Trang til mad: Den uimodståelige trang til at spise

Selv om forskere ikke betragter trang til mad som en lidelse, er der rapporter fra sundhedsprofessionelle om, at det er blevet et alvorligt problem for nogle mennesker. Få mere at vide i denne artikel!
Trang til mad: Den uimodståelige trang til at spise
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Eksperter på det medicinske område anser ikke trang til mad for at være en lidelse. Men de udgør et adfærdsmønster, der kan forårsage sundhedsproblemer eller være udtryk for andre underliggende lidelser. Derfor er det vigtigt at være på vagt, når de opstår.

Denne lidelse har at gøre med et meget intenst ønske om at spise bestemte fødevarer under bestemte omstændigheder. Ifølge skøn udviser de fleste mennesker denne type adfærd på et tidspunkt. Faktisk har op til 97 % af kvinderne og 67 % af mændene ifølge de tilgængelige data gennemgået stadier af trang til mad.

Det videnskabelige samfund inkluderer dem ikke i kategorien af en lidelse Det skyldes, at de ville skulle bringe en persons helbred eller liv i fare. Men med trang til mad sker dette ikke.

Ikke desto mindre kan de, der ofte har disse episoder, ifølge forslagene have nogle underliggende adfærdsmæssige vanskeligheder og udvikle sundhedsproblemer.

Hvad er trang til mad?

Kvinde spiser burger og ser glubsk ud

Som sagt er det væsentlige kendetegn ved trang til mad et meget stærkt ønske om at spise en bestemt fødevare. Vi har alle sammen følt denne trang på et tidspunkt. Vi taler imidlertid om trang til mad, når sådanne episoder forekommer gentagne gange og med en overdreven hyppighed.

“Trang til mad” henviser til et stærkt ønske og antyder endda tilstedeværelsen af en afhængighed. Derfor taler vi om en adfærd med vanedannende træk.

Nogle sundhedsprofessionelle påpeger, at det endnu ikke har fået navnet “syndrom” eller “lidelse”, simpelthen fordi de oplysninger, det kræves til at gøre det, ikke er blevet indsamlet. Flere psykologer har dog rapporteret, at de ser mennesker, for hvem trang til mad er et alvorligt problem.

Mulige årsager

De konkrete årsager til denne adfærd er endnu ikke blevet fastlagt. Det eneste, der er tilgængeligt, er en række hypoteser om emnet. Det har været muligt at fastslå, at “trang til mad” som regel har noget at gøre med at spise noget kulhydratrigt eller slik.

En af hypoteserne peger på, at lysten til at spise slik og kulhydrater skyldes det lave serotoninniveau, som nogle mennesker har. Dette er en neurotransmitter, der er ansvarlig for at regulere appetit, søvn og humør. Desuden er lave niveauer af serotonin også forbundet med symptomer på angst og depression.

Det er også værd at nævne, at der er videnskabelige artikler, der forbinder forbruget af sukker med skabelsen af en afhængighedsproces, som kan gribe ind i selve madtrangen.

Eksperter har også fastslået, at personer med lave niveauer af serotonin udvikler en tendens til at søge efter fødevarer, der stimulerer produktionen af dette stof, for at kompensere for manglen. Sukker og kulhydrater hjælper med at genopbygge deres niveauer.

Serotonin falder også, når der sker hormonelle ændringer, f.eks. under menstruationscyklus eller graviditet. Ligeledes skaber restriktive diæter en trang til mad, der er orienteret mod indtagelse af salte fødevarer. Stress og tristhed synes også at påvirke dette adfærdsmønster.

Symptomer og risici

Kvinde med salat og donuts

Ligesom der ikke er blevet defineret specifikke årsager til trang til mad, er der heller ikke nogen specifik beskrivelse af symptomerne. Det eneste træk, som eksperter har defineret klart, er det hyppige og overdrevne ønske om at indtage en bestemt fødevare. Dette sker tvangsmæssigt og med en følelse af at være presserende.

Det er klart, at de, der udøver denne type adfærd, er i risiko for at udvikle sundhedsproblemer. Det første af disse er fedme, efterfulgt af diabetes. Desuden kan personer, der lider af hypertension, også bringe deres helbred i fare med denne tvangsmæssige trang til mad.

Hvis denne proces udløser en situation med fedme, vil personens helbred være i fare. Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i Bulletin du Cancer, er overvægt tæt forbundet med en øget risiko for at udvikle komplekse sygdomme som f.eks. kræft.

Fra et psykologisk synspunkt er der også risici. Denne type adfærd har en tendens til at skabe skyldfølelse og følelser af lavt selvværd på grund af den manglende kontrol, som de indebærer. De kan også forstærke og føre til spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi.

Gå til en specialist, hvis du lider af trang til mad

Fødevareeksperter anbefaler, at du spiser fem måltider om dagen for at undgå denne pludselige trang. På den måde forbliver vores stofskifte dynamisk, og følelsen af sult forhindres. Det forhindrer også, at glukoseniveauet falder, og at lysten til kulhydrater og sukker stiger.

Det er også tilrådeligt at have sunde snacks ved hånden, f.eks. frugt, fuldkorn og fiberrige fødevarer. Desuden bør man undgå indtagelse af kaffe, da det forårsager nervøsitet, samt indtagelse af alkohol, der virker nedtrykkende på nervesystemet.

Ligeledes anbefales det stærkt at dyrke regelmæssig motion, om muligt sammen med afslapningsteknikker. Det er altid vigtigt at gå til lægen for at udelukke ethvert fysisk problem, der kan være årsag til problemet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? a narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Salaun H., Thariat J., Vignot M., Merrouche Y., et al., Obesity and cancer. Bull Cancer, 2017. 104 (1): 30-41.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.