Du kan forebygge fedme med disse typer fødevarer

For at forebygge fedme, skal man følge en balanceret kost og en regelmæssig træningsrutine. Begge foranstaltninger skal udføres under overvågelse af en specialist. Man skal have i baghovedet, at meget begrænsende kostplaner sjældent er særlig sunde.
Du kan forebygge fedme med disse typer fødevarer

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det er vigtigt at forstå, hvordan fedme opstår, før man overvejer en tilgang til enten at forebygge fedme eller behandle det. Nylige studier viser, at forekomsten af fedme på verdensplan fortsat er stigende. 

Givet denne situation, og på trods af mange institutionelle folkesundhedsforanstaltninger, er det vigtigere end nogensinde at indføre foranstaltninger for at forebygge fedme og behandle personer, som allerede er overvægtige.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO), er de grundlæggende årsager til fedme en stillesiddende livsstil  og en kost, der er rig på fedt. Begge er resultaterne af ændringer, der finder sted lige nu i samfundet og i adfærdsmønstrene hos befolkningen.

Karaktertræk for behandlingen for at forbeygge fedme

Kvinde holder burger og salat i hænderne

Kost spiller en grundlæggende rolle i den terapeutiske tilgang til fedme. Uden det, vil resultatet af de forskellige behandlinger fejle. Andre typer af indgriben, såsom fysisk motion, er velsagtens nyttigt, hvis det ikke ledsages af en ændring i kosten. I et hvert tilfælde, er motion et vigtigt aspekt i et vægttabsprogram.

Forskellige medikamenter, såsom orlistat, sibutramin og rimonabant, er blevet bevist at være effektive til at sænke vægten, de seneste år. Overordnet, bekræfter forskere deres positive resultater i kliniske forsøg med patienter med en hypokalorisk diæt.

Man skal dog have i baghovedet, at de fleste af disse medikamenter har en effekt, der kan føre til anoreksi. Så i sidste ende, er basen for medicinens effekt, at man holder øje med kosten.

Det er vigtigt også at nævne, at selv kirurgisk behandling af fedme kan fejle i det lange løb. Dette er især tilfældet, hvis den overvægtige person ikke ændrer sine spisevaner.

På trods af denne primære rolle, fører trationelle diætbehandlinger, selv hvis de bliver udført korrekt, ikke til fuldstændig tilfredsstillende resultater på en vedvarende måde. Dette skyldes, at de fleste overvægtige personer, der begynder på en diætbehandling, dropper den igen.

Mange af dem, der fortsætter den, taber sig heller ikke. Når de taber sig, vil mange af dem, derudover, tage det på igen. Uden tvivl, er det største problem med diætbehandlinger, at der mangler opfølgning.

Du vil måske være interesseret i at læse: 5 fødevarer, der får dig til at tage på i vægt

Typer af fødevarer til at forebygge fedme

Læge måler persons mavefedt som del af at forebygge fedme

Du skal følge en balanceret kost og en regelmæssig motionsplan for at forebygge fedme. En specialist skal overvåge begge dele.

Det er vigtigt at have i baghovedet, at meget begrænsende diæter aldrig er sunde. Dette skyldes, at de fører til et betydeligt tab af muskler og fremmer spiseforstyrrelser. Det er af den grund, at man skal følge en normokalorisk kostplan udviklet til ens specifikke behov.

De fleste fødevareanbefalinger er de samme som for personer med en normal vægt, hvor man primært mindsker indtaget af mættet fedt.

Vi kan også finde en række fødevarer til at hjælpe med at forebygge fedme:

Mættende typer fødevarer

En meget vigtig faktor i forebyggelsen af fedme er at vide, hvordan man vælger mættende typer fødevarer. Som regel, er disse rige på fiber. Dette fænomen skyldes, at fiber absorberer vand. Dermed, fordobles dets volume i maven. Det fører altså til en følelse at mæthed. Når man føler sig mæt, vil ens lyst til at spise ukontrolleret og vedvarende mindskes.

Nogle fødevarer med disse egenskaber er:

 • De fleste grøntsager og bælgfrugter
 • De fleste frugter
 • Alger

Fødevarer, der er fattige på kalorier

Sunde fødevarer på gafler

Fødevarer fattige på kalorier er dem, som giver lave niveauer af energi. Idéen med at indtage dem er, at kroppen indtager færre kalorier, end den behøver, for at forbrænde ophobet fedt. Fødevarer fattige på kalorier kan hjælpe med at forebygge fedme, så længe man indtager dem som en del af en sund kost.

Nogle eksempler er:

 • Asparges
 • Spinat
 • Agurk
 • Artiskokker

Konklusion om at behandle og forebygge fedme

Det er vigtigt at følge en kostplan, som er blevet godkendt af en specialist, når man vil tabe sig. Det er en, som giver mulighed for at blive mæt, så man ikke vil ende med at droppe den. Det er også meget vigtigt at forblive aktiv og udføre en form for træning.

Overordnet, er det vigtigste i forebyggelsen og behandlingen af fedme disciplin og motivation for at opnå sine mål. Giv ikke op!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Tarban, A. (2010). La Obesidad Infantil : una epidemia mundial. Ministerio de Sanidad y Consumo.
 • OMS. (2015). Alimentación sana. https://doi.org/Nota descriptiva No. 394
 • Barrientos-Perez, M., & Flores-Huerta, S. (2008). ¿Es la obesidad un problema médico individual y social? Políticas públicas que se requieren para su prevención. Medigraphic Artemisa En Linea.
 • Ciangura, C., Carette, C., Faucher, P., Czernichow, S., & Oppert, J.-M. (2017). Obesidad del adulto. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(17)84245-8

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.