Ved du, hvordan du skal forholde dig, hvis en person er ved at drukne?

Det er altid tilrådeligt at have en vis grundlæggende viden om førstehjælp i tilfælde af drukning. Det vigtigste er at bevare roen og sørge for, at den berørte person kan trække vejret.
Ved du, hvordan du skal forholde dig, hvis en person er ved at drukne?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 13 december, 2022

Det er meget nyttigt at have grundlæggende viden om førstehjælp, fordi det giver dig mulighed for at vide, hvordan du skal handle i nødsituationer, f.eks. hvis nogen er ved at drukne.

Hvis du ikke kender de grundlæggende trin, du skal tage, hvis du befinder dig i denne situation, så tøv ikke med at læse med her, for hvem ved, måske vil de på et tidspunkt ende med at være meget nyttige.

Ulykker i vandet er meget almindelige, men i øjeblikkets desperation ved vi ikke, hvordan vi skal reagere, hvis vi ser, at en person er ved at drukne.

Drukneulykker skyldes pludselig indtrængen af vand i lungerne. Dette forhindrer luftindtrængning, hvilket forårsager kvælning og kan føre til døden.

Første skridt, hvis nogen er ved at drukne

Hånd, der rækker op af vand, viser, at nogen er ved at drukne

Det første, man skal gøre, er at forsøge at få personen op af vandet uden at bringe sig selv i fare. Hvis du ved, hvordan man svømmer, og det er sikkert, skal du gå hen til personen og forsøge at “trække” ham eller hende i en sådan stilling, at i det mindste hans eller hendes ansigt (især næse og mund) er i overfladen og med ansigtet opad.

Brug en hvilken som helst genstand, der kan flyde.

Offeret bør placeres på et område, der giver mulighed for ordentlig støtte. Hvis du ikke ved, hvad du skal gøre, vil det være nødvendigt at bede om hjælp fra andre personer og ringe til brandvæsenet, redningsfolk eller alarmcentralen.

Når du har afklaret dette punkt, skal du kontrollere, om offeret trækker vejret. Du skal kontrollere, om hans/hendes brystkasse er oppustet eller ej. Du kan også mærke hans/hendes vejrtrækning ved at føre din kind tæt på hans/hendes mund.

Hvis personen trækker vejret normalt, skal du lægge ham i en siddestilling for at forhindre, at han/hun kvæles, hvis han/hun begynder at kaste op.

Mund-til-mund, når nogen er ved at drukne

Det er vigtigt, at du ikke forsøger at fjerne vand fra hans/hendes lunger eller få ham/hende til at kaste op. Gå først efter hjælp. Hvis du skulle udøve mund-til-mund, skal du vide, at det består i at føre den friske luft, der er i dine luftveje, ind i den anden persons lunger.

Mund-til-mund er noget, der skal gøres uanset offerets alder. Denne teknik bør kun iværksættes, hvis den druknende person er bevidstløs og det konstateres, at han/hun ikke trækker vejret. For at gøre det korrekt skal du blot følge disse trin:

 1. Læg den berørte person med ansigtet opad på gulvet eller på et fast underlag.
 2. Vip panden tilbage med den ene hånd, og sænk hagen med den anden hånd for at åbne munden og luftvejene.
 3. Tag en dyb indånding, og hold om offerets næse med pegefinger og tommelfinger.
 4. Udstød den indåndede luft i patientens mund i 2 sekunder.
 5. Træk dig tilbage, og vent 5 sekunder for at gentage processen.

Hvis manøvren lykkes, skal den druknende person begynde at hoste det indåndede vand op. På dette tidspunkt vil det være nødvendigt at lægge ham/hende på siden for at forhindre væsken i at vende tilbage til lungerne.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Førstehjælp i tilfælde af en utilsigtet fingeramputation

Førstehjælp til børn

Barn med badevinger i pool

Hvis offeret er et barn, og du skal give mund-til-mund, skal du vippe barnets hoved bagud, så tungen ikke blokerer luftpassagen. Derefter skal du blæse luft ind i barnets mund og klemme om barnets næse.

Det er dog bedst at kontrollere, at offerets brystkasse er oppustet en smule, uden overskud. Frekvensen bør være 15 til 20 vejrtrækninger pr. minut. Hvis det er en baby, skal du placere babyens næse og mund inde i din mund og derefter puste og følge ovenstående trin.

Det er altid vigtigt at huske på, at børns lunger er mindre og har en mindre kapacitet end voksnes lunger. I den forstand er det vigtigt at udånde luften langsomt ind i barnets lunger og at kontrollere, at brystkassens udvidelse ikke er overdreven. Alle disse foranstaltninger vil forhindre, at der opstår mulige skader.

I denne henseende er den bedste anbefaling, at man altid holder øje med de små, og at de forbliver under opsyn af en voksen.

Hvis man overlader denne opgave til et andet barn eller en teenager, kan begge lettere blive distraheret, og det er sandsynligt, at de hverken har den nødvendige fysiske kapacitet til redning eller tilstrækkelig forberedelse til at udføre førstehjælp.

Hjertelungeredning

Mand modtager hjertelungeredning

Hvis du skal foretage hjertemassage eller hjertelungeredning (HLR) skal du vide, hvordan du udfører den korrekt. Så husk på følgende anvisninger:

 • Den består i at komprimere hjertet for at opretholde blodcirkulationen: Skiftevis mund-til-mund og brystkompression.
 • Før du begynder, skal du kontrollere, at den person, der er ved at blive kvalt, er bevidstløs, ikke trækker vejret og ikke har nogen puls. Hvis patienten trækker vejret eller har en puls, må du under ingen omstændigheder påbegynde HLR.
 • Hvis offeret er under et år gammelt, er cyklussen to vejrtrækninger og 30 kompressioner med en hastighed på 100 kompressioner pr. minut. Husk på, at knoglerne hos små børn og spædbørn er svagere, så kompressioner bør kun udføres med 2 fingre.
 • Hvis de er ældre end et år, er den korrekte cyklus 30 brystkompressioner med en hastighed på 120 kompressioner pr. minut efterfulgt af 2 vejrtrækninger. Kompressioner hos voksne skal udføres ved at lægge begge hænder ovenpå hinanden og bruge kropsvægten, indtil brystkassen synker ca. 5 cm.
 • En komplet cyklus består af 30 kompressioner sammen med 2 vejrtrækninger. Ideelt set bør der gennemføres 4 cyklusser, før genoplivningen kan stoppes.
 • På den anden side er det bedst ikke at udføre mund-til-mund, hvis du ikke har hjælp eller tilstrækkelig fysisk form. Denne aktivitet kan trætte dig og gøre kompressionerne ineffektive.

Overvågning, når offeret har kommet sig

Det vigtigste er at tilkalde hjælp eller tilkalde alarmcentralen hurtigt. Hvis du er ledsaget, skal du bede en anden om at hente hjælp, mens du udøver førstehjælp. Hvis der ikke er andre, skal du fortsætte med at udføre førstehjælpsteknikkerne, fordi de kan være livsvigtige for offeret.

Selv om offeret reagerer, skal du ledsage ham eller hende og være opmærksom på de symptomer, som personen kan vise: Vejrtrækningen kan stoppe igen, og det er vigtigt, at personen ikke bliver efterladt alene i disse øjeblikke.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Førstehjælp til forbrændinger og skoldninger

Glem ikke at tjekke for hypotermi

Behandl den druknende person for hypotermi. Hvis du kan, skal du fjerne vådt tøj og dække personen med tørre tæpper. Hvis den druknende person genvinder fuld bevidsthed, skal du tilbyde en varm drik. Nogle gange er denne gestus næsten nok til at få patienten til at få det bedre.

Som du kan se, kan førstehjælp, når en person er ved at drukne, gøre forskellen mellem liv og død. Det vigtigste i denne type situation er at bevare roen. Man bør handle på en rolig og fredfyldt måde og følge alle de nævnte trin.

Det skal desuden bemærkes, at hvis du ikke kender den rette teknik til at udføre en af de beskrevne manøvrer, bør du ringe til alarmcentralen, før du handler. Hvis du udfører brystkompressioner eller mund-til-mund forkert, kan det forårsage yderligere skade.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du overvinde vandskræk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du overvinde vandskræk

Du kan helt sikkert overvinde vandskræk. Metoden vil dog afhænge af din situation og hvorfor du blev bange for det i første omgang.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.