Hvordan påvirker coronavirus kroppen?

21. maj 2020
Hvordan påvirker COVID-19 kroppen? Det producerer feber, hoste og en tilstoppet næse. Hvis infektionen forværres, kan det medføre åndedrætssvigt og død.

I denne artikel besvarer vi det følgende spørgsmål: Hvordan påvirker coronavirus kroppen? COVID-19 er virussen, der har rystet hele planeten i de seneste måneder.

Den er nu blevet til en pandemi, og den har inficeret tusindvis af mennesker, især i Kina, Italien og Spanien. Der er imidlertid stadig mange, der ikke er klar over de virkninger, som virussen producerer i mennesker.

Coronavirussen tilhører en familie af forskellige vira, der forårsager forskellige sygdomme. COVID-19 er en virus af animalsk oprindelse, som var resultatet af en mutation af virussen. Den blev opdaget første gang i Wuhan, som er en by i Kina, i december 2019.

Denne nye stamme var aldrig blevet fundet i mennesker før. Det største problem med denne infektion er, at dens evne til at sprede sig er meget høj. Ydermere er dødeligheden blandt ældre og dem med et svækket immunforsvar over 15%.

Men hvad er symptomerne på coronavirus? Hvordan påvirker coronavirus kroppen? Vi besvarer spørgsmålet her.

Læs også: Tips til at rengøre hjemmet under corona-krisen

Hvordan påvirker coronavirus kroppen?

COVID-19 er en virus, der kan forårsage forskellige tilstande. I de fleste tilfælde – omtrent 80% – oplever folk kun milde symptomer. De opstår gradvist, og de fører som regel ikke til komplikationer. Symptomerne er:

Enhver person kan dog udvikle mere alvorlige symptomer. Dette gælder især ældre mennesker og dem med et svækket immunforsvar. I disse tilfælde oplever folk problemer med at trække vejret, og infektionen kan muligvis medføre åndedrætssvigt.

De, som er i risikogruppen, omfatter personer med diabetes, dem med højt blodtryk samt personer med hjerteproblemer. Symptomerne opstår i gennemsnit fem dage efter, man er blevet smittet.

Inkubationstiden kan dog være helt op til 14 dage. Med andre ord kan der gå 14 dage, fra en person har været i kontakt med virussen, til personen begynder at udvikle symptomer.

Feber er et af symptomerne på coronavirus.

Mand har feber

Hvordan spreder coronavirus sig?

COVID-19 spreder sig primært via dråber, der kommer fra vores luftrør. Dette er bittesmå dråber, som vi udskiller, når vi hoster eller nyser. Derfor siger eksperter, at virussen spreder sig fra person til person – især når man befinder sig i store menneskemængder.

Virussen kan “rejse” 1-2 meter, så det er derfor, at myndighederne siger, at vi skal holde mindst to meters afstand til andre. Det ser dog ud til, at dette ikke er den eneste måde, man kan blive smittet på.

Ifølge videnskabelige rapporter kan disse små dråber også forurene genstande og overflader. Det vil sige, at en sund og rask person kan blive smittet, når han eller hun kommer i kontakt med den forurenede genstand.

Ydermere er det vigtigt at påpege, at børn er nøglegruppen i denne pandemi, men det er ikke grundet deres immunforsvar. Det er, fordi de har en tendens til at røre ved alt, de ser, og sommetider putter de ting samt deres hænder i munden. Derfor skal vi være ekstra påpasselige med børn, da de nemt kan blive smittebærere og sprede det til andre.

Børn kan være smittebærere og derved smitte ældre samt andre personer i risikogruppen.

Dreng har mundbind på

Vi anbefaler: Karantæne under corona-krisen: Derfor er det nødvendigt

Hvordan forhindrer man spredningen af COVID-19?

For at forhindre spredningen af COVID-19 skal vi overholde de påbud og forbud, som myndighederne fastlægger. I mange lande er det altafgørende, at folk holder sig inde i deres hjem i en længere periode. I disse lande må man kun forlade hjemmet, hvis det er strengt nødvendigt. 

Derudover er det vigtigt, at alle husker at vaske deres hænder jævnligt. Det er nok at bruge vand og sæbe, men man kan også supplere det med håndsprit. Ligeledes skal vi rengøre genstande og overflader, som kan være blevet forurenet.

Når man nyser eller hoster, skal man dække næse og mund med et lommetørklæde eller albuen.

Vi skal huske på, at vi lige nu står over for en pandemi. Vi er alle nødt til at bidrage for at sørge for, at dette problem bliver løst hurtigst muligt. Hvis man har symptomer, er det vigtigt, at man holder sig væk fra andre mennesker.

  • Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social – Profesionales – Información para la ciudadanía – Coronavirus. (n.d.). Retrieved March 17, 2020, from https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/ciudadania.htm
  • Coronavirus (CoV) GLOBAL. (n.d.). Retrieved March 17, 2020, from https://www.who.int/es/health-topics/coronavirus/coronavirus
  • Coronavirus: los efectos en los niños y niñas | Save the Children. (n.d.). Retrieved March 17, 2020, from https://www.savethechildren.es/actualidad/coronavirus-los-efectos-en-los-ninos-y-ninas
  • Preguntas y respuestas sobre la enfermedad por coronavirus (COVID-19). (n.d.). Retrieved March 17, 2020, from https://www.who.int/es/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/q-a-coronaviruses#:~:text=sintomas