typer træning, der tilpasser sig den enkeltes behov og betingelser.

Hvad angår kalorierestriktion, er det slet ikke opmuntrende at indtage 800 kalorier i fire dage. For nylig har man i Revista Argentina de Endocrinología y Metabolismo præciseret, at visse diætprogrammer på internettet ikke har en tilstrækkelig opfølgning, og at de heller ikke følger de undersøgelser, der er udført af videnskaben.

Denne egenskab hælder til de såkaldte “mirakeldiæter”, især når de hævder at øge den forventede levetid op til 100 år. På den anden side markedsfører ProLon-diæten visse standardprodukter til 5-dagesfasten uden større variationer af dem.

Den understreger også, at fasten bør udføres mindst to gange om året for at opnå gode resultater. Markedsføring er et andet fælles træk ved mirakeldiæter.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Slankekur eller sund kost? Hvad er bedst?

Hvad er inkluderet i ProLon 1-5-planen?

Planen omfatter et sæt med fem små kasser med et menukort, en for hver dag, som indeholder alle de tilladte fødevarer. I alt er der 73 plantebaserede ingredienser, som ikke kan ændres i rækkefølgen af dagene. Fødevarerne er som følger:

 • Instant tørre suppeblandinger, som der skal tilsættes vand til og opvarmes.
 • Grønkålsflager med hørfrøkiks.
 • Nødde- og kakaobarer.
 • Poser med oliven.
 • Omega-3-tilskud, f.eks. algeolie.
 • Multivitamin og mineraler.
 • Urteteer.
 • En flaske vand til at lave en aromatiseret drik med glycerol.

Drik med glycerol tilberedes fra dag 2 til dag 5 med det formål at give en mæthedsfornemmelse. Der er også en sektion med spørgsmål på hjemmesiden, hvor visse indikationer er angivet som følger:

 • Drik en kop sort kaffe om dagen.
 • Kom en skive citron i dit vand.
 • Almindeligt danskvand er acceptabelt.
 • Tilsæt en teskefuld krydderurter til suppe.
Kvinde med overrasket ansigtgsudtryk spiser en salat

På grund af dens egenskaber betragtes ProLon-diæten som restriktiv. Derfor bør den kun anvendes under tilsyn af ernæringseksperter.

Er det tilrådeligt at følge denne diæt?

Der er ingen tvivl om, at kosten er en af de mest indflydelsesrige faktorer for sundhed, livskvalitet og aldring. Derfor bidrager en kost baseret på balance, kvalitet og kvantitet af næringsstoffer til et godt helbred fra en tidlig alder.

Desuden kan en god livsstil kombineret med indtagelse af naturlige, uforarbejdede og komplette fødevarer og daglig motion øge antallet af leveår uden behov for restriktive diæter.

Som en anbefaling bør ProLon-diæten dog følges af læger og ernæringseksperter. De bør vurdere, om en sådan kostplan er relevant for dig i henhold til kriterier for helbred og fysisk tilstand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Junko Takahashi. El método Japonés para vivir 100 años. Editorial Planeta. Primera edición. 2017. Disponible en: https://www.planetadelibros.com/libros_contenido_extra/35/34843_El_Metodo_Japones.pdf
 • Brandhorst, S., Choi, I. Y., Wei, M., Cheng, C. W., Sedrakyan, S., Navarrete, G., Dubeau, L., Yap, L. P., Park, R., Vinciguerra, M., Di Biase, S., Mirzaei, H., Mirisola, M. G., Childress, P., Ji, L., Groshen, S., Penna, F., Odetti, P., Perin, L., Conti, P. S., … Longo, V. D. (2015). A Periodic Diet that Mimics Fasting Promotes Multi-System Regeneration, Enhanced Cognitive Performance, and Healthspan. Cell metabolism22(1), 86–99. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2015.05.012
 • Lee, C., Safdie, F. M., Raffaghello, L., Wei, M., Madia, F., Parrella, E., Hwang, D., Cohen, P., Bianchi, G., & Longo, V. D. (2010). Reduced levels of IGF-I mediate differential protection of normal and cancer cells in response to fasting and improve chemotherapeutic index. Cancer research70(4), 1564–1572. https://doi.org/10.1158/0008-5472.CAN-09-3228
 • Cheng, C. W., Adams, G. B., Perin, L., Wei, M., Zhou, X., Lam, B. S., Da Sacco, S., Mirisola, M., Quinn, D. I., Dorff, T. B., Kopchick, J. J., & Longo, V. D. (2014). Prolonged fasting reduces IGF-1/PKA to promote hematopoietic-stem-cell-based regeneration and reverse immunosuppression. Cell stem cell14(6), 810–823. https://doi.org/10.1016/j.stem.2014.04.014
 • Juan Gambini, Raúl López-Grueso, Gloria Olaso-González, Marta Inglés, Khira Abdelazid, Marya El Alami, Vicent Bonet-Costa, Consuelo Borrás, José Viña. Resveratrol: distribución, propiedades y perspectivas. Revista Española de Geriatría y Gerontología. 2013.  Vol. 48. Núm. 2. Páginas 79-88. DOI: 10.1016/j.regg.2012.04.007
 • MEJÍA MG, VERONESI LA ; MALDONADO AL , FUENTES RH. Dietas restrictivas ¿realmente son lo que prometen? REV ARGENT ENDOCRINOL METAB. 2021; 58 #2. Disponible en: http://www.raem.org.ar/numeros/2021-vol58/numero-02/raem-58-2-37-45.pdf

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.