Sådan forandrer dine spisevaner sig ved 30, 40, 50 og 60

Ens spisevaner vil forandre sig i takt med, at man bliver ældre. De vil tilpasse sig til behovene for hvert årti. Man bliver nødt til at være opmærksom på dem for at kunne undgå vægtøgning og dårlig ernæring.
Sådan forandrer dine spisevaner sig ved 30, 40, 50 og 60
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Sådan forandrer dine spisevaner sig ved 30, 40, 50 og 60, læs mere her! Ved hvert stadie i ens liv vil ens krop gå igennem en række forandringer, og man bliver nødt til at acceptere hver og en af dem.

Én af de mest kendte forandringer er, hvordan ens måde at spise på vil ændre sig.

Dette er et resultat af en kompleks forbindelse mellem hormoner, mangel på søvn, stress og en forandring af ens daglige vaner.

Nogle af disse faktorer er ikke nemme at undgå. Men vi vil nedenstående beskrive nogle af forandringerne af ens spisevaner og appetit, som vil opstå igennem de kommende årtier.

Du vil lære, at du ikke er den eneste person, som oplever disse ting, og for det meste er de fuldstændigt normale.

Sådan forandrer dine spisevaner sig  i 30’erne

Kvinde der spier fra en skaal

At runde de 30 er ikke noget, der går ubemærket.

Når man går ind i dette årti, så er der to ekstremer. Enten vil man få en ustyrlig lyst til at spise alt, som bliver stillet foran en, eller man vil måske slet ikke have lyst til at spise noget overhovedet.

Angsthormonet, cortisol, kan påvirke, om man hælder mod den ene eller den anden type. Det, der sker, er, at på grund af øgningen eller mindskningen af ens hormoner som følge af ens menstruelle cyklus, så vil ens appetit forandre sig.

Omkring de 35 år vil man typisk opleve en voldsom forandring i ens vægt.

En mindskning af vitaminer og næringsstoffer kan udløse lysten til at spise chokolade, slik, søde sager og salt mad. Hvis man ikke er forsigtig med at kontrollere disse lyster, kan man tage meget på i vægt. Samtidig vil man opleve en mangel på magnesium og kalcium.

Det er også i disse år af ens liv, at mange kvinder vælger at blive gravide. De vil desuden også kunne finde på at spise mere på grund af en angst for deres alder.

Faktisk er det ikke nødvendigt at spise ekstra mad for at kunne give næring til sin baby. Graviditet bør ikke være en undskyldning for at spise mere. Det, der betyder noget, er at spise sunde fødevarer, som er rige på kalcium, jern og vitaminer.

Ens krop er stærk nok til at støtte en baby i sig selv.

Glem ikke at læse: 6 sjældne effekter af angst

Sådan forandrer dine spisevaner sig i 40’erne

Når man når til 40’erne, så vil man opleve mange forandringer. Det er ikke kun psykiske forandringer men også fysiske. Man bliver nødt til at være opmærksom på, at det ikke er logisk at forvente, at man vejer det samme, som da man var 20.

Man bør også acceptere, at lige meget hvilken kost, man følger, bør man spise mere frugt og grønt, drikke mælk og stoppe med at spise fast food, selvom det måske er hårdt.

Man har større tendens til at få problemer med fordøjelsen i dette årti, og ens appetit vil blive øget betydeligt.

Man kan også udvikle en modstand overfor insulin i denne alder. Når ens krop ikke udskiller nok insulin, så vil ens blodsukker stige, i stedet for at sukkeret bliver optaget i cellerne.

Hvis ens celler ikke modtager det sukker, det har brug for, så vil ens krop bruge energi, som den finder andre steder. Det resulterer i en forandring af ens spisevaner og især ens indtagelse af kulhydrater.

Sådan forandrer dine spisevaner sig 50’erne

Kvinde der spiser salat

Nogle kvinder oplever, at deres mængde af østrogen styrtdykker som følge af overgangsalderen. Den når man typisk omkring en alder af 50 eller 51. Dette forårsager lysten til at spise mere sukker og flere kulhydrater, hvis man allerede er resistent overfor insulin.

Det er derfor, det ikke er unormalt for mange kvinder i denne alder at begynde at tage ustyrligt på i vægt.

Det er dog ikke kun negativt. Det kan blive et beskyttende værktøj eller en forsvarsmekanisme mod knogleskørhed og svage muskler.

Det er fordi, fedt kan beskytte mod fald eller blå mærker, som måske er mere skadelige i denne alder.

Vi anbefaler, at man vælger den sundeste vej: at bevare en balanceret kost og øge ens indtag er fødevarer rige på kalcium. Selvom fedt kan beskytte ens knogler, så kan det påvirke ens helbred negativt.

Sådan forandrer dine spisevaner sig 60’erne

På trods af de ting, man måske har hørt, så krymper ens mave ikke med alderen. Der er dog måske nogle forandringer af ens elasticitet af maven, som sker med alderen.

Dette sker, fordi ens fordøjelsessystem sender hjernen de forkerte signaler om, at man har spist nok, når man faktisk ikke har. På grund af dette vil man opleve forandringer i ens spisevaner, som får en til at spise mindre end før.

Når man når denne alder, er det vigtigt, at man holder øje med sin vægt. Hvis man har lidt ekstra kilo på sidebenene, så har man en større risiko for at falde, komme på sygehuset og endda at dø.

Hvis man er undervægtig eller har en lav vægt, så kan det være tegn på en underliggende kronisk tilstand.

Hold øje med dine spisevaner for at være sikker på, at de ikke er ekstreme

Salatskaal med jordbaer

Det er vigtigt at forstå effekten af aldring på mavetarmkanalen. Det skyldes, at det kan påvirke ens næringsmæssige behov, som tiden går.

Den menneskelige krop har tendens til at optage fedt på maven nemmere, jo ældre man bliver.

Man begynder at miste aerobe- og hjerte-kar kapacitet.

Efter de 35 år vil en person, der fører et stillesiddende liv med dårlig ernæring fra sin mad, begynde af blive svagere.

Det er derfor, det er vigtigt, at man er opmærksom på sine spisevaner, som forandrer sig med alderen. Så man kan tage de nødvendige forbehold.

Det kan interessere dig ...
6 spisevaner der forårsager angst og depression
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 spisevaner der forårsager angst og depression

Mens nogle spisevaner der forårsager angst, depression og andre mentale lidelser, kan det at følge en sund kost hjælpe dig til at have et sundt sin...  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Singer J., Grinev M., Silva V., Cohen J., et al., Safety and efficacy of coffee enriched with inulin and dextrin on satiety and hunger in normal volunteers. Nutrition, 2016. 32 (7-8): 754-60.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.