Myter og fakta om forbrug af æg

Forbruget af æg er omgærdet af myter. Find ud af, hvad der er sandt om at spise æg, og hvilke myter og teorier vi bør holde op med at tro på.
Myter og fakta om forbrug af æg
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det kan virke paradoksalt, men på trods af at æg er en naturlig, komplet og næringsrig fødevare, har der været mange kontroverser om dem. Faktisk er det i en sådan grad, at mange mennesker ikke engang spiser dem, fordi de anses for at være skadelige. På nuværende tidspunkt er kontroversen om forbrug af æg stadig rodfæstet i forbrugernes overbevisninger.

Nogle myter, der er blevet bygget op omkring denne fødevare, er, at den øger kolesteroltallet betydeligt. Andre behandler det som kongen af madlavning og sport og går så langt som til at indtage det råt, idet de mener, at dette er den bedste måde til at få mest muligt ud af denne næringsrige fødevare.

Bliv hos os, så du kan lære om de myter og fakta, der findes omkring denne vigtige fødevare baseret på videnskab. På den måde kan du trygt indarbejde den i din kost!

Myter om forbrug af æg: Er rå æg mere næringsrige?

Det er forkert.

Mange mennesker, især sportsfolk, tror, at hvis de spiser rå æg, vil de øge deres proteinindtag eller udnytte æggehviden og æggeblommen bedre. Men at indtage æg under disse forhold kan forårsage tre store sundhedsproblemer:

  1. En gastrointestinal forgiftning kendt som salmonellose. Denne sygdom forårsager diarré, opkastning, mavekramper og opkast 12 til 72 timer efter smitte. Den er forårsaget af patogene bakterier Salmonella som kan findes i kyllingefæces. Derfor har den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) givet en række anbefalinger for at undgå denne infektion. Æg bør opbevares på køl og desinficeres korrekt. De bør heller ikke opbevares i mere end tre uger.
  2. Det reducerer æggenes fordøjelighed. I modsætning til hvad mange tror, er rå æg faktisk sværere at fordøje. Årsagen er, at det rå protein er sammenrullet, og at dets aminosyrer er tæt bundet. Men når det koges, bryder varmen bindingerne.
  3. Den biotin, der er til stede i ægget, kan ikke bruges af kroppen. Avidin er et protein, der findes i æggehviden, og dets funktion er at fange biotinvitaminet for at forhindre bakterievækst. Det betragtes dog som et anti-næringsstof, da det ved at fange vitaminet ikke kan optages. Varme inaktiverer avidin og frigør biotin.
Æg i kurv

Det er farligt at indtage rå æg. Det vil altid være bedst at anvende en eller anden tilberedningsmetode, før man spiser et æg.

Skal man undgå at spise æg, hvis man opdager en rød eller brun plet?

Det er forkert.

Røde eller brune pletter er ikke andet end nogle løsrevne celler eller et blodkar, der går i stykker ved æglægningen. Det betyder dog ikke, at ægget er beskadiget eller befrugtet.

Desuden er der faktisk ikke noget problem med at spise et befrugtet æg, da dets næringsværdi og egenskaber forbliver de samme. En rød eller brun plet kan bare være lidt ubehagelig at se på, og det er det eneste!

Hvis du finder en af disse pletter i dit æg, kan du blot fjerne den med spidsen af en gaffel. Tilstedeværelsen af pletter påvirker æggenes klasse A-klassificering, men som Coutts og Wilson påpeger, betyder det ikke, at de skal kasseres.

Skal jeg fjerne skalhinden?

Glem det.

Skalhinden er en del af den fortykkede æggehvide, og dens funktion er at holde æggeblommen fast i midten af æggehviden.

Den er som en sikkerhedsforanstaltning for embryoet i tilfælde af befrugtede æg. Der sker dog intet, hvis vi spiser den. Desuden ville vi kassere proteiner af den bedste kvalitet, hvis vi smed det ud!

Skal jeg vaske æggeskallen, før jeg spiser et æg, for at undgå forurening?

Nej. Du skal blot kassere den.

Æggeskallen indeholder en beskyttende membran mod forurening med mikroorganismer. Den regulerer også ind- og udluftning af luft og fugt fra ydersiden til indersiden og omvendt.

Denne membran er kendt som en kutikula. Når vi vasker æggene, løsner den sig fra skallen, og vi forringer deres holdbarhed. Derfor anbefales det kun at gnide dem forsigtigt med en fugtig klud for at bevare deres friskhed. Du må ikke vaske dem.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Opskrift på en lækker grøntsagsomelet

Myter om forbrug af æg: Jo lysere jo bedre?

Dette er endnu en myte.

Som den tidligere nævnte undersøgelse af Coutts og Wilson gør det klart, kan skallens farve faktisk være hvid eller brun, da den afhænger af hønens race og koncentrationen af de aflejrede pigmenter. Farven påvirker dog ikke kvaliteten eller de ernæringsmæssige egenskaber.

Intensiteten og de forskellige niveauer af farve afhænger af hønernes individuelle tilstand, men ikke af foderet eller opdrætssystemet.

Skal æg opbevares på køl og uden temperaturændringer?

Det er rigtigt.

FDA anbefaler faktisk, at man køber dem på køl og opbevarer dem i deres originale karton ved ca. 4 grader Celsius, mens man undgår temperaturændringer. På den anden side kan betingelserne for opbevaring medføre, at ægget mister friskhed. De bør opbevares ved en temperatur på mellem 1 og 10 grader Celsius, men aldrig frossent.

Springet fra lave til høje temperaturer kan kondensere vand på skallen og fremme indtrængning af bakterier, skimmel og fugt gennem porerne.

Øger æg kolesterolniveauet?

Det er ikke sandt.

Faktisk præciserer Institute for Egg Studies dette. Indtil slutningen af sidste århundrede begrænsede sundhedsmyndighederne ofte indtagelsen af æg til tre æg om ugen på grund af deres høje kolesterolindhold.

Nu ved man imidlertid, at kolesterolniveauet i blodet kun påvirkes minimalt af det kolesterol, der fås fra denne fødevare.

Øget kolesterol afhænger mere af genetik, kropsvægt og livsstil, f.eks. motion og rygning. I mellemtiden er det mættede og hydrogenerede fedtstoffer, der kan øge det skadelige kolesterol eller LDL.

På den anden side indeholder æg flere umættede fedtstoffer end mættede fedtstoffer, og et mellemstort æg giver kun 200 milligram kolesterol. Kroppen producerer mellem 800 og 1500 milligram om dagen og bruger 50 % af det kolesterol, der kommer fra kosten.

Lecithinen i æggeblommen forstyrrer optagelsen og har derfor kun en lille effekt på kolesterolet i blodet. Hjerteforeningen har derfor efter at have analyseret flere undersøgelser øget det anbefalede forbrug af æg til 6 eller 7 enheder om ugen.

Er det dårligt at spise æggeblommen?

Dette er en myte.

Æggeblommen er den del af ægget, der indeholder flest forskellige næringsstoffer.

Proteiner findes i større mængde end i æggehviden, og den er fuld af antioxidant carotenoider, der giver den dens gule farve, såsom lutein og zeaxanthin. A-vitamin, flerumættet fedt og kolesterol skiller sig ud blandt dens næringsstoffer.

På den anden side er æggeblommen en fremragende kilde til mineraler som jern, zink, calcium, fosfor og magnesium. Andre vitaminer, der skal fremhæves i æggeblommen, er vandopløselige vitaminer som B12, B6, B1, cholin og folinsyre.

Myter om forbrug af æg: Er æg virkelig fedende?

Det er umuligt!

Æg indeholder kun 75 kalorier pr. enhed, selv om det naturligvis afhænger af, hvordan de tilberedes.

I den forbindelse har det latinamerikanske æginstitut offentliggjort en artikel om fødevarens mættende effekt. Det høje indhold af protein hænger sammen med dette resultat.

Når de spises som erstatning for en sød morgenmad, hjælper de med at regulere blodsukkerniveauet i løbet af morgenen. Personen kan derfor føle sig mæt i længere tid, og der er mindre behov for at spise.

Kvinde måler sin talje og opnår vægttab ved forbrug af æg

Du kan inddrage æg i en kost for at tabe dig. De hjælper dig med at kontrollere din sult og giver dig nogle fremragende næringsstoffer.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Overraskende ingredienser du kan bruge i røræg

Er forbrug af æg bedre om aftenen?

Du kan spise dem når som helst med ro i sindet.

Når du er på en kaloriefattig diæt for at tabe dig, foreslås det ofte, at denne fødevare indgår i det sidste måltid på grund af dens virkning på at reducere appetitten.

Selvfølgelig skal du altid passe på tilberedningsmetoden. For eksempel anbefales det at spise pocherede eller blødkogte æg om aftenen. Det gør dem mindre kalorierige uden at ændre deres næringsværdi.

Bliver æg betragtet som en superfood?

Det gør de.

Æggeblommen indeholder visse aktive komponenter såsom lutein og zeaxanthin, som er antioxidant carotenoider, der er forbundet med god visuel sundhed. Dette gavnlige bidrag forstærkes af tilstedeværelsen af A-vitamin.

Andre komponenter, der gør det muligt at erklære det for en superfood, er peptider og fosfolipider, der virker i forebyggelsen af kroniske sygdomme som f.eks. arteriel hypertension, fedme og metabolisk syndrom.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.