8 tricks til at fjerne pletter af skopuds fra tøj

Det er besværligt at fjerne pletter af skopuds fra tøj, hvis du ikke kender de rigtige teknikker til denne opgave. Vi afslører dem for dig.
8 tricks til at fjerne pletter af skopuds fra tøj

Sidste ændring: 16 april, 2023

Det er ret kompliceret at fjerne pletter af skopuds på sokker, buksesømmen eller skjorteærmet, hvis du ikke bruger de rigtige metoder. Dette produkt kan ødelægge tekstiler, og derfor er det så vigtigt at fjerne det hurtigt efter et uheld under pudsning af skoene.

For at gøre det på den rigtige måde vil vi afsløre nogle nyttige tips til fjernelse af pletter af skopuds. Men lad os først se nærmere på skopuds og egenskaberne ved det produkt, vi har med at gøre.

Hvad er skopuds?

Et af de derivater, der stammer fra destillation af olie, træ og kul, er skopuds. Denne tætte forbindelse er nyttig i forskellige industrielle processer, selv om den på husholdningsområdet fandt en plads som plejemiddel til sko.

Det teknologiske institut i Tuxtla Gutierrez afslørede i et forskningsarbejde, at et sådan produkt, der udelukkende er beregnet til sko, indeholder olie, bivoks, vaseline, petroleum og pigment. Alle ingredienserne blandes, når de er varme, hvorefter det hviler, og når det stivner, opnås voksen.

Skopuds har egenskaber som uigennemtrængelighed og klæbeevne. Det er desuden ikke særlig flygtigt. Det findes i cremet eller flydende form. Og selv om sort er den mest almindelige, kan du finde den i andre farver som f.eks:

  • Grå.
  • Rød.
  • Blå.
  • Brun.
  • Hvid.
  • Neutral.
Mand pudser sine sko

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 5 TikTok-rengøringstricks, der virker, og 3, der ikke virker

Tips til at fjerne skopuds fra tøj

Hvis der kommer skopuds på dit tøj, er det nødvendigt at bevare roen, før du handler, da en øjeblikkelig vask med stor sandsynlighed vil forværre resultatet.

Generelle anbefalinger fra Stain Solutions, en vejledning fra University of Illinois, vejleder om brugen af gennemtrængende pletfjernere til tøj og angiver, at aerosolsprays er mere praktiske. Ifølge vejledningen skal man mætte det plettede område med sprayen og vente et minut på, at den virker.

Hvis pletten er genstridig, kan man overveje at lægge den let i blød i blegemiddel samt opløsningsmidler til kemisk rensning og arbejde rundt om bagsiden af pletten med absorberende papirservietter.

I alle tilfælde skal man skylle med rigeligt vand. Andre enklere alternativer er præsenteret nedenstående.

1. Brug neglelakfjerner

Fugt et stykke hvidt klæde med neglelakfjerner og fugt pletten. Vent et par minutter, før du vasker med neutral sæbe for at sikre, at der ikke er rester af skopuds tilbage.

2. Frys tøjet

Faktisk er det ikke et spørgsmål om at lægge tøjet i timevis i fryseren, men om at bruge isterninger. Teknikken er at fylde en plastikpose med fem isterninger og gnide dem hen over den plettede del.

Efter et par minutter vil produktet være koldt og hårdt, så det er let at skrabe det af med fingrene, en spatel eller en smørekniv.

3. Rengør med natron

Chemical Safety Fact.org påpeger, at de kemiske egenskaber i natron forbedrer effektiviteten af sæbe ved at øge pH-værdien i vandet, hvilket er gavnligt for bekæmpelse af snavs på fibre. Denne egenskab er fordelagtig for at slippe af med skopuds.

Proceduren består i at nedsænke tøjet i en balje med koldt vand med 3 spiseskefulde natron. Efter 5 minutters iblødsætning vaskes tøjet, som du normalt ville gøre det.

4. Vask med vaskemiddel og tilsætningsstoffer

Vaskemiddel er mere effektivt, hvis du kombinerer det med glycerin og alkohol. Den pletfjernende effekt opnås ved at gnide tøjet i flere minutter med glycerin. Næste trin er at lade tøjet ligge i blød med flydende vaskemiddel og vand.

Efter skylning nedsænkes tøjet i en spand med en blanding af alkohol og vand. For at afslutte dette trick udfører du den officielle vask i koldt vand og flydende vaskemiddel. Tørring foregår i det fri.

5. Smør vaseline ud over pletten

At blødgøre pletten med vaseline er en anden måde til at gøre pletten lettere at fjerne. For at gøre dette skal du blot smøre lidt af stoffet på en klud og gnide forsigtigt på det berørte område, indtil du ikke længere kan se spor af farvestoffet. Det sidste, du skal gøre, er at vaske med neutral sæbe i hånden.

Det er også muligt at lade vaselinen sidde et stykke tid for at gøre sit arbejde. Derefter fjernes det med en klud og vaskes.

Vaseline kan bruges til at fjerne skopuds på tøj

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er pletter af hårdt vand, og hvordan fjerner man dem?

6. Påfør alkohol for at fjerne skopuds

For at fjerne pletter fra flydende skopuds på tøj skal du først tørre pletten af med absorberende papir. Tør derefter pigmenteringen af med et håndklæde fugtet med rengøringsalkohol og vand.

Gentag processen, indtil tøjet er pletfrit, og dyp kluden i blandingen så mange gange som nødvendigt. Når pletten er forsvundet, vaskes tøjet med vaskemiddel. Afslut vaskecyklussen med blødgøringsmiddel.

7. Skræl pletten væk med en spatel

Kanten af en spatel er en stor hjælp til at fjerne klumper af skopuds. Der er ikke meget at forklare om dette trick. Det grundlæggende er at tackle pletten med instrumentet og derefter vaske tøjet.

8. Væd med eddike eller brintoverilte

At blande vand med eddike eller brintoverilte hjælper i missionen med at fjerne skopuds fra tøjet. Hvis du tager dem i betragtning, må du ikke glemme den strenge vask med vand og sæbe.

Forholdsregler ved fjernelse af skopuds fra tøj

Ifølge en vejledning fra Texas Agricultural Extension Service er det vigtigste, inden du angriber pletterne, at læse tøjets etiket. Afhængigt af instruktionerne er det muligt at bruge nogle af de metoder, som vi har delt her. Hvis der er tale om et fint tekstil, anbefales det dog, at der foretages en professionel kemisk rensning .

Som en sidste anbefaling skal du sørge for at undgå varme fra tørretumbler, strygejern og sol på pletten, da det vil få den til at trænge mere ind. Først skal tøjet vaskes. Når der så ikke er spor af skopuds tilbage, kan du lade det tørre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.