6 vaner, der hjælper med at forebygge kræft

En sund kost er en af grundpillerne i et sundt liv, men den er også afgørende for at forebygge kræft. At være velernæret opretholder immunsystemets korrekte funktion.
6 vaner, der hjælper med at forebygge kræft
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Eksperter anslår, at en sund livsstil kan forebygge halvdelen af alle kræftformer. I denne artikel viser vi dig en liste over sunde vaner, der ifølge videnskaben hjælper med at forebygge kræft.

Tag disse vaner til efterretning og sæt dem i praksis for at forbedre dit liv og beskytte dit helbred.

Hvad skal vi vide om kræft?

Kræftceller angriber krop
Kræft er en multifaktoriel sygdom, som afhænger af både genetik og miljømæssige faktorer.

En af de mest omtalte sygdomme i øjeblikket er kræft. Det er forståeligt nok, da der ifølge skøn fra det spanske selskab for medicinsk onkologi (SEOM) diagnosticeres mere end 200.000 tilfælde af kræft i dette land.

Det er vigtigt at forstå, at det er uundgåeligt, at der opstår nogle ondartede celler i kroppen. De bliver dog ikke til kræft, hvis kroppen er i balance, og vi ikke stimulerer den med “udløsere”, der tilskynder sygdommen til at slå sig ned.

Derfor er det grundlæggende at handle på de potentielt tumorøse celler og på dem, der omgiver dem, som udgør det tumorøse mikromiljø. På samme måde er vi nødt til at forstå og undgå de faktorer, der kan bidrage til udviklingen af kræft.

Ifølge forskere fra Anderson Cancer Center i Houston er genetiske faktorer ansvarlige for 5-10 % af kræfttilfældene. Samtidig tegner miljømæssige årsager sig for ca. 90 % af tilfældene. Derfor kan vi konkludere, at man ved at praktisere sunde vaner kan forebygge en betydelig del af kræftsygdommene.

Vaner, der bidrager til at forebygge kræft

Når man taler om en sund livsstil, er kosten af afgørende betydning. Det samme gælder dog også fysisk træning og at holde stress under kontrol. Lad os tage et kig på de bedste tips.

1. Oprethold en sund kropsvægt

Kvinde spiser en sund kost for at forebygge kræft
Dårlige spisevaner er blevet sat i forbindelse med sygdomme som fedme eller forhøjet blodtryk, som kan bidrage til kræft.

Oprethold en sund vægt hele livet, da overvægt og fedme øger risikoen for kræft og tilbagefald. Eksperter har knyttet begge dele sammen med lav grad af systemisk inflammation, der er kendetegnet ved forhøjede inflammatoriske cytokiner.

Da det giver en ændring af immunsystemet, har eksperter knyttet denne tilstand til udvikling af sygdomme.

Du er måske interesseret i at læse: Årsager til testikelkræft og behandling

2. Sund kost til at forebygge kræft

En sund kost er en grundpille i et sundt liv. Men den er også nøglen til forebyggelse af kræft. At være velernæret opretholder immunsystemets korrekte funktion.

Undersøgelser om de positive virkninger af at spise grøntsager og frugt hævder, at de er vigtige i kampen mod kræft.

Hvorfor er det sådan? Det skyldes, at de indeholder næringsstoffer, der hjælper med at reparere beskadigede celler. Derfor bør du indtage mindst fem portioner om dagen.

Vi bør også undgå at spise for store mængder rødt kød og forarbejdede fødevarer. Desuden bør vi begrænse os til bestemte tidspunkter. Disse forslag kommer fra det amerikanske institut for kræftforskning.

3. Lad være med at ryge

En af de mest skadelige vaner for helbredet er rygning. Det skyldes, at det forårsager flere sygdomme, herunder kræft. WHO anslår, at 22 % af kræftdødsfaldene har deres oprindelse i denne dårlige vane. Det er ikke let at holde op med at ryge, men det er et klogt valg, som mange har svært ved at træffe.

Rygning gør meget mere end blot at forårsage kræftdødsfald. Det forårsager også hjerteanfald, hjerte-kar-problemer, kronisk træthed og mange andre skadelige tilstande.

4. Fysisk træning til at forebygge kræft

Kvinde i motionscenter holder et plastikhjerte foran sit bryst
Fysisk træning giver store fordele for kroppen. Blandt disse skiller forebyggelse af kræft sig ud takket være virkningen på immunsystemet.

Fysisk motion er en af de sundeste vaner, vi kan indarbejde i vores liv. Den kardiovaskulære sundhed forbedres, og vi forbrænder overskydende kalorier. Desuden er motion også med til at forebygge mange sygdomme, herunder kræft. 3 til 5 træningspas om ugen (30-60 minutter) er ideelt for at mærke de sundhedsmæssige og kræftforebyggende fordele.

5. Forebyg spredning af tumorceller

Et andet interessant faktum er, at vi kan skabe omstændigheder, så tumorceller ikke formerer sig. Et eksempel er at inkludere stoffer i din kost, der hjælper med celleforbedring. Der findes f.eks. antioxidanter.

Flere grøntsager har vist sig at have den største hæmmende effekt på kræftvækst. Det drejer sig f.eks. om korsblomstrede grøntsager (forskellige slags kål, broccoli, grønkål osv.), andre mørke bladgrøntsager og hvidløg. Dette skyldes de polyfenoler, som disse planter indeholder.

Karotenrige frugter og grøntsager som f.eks. gulerødder, søde kartofler, tomater, kakifrugt og abrikoser indeholder provitamin A. I nogle tilfælde indeholder de også lycopen. Begge disse stoffer hæmmer spredningen af skadelige celler.

6. Udøv en afslapningsteknik

Det er vigtigt at stræbe efter at holde stress på afstand. Blandt de miljømæssige faktorer er der psyko-emotionelle faktorer. På grund af dårlig håndtering af stress kan disse udløse sygdomsprocessen.

Derfor er det meget vigtigt at udføre handlinger der hjælper med at forbedre håndteringen af denne tilstand. F.eks. er mindfulness, fysisk træning eller øget kontakt med naturen alle meget nyttige.

Vigtigheden af sunde vaner

Blandt risikofaktorerne for kræft er der naturligvis nogle, som det er umuligt at kontrollere. Der er f.eks. også genetik og miljømæssige faktorer. Der er dog stadig vaner, som du kan følge for at hjælpe med at forebygge kræft.

Vi håber, at disse oplysninger har været nyttige for dig, og at du tager dem til efterretning. Husk, at du ved at følge disse vaner samt ved at gå regelmæssigt til lægen og leve sundt kan være med til at forebygge kræft.

Det kan interessere dig ...
10 fødevarer, der kan forebygge kræft
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 fødevarer, der kan forebygge kræft

Mange kræfttilfælde forbindes med genetiske faktorer, men det er også blevet bevist, at livsstil kan have lige så stor indflydelse i at forebygge k...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Gallbladder Cancer. 2015. Available at http://www.wcrf.org/sites/default/files/Gallbladder-Cancer-2015-Report.pdf
  • Teras LR, Kitahara CM, Birmann BM, et al. Body size and multiple myeloma mortality: a pooled analysis of 20 prospective studies. British Journal of Haematology 2014; 166(5):667-676.
  • Goodwin PJ. Obesity and breast cancer outcomes: How much evidence is needed to change practice? Journal of Clinical Oncology 2016; 34(7):646-648. Epub 2015 Dec 28. doi: 10.1200/JCO.2015.64.7503.
  • Chen Y, Wang X, Wang J, Yan Z, Luo J. Excess body weight and the risk of primary liver cancer: an updated meta-analysis of prospective studies. European Journal of Cancer2012; 48(14):2137-2145.
  • Steinmetz KA, Potter JD. Vegetables, fruit, and cancer prevention: A review. Journal of the American Dietetic Association. 1996.
  • Red meat (beef, pork, lamb). (). Retrieved from https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts/red-meat-beef-pork-lamb/
  • Tabaco. Retrieved from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.