Fem vigtige måder at kontrollere kolesterol på

Kostændringer og motion kan effektivt reducere kolesterolniveauet. I denne artikel vil vi undersøge fem vigtige måder at reducere et højt kolesteroltal i blodet på for at få et sundere liv.
Fem vigtige måder at kontrollere kolesterol på
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skrevet og kontrolleret af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Kolesterol. Det er det forfærdelige ord, der forbindes med alvorlige kroniske sygdomme og et væld af lidelser, der sænker livskvaliteten. Har du nogensinde spekuleret på, hvordan du kan kontrollere kolesterol, hvad du bør vide, og hvilke forbedringer du bør foretage i din livsstil?

Nedenstående er fem måder, hvorpå du kan forbedre dit helbred og undgå komplikationer, der kan påvirke din krop. Vær opmærksom på, at højt kolesterol ikke er noget, du bør ignorere.

Papir om godt og dårligt kolesterol

For det første er det vigtigt at forstå, at vi taler om noget, der er ret præcist, så du kan handle og bringe dit helbred på rette spor. Husk: “Du er, hvad du spiser”.

Kolesterol er kroppens fedtstof, som produceres af leveren og din kost. Det er kategoriseret i følgende:

Vi viser dig en række punkter, som du skal huske på for at bekæmpe eventuelle relaterede sundhedsproblemer. Bare rolig, du vil mærke en forskel med disse enkle trin, og du vil føle dig sundere og mere afbalanceret.

De 5 tips til kontrol af kolesterol

1. Undgå en stillesiddende livsstil

Kvinde ved computer oplever nakkesmerter

Dyrk mindst 90 minutters kardiovaskulær motion om ugen for at opnå optimal kardiovaskulær sundhed og for at tabe dig og kontrollere kolesteroltallet. Kardio omfatter enhver aktivitet, der bruger de store muskler gentagne gange og øger din puls, hvilket bekæmper de skadelige virkninger af fysisk inaktivitet.

Gå en tur, cykl, ro eller svøm. Enhver aktivitet, du har lyst til, er fin. En stillesiddende livsstil uden motion fører til forfærdelige konsekvenser, der forværres, når kolesterolniveauet stiger på grund af manglende motion.

2. Spis flere grøntsager

Grøntsager er gode til at kontrollere kolesterol

Lav mindst ét kødfrit måltid om ugen. Erstat animalsk protein (oksekød, svinekød, fisk, æg, fisk) med plantebaseret protein som bønner, linser, tofu eller quinoa. Prøv disse planteproteiner i salater, supper eller bland dem for at reducere dit indtag af mættet fedt.

Men hvis det er for svært at reducere dit kødindtag, så prøv at spise grøntsager med højt kalorieindhold som gulerødder, broccoli og kål. På den måde kan du modvirke det fedt, du har en tendens til at spise.

3. Reducér dit indtag af animalsk fedt

Rødt kød klar til tilberedning

Denne del er meget vigtig for et optimalt helbred for dine vener og arterier. Husk på, at en del af det kolesterol, vi indtager, kommer fra maden. Desuden er fødevarer med et højt indhold af animalsk fedt også kolesterolholdige. Undgå at skabe en tikkende bombe.

Glem alt om at spise fødevarer med højt fedtindhold som f.eks. forarbejdet kød, som omfatter pølser, salami, bologna, og fedtholdigt rødt kød som ribben og federe udskæringer af okse-, kalve-, svine- og lammekød. Fjern desuden skindet fra kyllinge- og kalkunkød. Undgå visse fuldfede mejeriprodukter som mælk, ost og smør.

4. Fibre: En stor allieret i at kontrollere kolesterol

Fødevarer, der indeholder mange fibre, er gode til at kontrollere kolesterol

Vi har en tendens til at tænke på fibre som et stort offer, vi skal gøre for at nå et mål. Det er dog ikke tilfældet. Du kan nyde en afbalanceret kost med et lavt kolesterolindhold og samtidig spise kvalitetsfødevarer og få en sund krop.

Du bør især inkludere flere fiberrige fødevarer i din kost. Opløselige fibre kan binde sig til galde, som er lavet af kolesterol, og fjerne det i tarmene.

Du kan finde opløselige fibre i havregryn, hørfrø, byg, bælgfrugter, frugt og rodfrugter samt i traditionelle kornsorter.

Vil du have flere oplysninger? Læs: Ved du egentlig, om du får nok fibre?

5. Det er på tide at tage fat på fedme, hvis du vil kontrollere kolesterol

Overvægtig kvinde ser fjernsyn

En af de mest forfærdelige mulige konsekvenser af kolesterol er uden tvivl fedme. Indtil videre har vi nævnt måder at kontrollere kolesterol på, men hvis du ikke holder nøje øje med din vægt, kan du gå en meget farlig vej.

Hvis du er overvægtig, bør du tabe den ekstra vægt. At tabe sig hjælper med at reducere det dårlige kolesterol. Desuden kan et vægttab på 3 til 6 kg have en utrolig positiv indvirkning på dit kolesteroltal.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.