Maskne: Hvad er det, og hvordan kan du undgå det?

"Maskne" er den kutane konsekvens af kontinuerlig brug af mundbind. Den viser sig ved urenheder, tørhed og rødme.
Maskne: Hvad er det, og hvordan kan du undgå det?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 17 november, 2023

Længerevarende brug af mundbind kan forårsage maskne. Denne hudtilstand viser udbrud af bumser på kinderne, næsen og hagen. Tilstanden forværres ved for høj luftfugtighed og høje temperaturer.

I begyndelsen af COVID-19-pandemien anbefalede Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at man som en forebyggende foranstaltning brugte mundbind i forbindelse med samvær med andre mennesker. Efterhånden som toppene af udbruddet blev mindre, lempede mange lande kravet om at bære mundbind.

Men i de nationer, hvor det stadig er normen, og hos dem, der vælger at bevare vanen, er der risiko for akne som bivirkning. Vi forklarer alt, hvad du skal vide i denne artikel.

Hvad er maskne?

Den kontinuerlige brug af mundbind er en udløsende faktor for akne. Magasinet Offarm definerer det som en kronisk inflammatorisk tilstand i hudens pilosebaceøse enheder, der resulterer i dannelsen af komedoner, pustler og papler.

I tilfælde af maskne kommer begrebet fra en kombination af begreberne maske og akne. Ordet definerer de urenheder, der ophobes i huden efter brug af masker eller mundbind. Det er mere almindeligt ved sart hud med tidligere akne og med en fedtet tendens.

Situationen forværres af, at man tilbringer lang tid uden at skifte mundbind, når man ikke vasker dem af stof og kombinationen med makeup. Sådanne aspekter fremmer overdreven fugt og udvikling af bakterier.

Desuden kan porerne blive irriterede ved gnidning mellem mundbindet og huden, hvilket øger sandsynligheden for at forårsage små rifter i ansigtet. Dette svækker hudbarrieren.

Kvinde med mundbind risikerer at få maskne

Symptomer på maskne

Ansigtet, der er dækket i længere perioder, får ikke nok luft og genererer mere olie, hudorme og urenheder. Desuden øger det hudens pH-værdi og ændrer dens temperatur.

Maskne indebærer bumser, rødme og tørhed. Der opstår også tydelige hudorme.

Udbrudsområderne er placeret i midten af ansigtet og på kæberne. Der er andre dermatologiske påvirkninger i forbindelse med maskne:

  • Eksem: Clínica Universidad de Navarra forklarer dette som en afskallende og kløende proces. Brugen af mundbind er forbundet med kontakteksem.
  • Follikulitis: Middlesex Health taler om betændelse i hårsækkene forårsaget af en bakteriel eller svampeinfektion. Symptomerne er hvide bumser eller små røde knopper, der kan forvandle sig til skællende sår.
  • Seboroisk dermatitis: I tidsskriftet Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica beskrives denne hudsygdom som en kronisk, inflammatorisk, erythematøs-squamøs proces. Dens forbindelse til mundbind har at gøre med ændringen af hudens pH-værdi og forøgelsen af fedt i ansigtet.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 9 nemme tips til at forynge ansigtet naturligt derhjemme

Anbefalinger til forebyggelse af maskne

Akne er irriterende og undertiden smertefuldt, især på grund af friktion med mundbind og ubehag på grund af svedtendens. Dette er alt sammen ud over den indflydelse, som disse tydelige læsioner i ansigtet genererer på vores følelsesmæssige sundhed.

Mayo Clinic påpeger, at nogle patienter med akne har brug for copingstrategier og støtte, da diagnosen kan udløse angst og endda skade en persons sociale relationer og selvværd.

Når det kommer til forebyggelse af maskne, er der grundlæggende anbefalinger, såsom at vaske hænder, før man rører ved ansigtet, vælge lette cremer og geler for at beskytte huden og påføre specielle plastre på bumser, så kontakten med mundbindet ikke forværrer dem. Der er også mere stringente råd som f.eks. følgende:

Skift dit mundbind dagligt

Forlæng ikke din maskes levetid. Det er korrekt at bære nye eller nyvaskede mundbind og at overholde anvisningerne for udskiftning af dem i henhold til det materiale, de er fremstillet af. Engangsmundbind kan ikke genbruges.

Med hensyn til desinficering af disse beskyttelseselementer foreslår FN’s nyhedsbrev (på spansk) daglig vask med vaskemiddel eller sæbe og varmt vand for stofmasker. Andre oplysninger nævner, at rengøringsmidlerne skal være meget milde.

Rens dit ansigt regelmæssigt

Ansigtet skal vaskes mindst to gange dagligt: En gang om morgenen og en gang om aftenen. Du kan inddrage lette kosmetiske midler for at fjerne snavs, styrke hudbarrieren og afbalancere pH-værdien.

Sæbefri geler med naturlige ingredienser som appelsin-, tea tree-olie og mandarinekstrakter er at foretrække. Skyl altid ansigtet med lunkent vand.

Det er også en god idé at skabe en komplet hygiejnerutine en gang om ugen, herunder eksfoliering med beta-hydroxysyrer (BAH), med vægt på det område, der er dækket af mundbindet. En dyb ansigtsrensning fjerner overskydende talg og reducerer forekomsten af bumser.

Fugt regelmæssigt

Fugt er nødvendigt for at forebygge akne ved at bære mundbind. Spørg din hudlæge om en ikke-komedogen, parfumefri fugtighedscreme med talgregulerende komponenter.

Cremer med hyaluronsyre er en mulighed, fordi de genopretter hydreringsniveauet og styrker huden. Lotioner med ceramider bidrager ligeledes til lipidbarrierens stabilitet og funktionsevne.

Idéen er at anvende det fugtgivende produkt en halv time før påføring af mundbindet. Dette er for at give huden mulighed for at absorbere stoffet.

Brug let makeup

Kraftig makeup er en af de værste fjender af maskne. Det er rigtigt, at du kan camouflere ufuldkommenheder med dette skønhedsredskab, men hvis din hud er svækket, forværrer makeup kun tilstanden.

Det er bedst at undgå stærkt dækkende og fedtet makeup. Hvis det er muligt, skal du stoppe med at bruge det eller reducere det, indtil din hud er helet.

Udtør bumser og forebyg mærker

Ved meget betændte bumser er det tilrådeligt at anvende serum med salicylsyre eler niacinamid. De bidrager til at reducere hævelse og rødme. Du må ikke klemme om eller presse på bumser, fordi du fristes til at dræne dem. Det, du i stedet vil producere, er mere betændelse og et mærke.

Ung kvinde opdager bums på sin kind

Beskyt dig mod solen

Et uundgåeligt tip til at passe på ansigtshuden er at anvende solcreme dagligt. Når formålet er at forebygge maskne, er ikke-komedogene solcremer bedst.

Hvilken type mundbind skal man bruge for at forebygge maskne?

Der findes ikke noget bestemt mundbind, der forebygger akne. Når du vælger, skal du overveje faktorer som din hudtype, det materiale, der er brugt til at fremstille mundbindet, og om det er allergivenligt eller ej.

Bomuld og silke er anbefalede materialer til følsom hud.

Mundbind skal passe til ansigtet uden at presse på eller lukke for tæt. Den rigtige måde at vide, om mundbindet er gavnlig for din hud, er ved at teste det i et par dage. Hvis du observerer en mærkelig reaktion, må du ikke tøve med at skifte det ud.

På den anden side opfordrer Perus nationale sundhedsinstitut til at være opmærksom på produktets levetid, vurdere dets tilstand og kassere det på grund af snavs, dårlig behandling eller dårlig lugt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Akne og hudorme: Grøn te kan hjælpe

Hvornår skal man gå til en hudlæge på grund af maskne?

Hvis akneudbruddet fortsætter efter brug af mundbind, er det bedst at gå til en hudlæge i stedet for at vove sig ud i hjemmelavede opskrifter eller skjule bumser med makeup. Specialisten vil ordinere behandling i henhold til diagnosens sværhedsgrad.

Medicinering omfatter normalt cremer, der indeholder salicylsyre, benzoylperoxid, retinoider eller tretinoin. Hvis tilstanden er kompliceret, kan der også ordineres antibiotika.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.