Undersøgelser viser, at vaccine mod lungebetændelse er effektiv hos ældre

Vaccinen mod lungebetændelse kan være af to forskellige typer. De er hver især beregnet til en bestemt aldersgruppe, men begge har samme effektivitet og sikkerhed.
Undersøgelser viser, at vaccine mod lungebetændelse er effektiv hos ældre

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Vaccine mod lungebetændelse (eller pneumokokvaccine) blev først godkendt i 1977. Lungebetændelse er en almindelig lungeinfektion, der hvert år rammer millioner af mennesker verden over.

Den mest almindelige bakterie, der forårsager lungebetændelse, er pneumokokker (Streptococcus pneumoniae). Det er en mikroorganisme, der spredes ved kontakt fra person til person. Selv om de fleste af de infektioner, den forårsager, er milde, kan den også forårsage meget alvorlige tilfælde, især hos ældre og børn.

Så alvorlige, at den ud over lungebetændelse også kan føre til blodforgiftning og meningitis. Derfor vil vi i denne artikel forklare vigtigheden af vaccine mod lungebetændelse og dens effektivitet og sikkerhed.

Hvad er vaccine mod lungebetændelse?

Lungebetændelse er en lungeinfektion. Det, der sker, er, at alveolerne (de små sække, hvor gasudvekslingen finder sted i lungerne) fyldes med væske eller pus. Det er derfor, at personen ikke kan trække vejret ordentligt.

Det forårsager normalt hoste, feber og generel utilpashed, blandt andre symptomer. Problemet er, at denne tilstand kan blive alvorligt kompliceret og nogle gange endog dødelig.

Ifølge en artikel fra Centers for Disease Control and Prevention dør næsten 50.000 mennesker årligt af lungebetændelse alene i USA. Derudover modtager omkring en million mennesker lægehjælp for dette sundhedsproblem.

Visse grupper af mennesker er i højere risiko for lungebetændelse eller en mere alvorlig form for lungebetændelse. Først og fremmest er det voksne over 65 år og børn under 5 år.

Personer med kroniske sygdomme som f.eks. diabetes eller forhøjet blodtryk er en anden risikogruppe. Det samme gælder for immunsvækkede personer. Rygere er også mere udsatte, da deres lunger er sårbare.

Kvinde indlagt med lungebetændelse

Hospitalsindlæggelser på grund af lungebetændelse er almindelige, da dette problem kan udvikle sig til alvorlige tilfælde.

Vaccintyper

Som nævnt blev den første vaccine mod lungebetændelse godkendt i 1977. Siden da har specialister udviklet og forfinet vaccinationsmetoden. I dag anvendes der to forskellige versioner, som begge er sikre og effektive.

Den første er pneumokokpolysaccharidvaccinen (PPSV23). Den beskytter mod 23 typer bakterier, der forårsager pneumokoksygdom (det anslås, at der er ca. 90 stammer i alt). Den anbefales til personer over 65 år og til rygere.

Den anden vaccine er pneumokokokkonjugatvaccinen (PCV13). Den giver beskyttelse mod 13 typer bakterier. Den gives systematisk i henhold til vaccinationsskemaet til børn i alderen 2, 4 og 6 måneder samt mellem 12 og 15 måneder. Lægerne anvender den også til personer med cochlear-implantater og hjernevæskeudtrædninger (hvis de er over 65 år).

Effektivitet af vaccine mod lungebetændelse

Lungebetændelsesvaccinen, uanset type, anses for effektiv og sikker. Der er en stor mængde forskning om dette emne. En undersøgelse offentliggjort i International Journal of Epidemiology forklarer, at pneumokokpolysaccharidvaccinen (PPV23) er mere effektiv hos yngre voksne.

Faktisk ser det ud til, at denne effektivitet aftager en smule med tiden. Ikke desto mindre har begge typer vacciner været meget vellykkede med hensyn til at reducere antallet af dødsfald. De har også reduceret komplikationer.

Som det fremgår af en artikel fra American Academy of Family Physicians, har brugen af pneumokokkonjugatvaccinen (PCV13) til børn også reduceret forekomsten blandt voksne.

Faktisk var forekomsten af invasiv pneumokoksygdom i 2013 faldet med ca. 50 % hos ældre voksne. Derfor anses vaccinerne for at have været et stort gennembrud i forebyggelsen af dette problem.

Bivirkninger og sikkerhed

Alvorlige bivirkninger er meget sjældne. Derfor er forholdet mellem fordele og risici klart.

Pneumokokkonjugatvaccine (PCV13) kan give ubehag på injektionsstedet. F.eks. rødme, hævelse og smerte. Det sker hos både børn og voksne. Sygeplejersker giver normalt vaccinen i armen, og det er der, ubehaget opstår.

I nogle tilfælde udviser patienten feber, træthed og generel utilpashed. Dette omfatter nedsat appetit og hovedpine. Hos børn er feberen normalt mildere, men de er mere udsat for risiko for kramper på grund af feberen.

På den anden side kan vaccinen af polysaccharidtypen (PPSV23) også give disse virkninger. Lægerne forbinder den med en højere frekvens af generaliserede muskelsmerter. Under alle omstændigheder er symptomet dog selvbegrænsende.

Du kan måske lide at læse: Hvad er kold lungebetændelse?

Hvornår anbefales vaccinen?

Der er visse grupper af mennesker, som er mere sårbare over for pneumokokker. Derfor giver lægerne den til personer over 65 år samt til børn under 5 år.

Den er også ordineret til immunsvækkede personer eller til personer med kroniske sygdomme (diabetikere, astmatikere, hjertepatienter). Rygere er en anden risikogruppe, der bør få denne vaccine.

Som en artikel i Vaccines forklarer, har hver vaccination sine egne indikationer. Specialister angiver normalt pneumokokkonjugat (PCV13) i følgende tilfælde:

  • Børn under 2 år. Lægerne administrerer det i fire forskellige doser ved 2, 4 og 6 måneders alderen.
  • Børn over 2 år, der har visse sundhedsproblemer.

I tilfælde af voksne over 65 år er valget komplekst. Generelt foretrækker lægerne polysaccharider. Du skal huske på, at ingen af de to bør administreres, hvis der allerede har været en allergisk reaktion på en af dem. Gravide kvinder bør heller ikke få den.

Vaccine mod lungebetændelse

Vaccination mod pneumokokker i ældre aldre har forbedret prognosen for lungebetændelse hos både børn og ældre.

Andre indikationer for vaccinen

Læger anbefaler i øjeblikket vaccinen, når man rejser til visse steder. Især når man rejser til Asien, Afrika og Sydamerika. Det er steder, hvor der er en høj forekomst af bakterien. Et typisk eksempel er Saudi-Arabien.

Vaccine mod lungebetændelse er sikker og effektiv

Begge typer af lungebetændelsesvaccine er sikre og effektive. Der kan være bivirkninger, men de er milde og selvbegrænsende. F.eks. smerter på injektionsstedet eller let utilpashed.

Læger anbefaler derfor, at risikogrupper vaccineres. Fordelene opvejer i høj grad risikoen. Desuden er andelen af infektioner, dødsfald og komplikationer faldet.

Ud over vaccination er det dog vigtigt at tage hensyn til visse foranstaltninger for at forsøge at forebygge infektion. Du bør udføre korrekt håndhygiejne hyppigt. Du skal også rengøre overflader, som folk ofte rører ved.

Når du nyser eller hoster, skal du dække næse og mund med indersiden af albuen eller et engangslommetørklæde. På samme måde er det vigtigt at holde op med at ryge eller begrænse kontakten med rygere så meget som muligt. Som det sidste er det vigtigt, at man i tilfælde af symptomer eller mistanke om sygdom altid konsulterer en læge.

Det kan interessere dig ...
Findes der en vaccine mod lungebetændelse eller ej?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Findes der en vaccine mod lungebetændelse eller ej?

Det er svært at svare på spørgsmålet om, hvorvidt der findes en vaccine mod lungebetændelse, da der findes forskellige typer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.