Undersøgelser viser, at rødt og hvidt kød påvirker kolesterol på samme måde

Indtagelse af rødt og hvidt kød har samme effekt på kolesterolniveauet, selv om det ikke er, som man skulle forvente.
Undersøgelser viser, at rødt og hvidt kød påvirker kolesterol på samme måde
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 07 januar, 2023

Et højt kolesteroltal har i årevis været en af folks største bekymringer, hvilket har ført til spørgsmål om egenskaberne af rødt og hvidt kød i denne henseende. Den seneste forskning tyder imidlertid på, at denne faktor ikke er afgørende for risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Det skal bemærkes, at hjerte-kar-sygdomme har en meget kompleks fysiologi. Eksperter bekræfter dog, at en af de underliggende mekanismer, der kan være afgørende for prognosen, er inflammation. Denne proces øger muligheden for at udvikle åreforkalkning.

Hvad siger undersøgelserne om rødt og hvidt kød og kolesterolniveauet?

Det første, man skal gøre sig klart, er, at rødt og hvidt kød ikke ser ud til at have en afgørende virkning på kolesterolniveauet. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition er indtagelse af rødt kød på regelmæssig basis ikke forbundet med en væsentlig stigning i kolesterolniveauet eller blodtrykket.

Det øger heller ikke risikoen for kardiovaskulære sygdomme.

På samme måde bekræfter forskning offentliggjort i tidsskriftet Advances in Nutrition, at det ikke er skadeligt for hjertesundheden at spise en palæolitisk kost. Det giver heller ikke anledning til en væsentlig ændring af lipidprofilen.

Det skal bemærkes, at denne type kost prioriterer indtagelsen af proteiner og fedtstoffer sammen med produkter, der ikke er blevet manipuleret kunstigt.

Der findes endda artikler, der modbeviser myten om, at regelmæssig indtagelse af æg eller produkter afledt af æg er i stand til at påvirke risikoen for hjerteanfald eller hjerte-kar-problemer. I mange år blev indtagelsen af æg begrænset af frygt.

Derfor kan vi bekræfte, at alle disse fødevarer (rødt og hvidt kød samt æg) påvirker kolesterolniveauet på samme måde og har en meget lille indvirkning på det. Kort sagt påvirker de ikke den samlede kardiovaskulære risiko.

Forskelligt råt rødt og hvidt kød

Hvad er lipoproteinernes rolle i kroppen?

Det er vigtigt at forstå, hvad kolesterol er, og hvilken rolle det spiller i kroppen. Disse partikler kaldes lipoproteiner og er ansvarlige for at transportere stoffer gennem blodet, generelt fedtstoffer.

Der findes 2 typer lipoproteiner: HDL og LDL. Førstnævnte er blevet betragtet som gode, da de transporterer fedtstoffer fra vævene til leveren. LDL blev derimod traditionelt betegnet som dårligt kolesterol og havde den modsatte transporterende virkning.

Det er for nylig blevet påvist, at LDL-partikler kan opdeles i mindre grupper, hvoraf den vigtigste er VLDL-kolesterol og dets oxiderede fraktion. Tilsyneladende er det sidstnævnte elementer, der er mest tæt forbundet med hjerte-kar-sygdomme, da de har en tendens til at klumpe sammen og skabe åreforkalkning.

Konsekvenser af højt kolesterol i kroppen

Som sagt er det ikke altid negativt at have et højt kolesteroltal, men det er vigtigt at analysere andelen af hver enkelt lipoprotein for at vurdere den generelle sundhedstilstand. Det er faktisk mere livstruende at have et for lavt end et for højt kolesteroltal.

Nøglen her er andelen af oxiderede VLDL-partikler, der cirkulerer i blodet. Det er gavnligt at reducere denne gruppe elementer så meget som muligt.

Der findes en række strategier, der kan anvendes til at opnå dette. En af dem er at indtage fødevarer med høj antioxidant kapacitet, som f.eks. grøntsager, i kosten. Samtidig vil det være afgørende at undgå indtagelse af lipider af trans-typen.

Hvordan kan kolesterolniveauet reduceres?

Illustration af åreforkalkning

Hvis kolesterolværdierne af en eller anden grund er for høje i en blodprøve, kan det være gavnligt at reducere dem. Det skyldes, at oxiderede VLDL-partikler ikke kan skelnes. I denne forstand kan man ved at anvende en række kostændringer reducere det samlede kolesterol. Dette vil omfatte denne klasse af lipoproteiner.

For at opnå en gavnlig indvirkning på lipidprofilen er det tilrådeligt at prioritere forbruget af friske fødevarer frem for industrielle ultraforarbejdede fødevarer. Frem for alt er det tilrådeligt at spise fed fisk og grøntsager, da de har et antiinflammatorisk og antioxidant potentiale.

Et højt indtag af fibre kan også reducere det samlede kolesterolniveau. Det skyldes, at stoffet blokerer optagelsen af kolesterol fra kosten på tarmniveau.

Der er dog også en endogen syntese af partiklerne, som modsvares af optagelsen af næringsstoffet fra vores fødeindtag, så denne effekt er omdiskuteret. Faktisk er en af årsagerne til højt kolesterol normalt genetisk betinget.

Rødt og hvidt kød er ikke afgørende for den kardiovaskulære risiko

Som du har set, ændrer både indtagelse af rødt og hvidt kød ikke kolesterolniveauet væsentligt. Disse niveauer kan dog øges, hvis maden er stegt, da der i dette tilfælde dannes transfedtsyrer.

At prioritere mindre aggressive tilberedningsmetoder, inkludere grøntsager hyppigt i kosten og undgå ultraforarbejdede fødevarer er alle afgørende aspekter for at forbedre den kardiovaskulære sundhed. Husk, at forbedring af livsstilsvaner er mere prioriteret end en reduktion af kolesterolniveauet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • O’Connor LE, Kim JE, Campbell WW. Total red meat intake of ≥0.5 servings/d does not negatively influence cardiovascular disease risk factors: a systemically searched meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2017 Jan;105(1):57-69. doi: 10.3945/ajcn.116.142521. Epub 2016 Nov 23. PMID: 27881394; PMCID: PMC5183733.
  • Ghaedi E, Mohammadi M, Mohammadi H, Ramezani-Jolfaie N, Malekzadeh J, Hosseinzadeh M, Salehi-Abargouei A. Effects of a Paleolithic Diet on Cardiovascular Disease Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2019 Jul 1;10(4):634-646. doi: 10.1093/advances/nmz007. Erratum in: Adv Nutr. 2020 Jul 1;11(4):1054. PMID: 31041449; PMCID: PMC6628854.
  • Blesso CN, Fernandez ML. Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You? Nutrients. 2018 Mar 29;10(4):426. doi: 10.3390/nu10040426. PMID: 29596318; PMCID: PMC5946211.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.