Er det dårligt at spise rå æg?

Har du nogensinde spist rå æg? Du har måske hørt, at det er dårligt for dig at gøre det. Vi forklarer fakta om emnet ud fra et videnskabeligt perspektiv.
Er det dårligt at spise rå æg?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Æg er en af de mest komplette fødevarer, der findes i naturen. Det er ikke kun på grund af de mange forskellige retter, vi kan lave med det, men også fordi det giver alle de nødvendige næringsstoffer. Der er dog stadig tvivl om, hvordan man bedst tilbereder dem, og i hvilket omfang det er dårligt at spise rå æg.

Det er svært at finde en anden fødevare med så mange dyder, selv om ægget er så lille. Man skal dog være forsigtig, når man indtager dem, da deres ernæringsmæssige fordele kan gå tabt, hvis man vælger at spise rå æg.

Mange atleter tilbereder f.eks. drikkevarer baseret på rå æg, fordi de tror, at de vil opbygge mere muskelmasse. Men hvad de ikke ved, er, at råt protein absorberes i lavere proportioner.

Læs videre i denne fascinerende artikel og få en gang for alle afklaret, hvorfor det er dårligt at spise rå æg. Desuden forklarer vi deres ernæringsmæssige egenskaber og de sundhedsrisici, der kan opstå, hvis de ikke tilberedes korrekt.

Æggenes ernæringsmæssige egenskaber

Uanset om de er rå eller kogte, skiller æg sig ud fra andre animalske fødevarer ved deres ernæringsmæssige egenskaber. Det faktum, at de kan give liv til et andet væsen, gør dem til en kilde til essentielle næringsstoffer til opretholdelse af cellefunktioner.

Æg giver proteiner, der indeholder alle essentielle og ikke-essentielle aminosyrer. Deres biologiske værdi er 100, hvilket betyder, at deres proteiner opfylder vævenes reparations- og syntesefunktioner. De er et referencepunkt til måling af kvaliteten af andre kostproteiner.

Æggeblommen indeholder mere protein end æggehviden, og vitaminer og mineraler er til stede i et godt forhold. Denne del af ægget er fuld af antioxidantpigmenter af carotenoidtypen, som giver dem deres karakteristiske farve.

Mange af dem er betakarotener, der danner A-vitamin. Æg indeholder også biotin, som bliver biotilgængeligt i ægget, når det tilberedes.

Andre vigtige vitaminer i æg er B-kompleks-vitaminerne (såsom B12, B1 og B6) samt cholin og folinsyre. Mineralerne omfatter zink, jern, fosfor, magnesium og calcium.

Bidraget af fedtstoffer er velafbalanceret mellem flerumættede og mættede fedtstoffer. Blandt dem er omega-3-fedt, især i berigede æg.

Hårdkogte æg

Kogte æg har en højere biotilgængelighed af visse næringsstoffer, hvilket forbedrer deres udnyttelse.

Er det dårligt at spise rå æg?

Svaret på dette spørgsmål er ja. Videnskaben vil hjælpe med at uddybe årsagerne til, hvorfor man ikke bør spise rå æg.

Det kan være en sundhedsrisiko at spise rå æg

Kyllingen betragtes gennem sin afføring som et medium for en sygdomsfremkaldende bakterie kaldet Salmonella. Denne mikroorganisme forårsager fødevareforgiftning gennem æggene, da skallen kan blive imprægneret med forurenet afføring på under æglægningen.

Sygdommen forårsager diarré, mavekramper, muskelsmerter, feber, blod i afføringen og opkastninger, der forekommer 12 til 72 timer efter smitte.

Fødevareforgiftning er et problem for de offentlige sundhedsmyndigheder. Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har udstedt nogle anbefalinger til forebyggelse af sygdommen. De anbefaler f.eks., at æg opbevares på køl, at de er godt desinficerede, og at man ikke gemmer dem i mere end 3 uger.

De understreger også, at man for at desinficere dem skal gnide dem forsigtigt med en fugtig klud og ikke vaske dem med vand. Dette er for at forhindre, at skallens beskyttende membran, den såkaldte kutikula, løsner sig og mindsker deres holdbarhed.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) anfører, at æg ikke bør vaskes før tilberedning, da dette kan sprede bakterierne. Desuden bør æggeretter tilberedes ved 70 grader celsius, og det anbefales ikke at spise rå æg eller æggeblommer med en flydende konsistens.

Rå æg fordøjes dårligt

Når æg spises rå, er de ikke lette at fordøje. Hovedårsagen er, at strukturen af dets næringsstoffer er intakt.

Proteiner, som f.eks. ovalbumin og ovotransferrin, har f.eks. meget stærke bindinger, når æggehviden og æggeblommen er rå. Enzymer er ikke i stand til at reducere dem til aminosyrer.

Men ved tilberedning er det muligt at bryde bindingerne, så enzymerne lettere kan angribe dem i tarmen. Herved frigøres aminosyrerne, som senere vil blive optaget og udnyttet.

Derfor nedsætter indtagelse af rå æg fordøjeligheden af deres proteiner og af hele produktet generelt. Dette forhindrer udnyttelsen af dets aminosyrer.

Biotin kan ikke udnyttes

Biotin er et vandopløseligt vitamin fra B-komplekset, kendt som B7, som deltager i metabolismen af kulhydrater og lipider. Æg indeholder det i gode mængder. Men når det er råt, er dette vitamin fanget af et protein i æggehviden, der kaldes avidin, hvilket gør det til et anti-næringsstof.

Ved tilberedning kan man inaktivere dette protein ved at denaturere det. Dermed bliver biotin i det kogte æg tilgængeligt for optagelse.

Fødevarer, der indeholder B7

Biotin findes ikke kun i æg. Det findes også i gode proportioner i bananer, avocado og oste.

Det er bedre at spise tilberedte æg

Den sundeste og mest effektive måde at indtage æg på er ved at tilberede dem. Ikke bare hvilken som helst form for tilberedning, men den sundeste. Dampede, blødkogte eller pocherede æg er de mest anbefalelsesværdige.

Man skal også være opmærksom på, at kogetemperaturerne mellem æggeblomme og æggehvide er forskellige. For eksempel koagulerer æggehvider omkring 60 grader celsius, mens æggeblommen koagulerer omkring 70 grader celsius.

Derfor foreslås en tilberedningstemperatur på 70 grader celsius.

Æg stegt i olie eller smør vil øge kalorieværdien i kosten. Desuden bremser overskydende fedt fordøjelsesprocessen.

Flydende æggehvider, som er pasteuriserede, kan være et sikkert alternativ til tilberedning af måltider. Pasteurisering sikrer produktets mikrobiologiske kvalitet.

Husk, at rå æg ikke kun bringer dit helbred i fare, men også forringer den ernæringsmæssige kvalitet af denne gavnlige fødevare. Derfor bør du for at opretholde et godt indtag af protein, vitaminer og mineraler tilberede dem til en optimal temperatur.

Det kan interessere dig ...
Overraskende ingredienser du kan bruge i røræg
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Overraskende ingredienser du kan bruge i røræg

Æg er en hurtig og nem ret at lave mad. Her er nogle ingredienser du kan bruge i røræg, som helt sikkert vil imponere vennerne.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.