Udskæringer af svinekød og hvordan de tilberedes

Vi vil fortælle dig om de forskellige udskæringer af svinekød, som du kan finde, og hvordan du får mest muligt ud af dem på et kulinarisk plan ved at udnytte deres næringsstoffer.
Udskæringer af svinekød og hvordan de tilberedes
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 07 oktober, 2022

Svinekød er et produkt med mange vigtige næringsstoffer, og derfor kan inddragelse af det i vores kost give visse fordele for vores sundhed. Men for at få mest muligt ud af denne type kød på det kulinariske plan er det afgørende at kende de forskellige udskæringer af svinekød, og hvordan man tilbereder dem korrekt. De bruges nemlig ikke til de samme retter.

Inden vi begynder, skal det understreges, at forbruget af fersk rødt kød ikke er skadeligt for vores sundhed, i modsætning til hvad mange tror. Det handler om mådehold og om at undgå forarbejdede versioner.

I forbindelse med forarbejdet kød er der normalt visse tilsætningsstoffer, såsom konserveringsmidler, som kan skade kroppen på mellemlang sigt. Med friske udskæringer er denne risiko derimod ikke til stede.

De vigtigste typer af udskæringer af svinekød

Find ud af, hvilke udskæringer af svinekød der er de vigtigste, og hvordan de anvendes i madlavningen. På den måde ved du, hvordan du får mest muligt ud af dem!

  • Bov: Det er den øverste del af ben og skuldre, som er meget velegnet til at lave gryderetter og hakke. Hvis der er en del af benet tilbage, kan den også bruges til at tilberede en steg.
  • Svinekam: Denne udbenede del præsenteres normalt i form af fileter. Normalt tilberedes den grillet. Koteletter står som de vigtigste versioner.
  • Ribben: Normalt grilles ribbenet. Den har en vis portion fedt, som forbedrer den endelige rets saftighed. Det er også godt med en let marinade.
  • Skinke: Dette er en meget mager svinekødstype. Det er tilrådeligt at tilberede den med benet, så den bliver saftig. Ellers bliver den meget tør. En ret med sauce kan også passe godt til den.
  • Bacon: På grund af sit fedtindhold tåler det stegning meget godt. Bacon har en kraftig smag og kan indgå i mange forskellige tilberedninger for at forbedre dens organoleptiske egenskaber.
  • Skank: Det er en del af de forreste ben ved siden af klovene. Den tilberedes normalt i ovnen, da den normalt er ret saftig.
  • Svinefødder: Det er svinefødder, og de er normalt kogte eller stuvet. De kan også tilberedes i vinaigrette.
Eksempel på udskæringer af svinekød

De forskellige udskæringer af svinekød skal tilberedes på forskellige måder for at få mest muligt ud af dem.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Hvilket kød er det mindst fedende?

Fordelene ved svinekød

Inddragelsen af svinekød i en varieret og afbalanceret kost giver en række sundhedsmæssige fordele. Overordnet set er det vigtigt, at der ikke er mangel på essentielle næringsstoffer i kroppen, da visse vigtige fysiologiske mekanismer ellers kan komme i fare.

Først og fremmest bør proteinbidraget fra denne fødevare fremhæves. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism er mindst 0,8 gram protein pr. kg kropsvægt nødvendigt for stillesiddende personer for at bevare den magre masse gennem årene. Hos idrætsudøvere kan dette behov let fordobles på grund af vævets slitage.

På den anden side kan svinekød af god kvalitet indeholde en betydelig andel af omega-3-fedtsyrer. Det gælder naturligvis for svin, der er blevet fodret korrekt og opdrættet på friland. I dette tilfælde undergår lipidprofilen positive ændringer. Disse fedtstoffer har faktisk vist sig at kunne holde kroppens inflammatoriske mekanismer under kontrol.

Afslutningsvis skal der også henvises til tilstedeværelsen af vigtige mikronæringsstoffer i svinekød. Det er især jernindholdet, der er særligt vigtigt.

Dette element er afgørende for at forebygge anæmi, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i European Journal of Haematology. Det sikrer en korrekt iltforsyning af vævene og bidrager til at forebygge situationer med træthed og udmattelse.

En pølse skæres ud

Kød fra fritgående svin har en bedre ernæringsværdi.

For at opnå en god jernoptagelse i tarmene er det dog tilrådeligt at indtage dette mikronæringsstof sammen med en dosis C-vitamin. Derfor er kombinationen af svinekød og peberfrugt særlig gavnlig for vores sundhed.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse:Tjek mængden af kalorier og protein i de forskellige kyllingeudskæringer

Udnyt de forskellige udskæringer af svinekød

Som du har set i denne artikel, er svinekød en sund fødevare, hvorfra der kan udvindes forskellige udskæringer. Alt efter hvilken type udskæring du vælger, skal du tilpasse tilberedningsmåden for at få mest muligt ud af den.

De mindre fede stykker vil være gode at grille, mens dem med et højere fedtindhold er optimale til stegning eller til tilberedning i gryderetter, da de vil være møre og saftige.

Som det sidste skal du altid huske, at det for at bevare en god sundhedstilstand er vigtigt at sikre variation i dit kostmønster. Det er en rigtig god idé at veksle mellem de forskellige kødtyper og at sørge for, at der også er fisk i kosten.

Fisk og skaldyr indeholder en højere andel af omega-3 samt vigtige mikronæringsstoffer, der bidrager til at forebygge forskellige sygdomme.

Det kan interessere dig ...
De 8 sundeste magre kødudskæringer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De 8 sundeste magre kødudskæringer

Magre kødudskæringer er en god mulighed for at øge proteinindholdet i kosten. Få mere at vide i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
  • Elstrott, B., Khan, L., Olson, S., Raghunathan, V., DeLoughery, T., & Shatzel, J. J. (2020). The role of iron repletion in adult iron deficiency anemia and other diseases. European journal of haematology104(3), 153–161. https://doi.org/10.1111/ejh.13345

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.