Tredobbelt behandling af reumatoid artritis: Fordele og ulemper

Tredobbelt behandling af reumatoid artritis viser gode resultater. Vi fortæller dig om dens fordele og ulemper.
Tredobbelt behandling af reumatoid artritis: Fordele og ulemper
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 16 januar, 2024

Reumatoid artritis er en autoimmun inflammatorisk sygdom, der er karakteriseret ved kroniske smerter i flere led, mest i håndled og fingre. Forsinket diagnose og manglende behandling er forbundet med langvarig invaliditet og funktionsnedsættelse. Her er fordelene og ulemperne ved tredobbelt behandling af reumatoid artritis.

Den rammer i øjeblikket mellem 0,4 og 1% af befolkningen, med op til 6 gange mere almindeligt hos kvinder, ifølge undersøgelser. Generelt er behandlingerne af denne sygdom rettet mod at lindre smerter og ledstivhed samt forhindre, at skaden udvikler sig.

Den mest almindeligt anvendte behandling er sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler. Det er almindeligt at bruge et enkelt lægemiddel til behandling af denne tilstand. Men hvis det ikke forbedrer symptomerne, kan en kombineret eller tredobbelt behandling være nødvendig i behandlingen af reumatoid artritis.

Anvendte lægemidler

I dag er der et stort antal lægemidler, der kan anvendes i behandlingen af leddegigt. Forskning hævder, at methotrexat er et af førstevalgslægemidlerne.

I den forbindelse kan vi finde følgende grupper:

  • Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er): Ibuprofen og naproxen. De reducerer hævelse og ledsmerter.
  • Sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler (DMARDs): Methotrexat, hydroxychloroquin, leflunomid og sulfasalazin. De lindrer symptomerne og forsinker udviklingen.
  • Kortikosteroider: Prednison og dexamethason. De reducerer inflammation ved at bremse immunresponsen.
  • Biologiske lægemidler: Abatacept, adalimumab, certolizumab, etanercept, infliximab, rituximab, sarilumab, tofacitinib og tocilizumab. Det er biologiske proteiner, som hæmmer inflammationskaskaden i vævet ved at forstyrre signaleringen.

Generelt kan disse lægemidler ordineres i monoterapi eller i kombinationsterapier, afhængigt af karakteristika ved leddegigt. Læger er de eneste, der er kvalificerede til denne opgave.

Du kan være interesseret i at læse: 7 smoothies der bekæmper leddegigt

Hvad er tredobbelt behandling af reumatoid artritis?

Tredobbelt behandling er en medicinsk behandling, hvor tre orale lægemidler ordineres parallelt for at lindre symptomerne på leddegigt. Denne behandling ordineres normalt, når der ikke er respons på et eller to lægemidler.

Hos de fleste mennesker kombineres methotrexat, sulfasalazin og hydroxychloroquin. Andre muligheder kombinerer methotrexat med biologiske lægemidler.

Mand tager sig til hånd pga. smerte
Kroniske smerter er svære at håndtere. Patienterne bliver modløse, når tiden går, og symptomerne fortsætter.

Fordele og ulemper ved tredobbelt behandling af reumatoid artritis

Hvert af de lægemidler, der bruges til behandling af reumatoid artritis, har store fordele. Den største fordel ved tredobbelt behandling er, at den lindrer symptomerne mere effektivt. Undersøgelser bekræfter, at denne kombinerede plan har større styrke og bedre resultater.

På samme måde får mennesker med leddegigt, der får tredobbelt behandling, det bedre på kortere tid, på en vedvarende måde og med mindre risiko for symptomforværring. Derudover har forskning vist, at kombinationen af methotrexat, sulfasalazin og hydroxychloroquin er nyttig i det tidlige aggressive angreb af denne tilstand.

Denne terapeutiske mulighed viser vigtige omkostningsfordele. I denne henseende er tredobbelt behandling af reumatoid artritis en mere omkostningseffektiv strategi sammenlignet med brugen af den nye generation af biologiske lægemidler, ifølge undersøgelser.

På samme måde er hurtig lindring forbundet med mindre arbejdsfravær.

Selvom de anvendte lægemidler er relativt sikre, er den største ulempe ved tredobbelt behandling de bivirkninger, der er forbundet med brugen af dem. Hydroxychloroquin er forbundet med hududslæt, mavesmerter og diarré.

Nogle undersøgelser viser, at sulfasalazin ofte forårsager hovedpine, svimmelhed, kvalme og opkastning. Methotrexat viser lever-, lunge- og hæmatologisk toksicitet.

Person med smerter i leveren
Den negative effekt af levertoksicitet bør overvåges med regelmæssige tests hos disse patienter.

En strategi med store fordele ved reumatoid arthritis

Reumatoid arthritis er en kronisk sygdom med en bred vifte af terapeutiske muligheder. Det er almindeligt at bruge methotrexat og antiinflammatoriske lægemidler ved sygdommens begyndelse. Kombinationsbehandling og tredobbelt behandling viser dog større effektivitet i forhold til hurtig lindring af symptomer og standsning af ledskader.

Reumatologer er de specialister, der er ansvarlige for ordinationen. Brugen af dem afhænger af alder, konstitution, almentilstand og sygdommens sværhedsgrad.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Massardo Loreto. Artritis reumatoide temprana. Rev. méd. Chile. 2008;  136( 11 ): 1468-1475.
  • Secco A, Alfie V, Espinola N, Bardach A. Epidemiología, uso de recursos y costos de la artritis reumatoidea en Argentina. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública. 2020;37(3):532-40.
  • Abásolo Alcázar L. Triple terapia en la artritis reumatoide. Reumatología Clínica. 2014;10(5):275-277.
  • Moreland LW, O’Dell JR, Paulus HE, Curtis JR, et al. A randomized comparative effectiveness study of oral triple therapy versus etanercept plus methotrexate in early aggressive rheumatoid arthritis: the treatment of Early Aggressive Rheumatoid Arthritis Trial. Arthritis Rheum. 2012 Sep;64(9):2824-35.
  • De Jong PH, Quax RA, Huisman M, Gerards, et al. Response to glucocorticoids at 2 weeks predicts the effectiveness of DMARD induction therapy at 3 months: post hoc analyses from the tREACH study. Ann Rheum Dis. 2013 Oct;72(10):1659-63.
  • Mulero Mendoza J. Tratamiento de la artritis reumatoide. Revista Clínica Española. 2004; 204(5): 273-282.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.