Typer af salvie og deres egenskaber

Der findes flere typer salvie, men ikke alle har kulinariske anvendelsesmuligheder. Her samler vi de vigtigste af dem og gennemgår deres egenskaber.
Typer af salvie og deres egenskaber
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Der findes forskellige typer af salvie, men de tilhører alle Lamiaceae-familien. Af disse er den bedst kendte salvie (Salvia officinalis), som anvendes til kulinariske og medicinske formål. Der findes dog andre sorter, som kan skelnes på deres farver, størrelser og anvendelsesmuligheder. Har det fanget din interesse? Find ud af mere her!

Først og fremmest skal det bemærkes, at denne planteslægt er rig på etårige og flerårige arter, hvoraf nogle har blomster, og andre ikke har. Generelt har de en tendens til at vokse i tempererede klimaer, både i Europa, Asien og Amerika. I de følgende afsnit vil vi dele de mest populære typer og deres egenskaber.

Typer af salvie til kulinarisk brug

Almindelig salvie, videnskabeligt navn Salvia officinalis, er den mest populære af hele slægten. Den bruges til madlavning, da den har aromatiske og ernæringsmæssige egenskaber, der forbedrer kvaliteten af retter. Desuden anvendes dens blade til fremstilling af drikkevarer til gavn for fordøjelsessystemet og andre lidelser.

Det er en flerårig plante med et rustikt udseende, som har en tendens til at vokse hurtigt, især om foråret. Den når en størrelse på op til 70 centimeter, og dens blade kan variere fra grøn til blågrå eller sølvfarvet. Den har også lilla eller lyserøde blomster på ca. 3 cm i diameter.

Andre typer af salvie: Salvia officinalis

Andre typer af salvie, der er udvundet af Salvia officinalis, kan også bruges i madlavningen. Forskellen ligger i karaktertræk som f.eks. blomsternes farve, størrelse og form. De kan dog spises som almindelig salvie, selv til medicinske formål.

Eksempel på friske typer af salvie

1. Dværgsalvie Salvia officinalis

Denne salvieart udmærker sig ved sin lille størrelse, som ikke engang når en halv meter i højden. Dens blomster har en lilla-blå nuance og fungerer som en aromatisk og smagsgivende plante. Derfor bruges den i garniture og salater.

2. Salvia officinalis ‘Purpurascens’

Dette er en halvgrøn dværgbusk, der, når den er ung, har lilla blade og stængler. Dens blade kan være mellem 3 og 6 cm lange og blomstrer sjældent. Når den gør, vokser blomsterne i blå-lilla klaser.

3. Salvia officinalis ‘Icterina’

Den er kendt i folkemunde som “gylden salvie”, da dens grønne blade er spættet med gule prikker. Den fungerer som prydplante og som madlavningsplante. Den har ofte violetblå blomster i forsommeren.

4. Salvia officinalis ‘Tricolor’

Dens blade er overvejende grønne, men har uregelmæssige hvide kanter og rosa eller violetfarvede indre. Smagen er mildere end almindelig salvie, men den kan bruges i forskellige gastronomiske opskrifter.

5. Salvia officinalis ‘Berggarten’

Den største forskel i forhold til almindelig salvie er, at den ikke blomstrer. Alligevel har den afrundede grønne blade, der har et hvidt fnug på overfladen, som får dem til at se fløjlsagtige ud.

Egenskaber ved Salvia officinalis

Ud over sin aromatiske kraft har salvie til spisebrug bioaktive forbindelser, som er blevet undersøgt for deres farmakologiske potentiale. Ifølge en undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of Traditional and Complementary Medicine, omfatter disse forbindelser bl.a. følgende:

  • Alkaloider.
  • Kulhydrater.
  • Fedtsyrer.
  • Glykosidderivater (f.eks. hjerteglykosider, flavonoidglykosider og saponiner).
  • Fenolforbindelser (f.eks. kumariner, flavonoider og tanniner).
  • Polyacetylener.
  • Steroider.
  • Terpener og terpenoider.
  • Voks.

Salvia officinalis har vist antiinflammatoriske, antioxidant, antimikrobielle, neuroprotektive, hypoglykæmiske, hypolipidæmiske og kræftbekæmpende virkninger. Selv om den ikke anses for at være en behandling mod sygdomme, er indtag af den forbundet med positive sundhedseffekter.

Typer af salvie til at pryde haven

Typerne af prydsalvie anvendes som dekorative planter, da de har prangende blade og blomster i forskellige farver. Generelt har disse arter ikke andre anvendelsesmuligheder, da de ikke har de kulinariske kvaliteter som almindelig salvie.

1. Salvia elegans

Også kendt som “ananassalvie”. Dette er en flerårig plante med små røde rørformede blomster og en behagelig duft, der minder om ananas. Den er hjemmehørende i Mexico og Guatemala, hvor den plantes for at tiltrække sommerfugle og kolibrier.

2. Salvia melissodora

Dette er en træagtig, flerårig busk, der vokser på jordbunden i Sierra Madre Oriental-bjergkæden i Mexico. Den kan nå en højde på 2 meter og er kendetegnet ved sine violette blomster, der afgiver en behagelig duft, som minder om duften af vindruer.

3. Salvia splendens

Nogle kender den som “skarlagen salvie”. Det er en flerårig urteagtig plante, der er hjemmehørende i Brasilien.

Dens blomster vokser i oprejste stængler, der spirer fra midten af planten. De har en prangende rød farve, som oftest ses i løbet af sommeren og efteråret.

4. Salvia farinacea

Denne type salvie er også kendt som “blå salvie”. Dens tiltrækningskraft skyldes dens blomsterspidser, der har nuancer af blå til lilla. Det er dog også muligt at finde sorter med hvide blomster. Den når en størrelse på 0,5 til 1 meter.

5. Salvia leucantha

Dette er en af de foretrukne typer af salvie til at dekorere haven. Specifikt er det en flerårig plante, der er hjemmehørende i Mexico, hvis blomster vokser med hvide, lilla eller blandede nuancer. Den tåler godt tørke.

Salvie er bundet sammen

6. Salvia apiana

Ud over sine dekorative anvendelsesmuligheder anvendes salvia apiana i ritualer som f.eks. renselsesceremonier med røgelse. Den bliver op til en meter høj, og den vokser normalt på nordamerikanske jorde.

Bladene er dækket af små hår, der giver den en interessant farve. Desuden er dens blomster hvide og kan have striber af violette farver.

De forskellige typer af salvie: En plante, der ikke bør mangle i dit hjem

Den mest populære art af salvie, Salvia officinalis, findes normalt i de fleste køkkener. Det skyldes dens aromatiske kraft og dens evne til at fremhæve smagen i mange opskrifter.

Der findes dog andre sorter, som kan bruges både i køkkenet og til at dekorere haven. Generelt er disse planter hårdføre og ret nemme at dyrke.

Det kan interessere dig ...
Salvie og honning til behandling af små sår og skrammer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Salvie og honning til behandling af små sår og skrammer

Det salvie og honningmiddel, vi deler i denne artikel, er et antiseptisk middel, som du kan bruge til behandling af små sår og skrammer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.