Garam Masala: Hvad det er, og hvordan man laver det

Vi vil vise dig, hvordan du tilbereder "garam masala" derhjemme, en fantastisk blanding af krydderier, som du kan tilføje til dine yndlingsopskrifter.
Garam Masala: Hvad det er, og hvordan man laver det
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Garam masala er en blanding af kulinariske krydderier, der hovedsagelig anvendes i det orientalske køkken. Det giver en ret unik smag til retter og forbedrer også deres ernæringsmæssige tæthed. Frem for alt skiller den sig ud ved tilstedeværelsen af fytokemikalier, hvis betydning vi vil gennemgå her i artiklen.

Før vi begynder, vil vi gerne nævne, at brugen af krydderier i madlavningen anbefales af de fleste ernæringseksperter.

Læs videre, for vi vil fortælle dig, hvordan du tilbereder det!

Hvad er garam masala?

Som nævnt er garam masala fremstillet af en blanding af krydderier, nemlig korianderfrø, spidskommen, kanel, nelliker, muskatnød, kardemomme og sort peber. Der er dog ikke nogen fast opskrift eller noget fast forhold. Både antallet af krydderier og deres andel kan ændre sig, også afhængigt af den del af verden, hvor den laves.

Det er dog en blanding, som kan købes færdiglavet i supermarkedet. Det er dog tilrådeligt at købe den i en krydderiforretning, da den organoleptiske kvalitet vil være meget højere.

Krydret ret med ris

Garam masala er en krydderiblanding, der kan tilsættes til en lang række retter.

Vi er sikre på, at du vil være interesseret i: 7 krydderier, der sætter gang i dit stofskifte

Ingredienser

For at lave en udsøgt garam masala kan du bruge følgende ingredienser:

 • 1 teskefuld spidskommenfrø
 • 1 teskefuld korianderfrø
 • 1 teskefuld sorte peberkorn
 • 1/2 teskefuld kardemomme
 • 1/2 teskefuld stødt kanel
 • 1/4 teskefuld nelliker
 • 1/2 teskefuld muskatnød
 • Et stykke tørret chili

Fremgangsmåde

 1. Varm en stegepande op ved svag varme.
 2. Tilsæt derefter krydderierne, og lad dem riste i 5-10 minutter for at få al deres aroma og smag frem. Det er naturligvis vigtigt, at de ikke brænder på. Det er tilrådeligt at være opmærksom og røre rundt med få minutters mellemrum og at bruge en pande med non-stick.
 3. Efter den angivne tid anbringes krydderierne i en morter, og de males grundigt.
 4. Når de er omdannet til et fint pulver, kan du bruge dem.

Opbevaring og brug

Den bedste måde at bevare fordelene, aromaen og den utrolige smag af garam masala på er ved at komme krydderiblandingen i en tæt lukket glaskrukke og holde den væk fra lys og varme.

For at bruge garam masala skal du blot tilsætte den til forskellige retter og saucer. Det passer godt til karryretter, gryderetter og grøntsagsopskrifter. Det skal dog altid tilsættes i slutningen af madlavningsprocessen, i modsætning til andre kulinariske krydderier.

Du er måske også interesseret i: 4 krydderibaserede midler opbakket af videnskab

Fordele ved garam masala

Krydderier til at lave garam masala

Først og fremmest skal der lægges særlig vægt på de antioxidanter, der er i dette krydderi. De neutraliserer dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv. Denne mekanisme har vist sig at bidrage til at forebygge udviklingen af kroniske sygdomme.

Desuden indeholder dette præparat kanel. Dette stof er afgørende for at hjælpe med at forebygge og håndtere diabetes, som det fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet JPMA. Det kan reducere blodsukkeret, hvilket også reducerer behovet for insulin og kroppens cellers modstandsdygtighed over for insulin.

Som det sidste skal det siges, at det indeholder et element kaldet capsaicin, der er ansvarlig for den krydrede smag. Dette stof øger kropstemperaturen og energiforbruget. Der er beviser for, at det bidrager til at stimulere iltningen af fedtstoffer fra denne proces.

Tilbered garam masala derhjemme

Som du har set, er det virkelig simpelt at lave garam masala hjemme. Det er en kombination af kulinariske krydderier, der kan tilsættes til mange forskellige retter, hvilket forbedrer deres organoleptiske egenskaber og tilfører fytokemikalier af høj kvalitet med høj antioxidant kapacitet. Af denne grund anbefaler vi, at det bruges regelmæssigt.

Det kan interessere dig ...
Hvad er den asiatiske kost?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er den asiatiske kost?

Den asiatiske kost er en af de sundeste kostvaner i verden. Se hvorfor, lær om dens fordele og nogle retter, som du kan tilberede derhjemme!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
 • Sharma, S., Mandal, A., Kant, R., Jachak, S., & Jagzape, M. (2020). Is Cinnamon Efficacious for Glycaemic Control in Type-2 Diabetes Mellitus?. JPMA. The Journal of the Pakistan Medical Association70(11), 2065–2069.
 • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.