Træning på slackline: Hvad er det, og hvad er fordelene?

Det bliver mere og mere almindeligt at se unge mennesker balancere på en line i skove og parker. Ville du turde prøve det? Læs mere om slackline og fordelene ved det.
Træning på slackline: Hvad er det, og hvad er fordelene?
Leidy Mora Molina

Skrevet og kontrolleret af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 19 juni, 2023

Det kan virke umuligt i starten at gå på line. Men med lidt øvelse, balance og masser af koncentration kan det lade sig gøre. Hvis du kan lide eventyr, sjov og udfordringer, så er det måske din ideelle træningsform. Læs videre for at finde ud af, hvad træning på slackline er, og hvilke fordele det har!

Slackline er en balancesport. Den består i at gå på en line, der er fastgjort til to faste punkter. Ifølge historikere er det en praksis, der blev født som en del af en klatrers træning i Yosemite Valley, Californien (USA).

Opfinderne var Jeff Ellington og Adam Grosowsky, som inkluderede det i en træningsrutine for at opnå bedre balance. Det bliver mere og mere populært og udføres både professionelt og som udendørs sjov.

Træning på slackline og dens varianter

Slackline betyder “stram line”. Det går ud på at gå fra den ene ende af en line, der er fastgjort til to faste punkter, til den anden. Rebet må ikke være for stramt, så det svinger og øger sværhedsgraden.

Balance, kropsholdning og koncentration er de grundlæggende søjler for at opnå denne færdighed. For at lave denne øvelse behøver du ikke meget udstyr.

Alt, hvad du behøver, er et nylon- eller polyesterreb og en støtte til at holde det for at komme i gang. I skove og parker er det almindeligt at se linen fastgjort til to træer.

Følgende er nogle af de variationer, du kan prøve.

Trickline: Den mest traditionelle måde

Til udøvelse af trickline bruges et 5 centimeter reb. Linen skal placeres ca. 120 cm fra jorden. Banens længde vil være mellem 15 og 20 meter.

Mens udfordringen for begyndere vil være at gå fra den ene ende til den anden, vil de mere erfarne demonstrere hele deres repertoire af spring og færdigheder.

Longline: En måde til at gå på tovet

Longline bruger et 30 meter langt og 2,5 cm bredt tov. Øvelsen består i at gå på linen fra den ene ende til den anden.

Der lægges særlig vægt på balance og koncentration, da rebet ikke er for stramt, så det svinger mere.

Pige udfører træning på slackline
Selv børn kan gå på line fra en tidlig alder for at styrke deres balance og proprioception.

Vi tror, at du også vil være interesseret i at læse denne artikel: Fartlek-træning: Hvad er det, og hvordan udføres det?

Highline: At gå på line højt oppe

Dette er den modalitet, der udgør den største risiko, da rebet er fastgjort i en højde på 20 meter eller mere. Det bedste, man kan gøre, er at se på de professionelle og forundres over deres færdigheder.

Men hvis du er en af dem, der kan lide ekstreme udfordringer, men ikke har erfaring nok, kan du bruge sikkerhedsudstyr for at undgå et farligt fald. Denne version er ideel til at beundre naturlige landskaber og rense tankerne.

Rodeoline: Den sværeste modalitet

I denne modalitet er rebet næsten ikke spændt, så linen tager en U-form, og svinget er meget større. Denne egenskab gør det til en af de sværeste tests. Øvelsen er også kendt som freestyleline.

Yoga slackline: En aktivitet med fordele for både krop og sind

For et mere avanceret niveau af slackline er der denne mulighed. Det er at lave yoga-asanas, men på rebet.

I dette tilfælde skal linen være godt spændt for at holde os på den. Det er også muligt at forbinde krop, åndedræt og sind i højden.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvilke former for fysisk træning findes der?

Waterline: Ideel til sommeren

Som navnet antyder, placeres en line over vandet. Bevægelsen tilføjer en sværhedsgrad, da linen også vil bevæge sig. Ud over at dyrke det som en sport, kan det være en sjov leg til poolen.

Fordelene ved træning på slackline

Slackline giver os mulighed for at forbedre vores balance. Men den har også mange andre fordele, som vil bidrage til forskellige aktiviteter i dagligdagen.

Et tydeligt eksempel på fordelene ved træning på slackline er en undersøgelse, der eksperimenterede med kombinationen med FIFA 11+-programmet med hensyn til træning af neuromuskulær kontrol. Resultaterne viste, at slackline giver lignende forbedringer og antydede, at det kunne være en alternativ tilgang til at nå målene om forbedret sensomotorisk kontrol.

Her er nogle af fordelene:

  • Mere balance: Kontinuerlig træning på line forbedrer balancen. Det er en udfordring at gå på et ustabilt reb, som svajer og bevæger sig ved hver bevægelse.
  • Proprioception: Kroppens evne til at registrere bevægelse og position af led, muskler, sener og ledbånd. At gå på line aktiverer vores proprioceptive system og øger reflekserne.
  • Øget koncentration: Der kræves maksimal koncentration for at opnå kropskontrol og bestå testen. Det anbefales at holde øjnene på et bestemt punkt for at undgå distraktioner. Faktisk siger nogle, at det er som at meditere i bevægelse.
  • Bedre kropsholdning og kontrol: Kropsholdning er vigtigt for at opnå den rette teknik, der gør det muligt for os at gå på line. Overkroppen skal være ret, og armene strakt ud til siderne, som om vi var i form af et kors. I en artikel fra 2016 om balancetræning for ældre blev det konkluderet, at træning på slackline har en positiv indvirkning på risikoen for fald.

Flere fordele

  • Træning af ben og kernemusklerne: Slackline giver os mulighed for at styrke vores ben, da det arbejder med hele underkroppens muskulatur. Det aktiverer også kernemusklerne.
  • Det reducerer risikoen for skader: Slackline hjælper med at styrke overkrop og ben og træner med hele midterzonen, så muligheden for at lide af muskelskader reduceres betydeligt.
Svimmel mand på trappe
Denne øvelse kan være god for ældre voksne til at forbedre deres balance og forhindre fald.

Få den ideelle balance i dit liv med træning på slackline

Hvis du kan lide udfordringer og eventyr, kan slackline være den ideelle sport til at teste dine evner. Du kan starte i en nærliggende park, hvor to træer giver dig mulighed for at placere rebet.

Når du bliver bedre, kan du øve det i højden eller prøve enhver af dens varianter. Det er en sjov øvelse, der kan bruges som træning eller til at have det sjovt med vennerne.

Hvis du har brug for et mere afbalanceret liv, kan du supplere det ved at anvende sunde vaner i din dagligdag. Du vil nyde alle fordelene.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Jäger T, Kiefer J, Werner I, Federolf PA. Could Slackline Training Complement the FIFA 11+ Programme Regarding Training of Neuromuscular Control? Eur J Sport Sci. 2017 Sep;17(8):1021-1028. doi: 10.1080/17461391.2017.1347204. Epub 2017 Jul 6. PMID: 28682215. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28682215/
  • Thomas M, Kalicinski M. The Effects of Slackline Balance Training on Postural Control in Older Adults. J Aging Phys Act. 2016 Jul;24(3):393-8. doi: 10.1123/japa.2015-0099. Epub 2015 Nov 19. PMID: 26583953. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26583953/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.