Vaccinen mod dengue: Alt, hvad du behøver at vide om det

Dengue er en sygdom forårsaget af fire forskellige stammer af denguevirus, hvilket gør det vanskeligt at forebygge den helt. Heldigvis er der siden 2015 blevet godkendt en vaccine til brug.
Vaccinen mod dengue: Alt, hvad du behøver at vide om det
Elisa Martin Cano

Skrevet og kontrolleret af læge Elisa Martin Cano.

Sidste ændring: 21 november, 2022

Vaccinen mod dengue har været et af de største fremskridt inden for lægevidenskaben. Efter mere end 60 års forskning i, hvordan man kan kontrollere eller reducere virkningerne af denne sygdom, blev den første kunstige immunisering gennemført i 2015.

Denguevirussen er en af de mest udbredte infektioner i verden. Det anslås, at der hvert år forekommer omkring 50 millioner infektioner hos mennesker. Dette fører til ca. 25.000 dødsfald om året, hovedsagelig i Asien, Afrika og Sydamerika.

Vaccinen mod dengue er begyndt at blive anvendt i disse områder, hvor risikoen for at blive smittet med sygdommen er høj. Den bruges også til personer, der rejser til disse områder.

Hvad er dengue?

Dengue er en sygdom forårsaget af virus, der tilhører Flaviviridae-familien. Inden for denne familie findes der fire forskellige varianter, men de ligner alle hinanden meget, især på strukturelt plan.

De videnskabelige navne, der er givet til disse virus, er DEN-1, DEN-2, DEN-3 og DEN-4. Det grundlæggende aspekt her er, at overførslen sker gennem myg. Myggene er virusbærere og vektorer. Når de bider en person, indfører de viruspartikler til denne.

De fleste tilfælde skyldes myg af arten Aedes aegypti. En anden art, der også kan producere det, er A. albopictus. Som nævnt forekommer infektionen hovedsagelig i Asien, Sydamerika og Afrika.

Sygdommen er endemisk og epidemisk af natur. Det betyder, at den er typisk for disse områder og desuden rammer mange mennesker på et givet sted.

Disse myg kan overføre andre sygdomme, f.eks. gul feber. Dette udgør en øget risiko og en alvorlig folkesundhedssituation for sundhedsministerierne i disse områder.

En myg stikker

Hvad er symptomerne på sygdommen?

Denguevirus giver symptomer hos 25 % af de smittede. De mest almindelige er en følelse af generel utilpashed med feber. Der kan være muskel- og knoglesmerter og kraftig hovedpine bag øjenområdet.

Desuden kan der forekomme gastrointestinale tegn som kvalme og opkastninger. Udslæt på huden eller små blødninger, som f.eks. petekkier eller hæmatomer, er almindelige. Der kan endda forekomme blødende tandkød.

Problemet er, at ca. 1 ud af 20 smittede personer udvikler alvorlig denguefeber. Det, der sker, er, at personen går i chok. Det er kendetegnet ved alvorlige blødninger, organsvigt, f.eks. leversvigt, eller åndedrætsbesvær.

Risikoen for død i disse tilfælde er meget høj, så det er vigtigt at handle hurtigt. Desuden kan alvorlig dengue opstå hos enhver smittet person, uden stor forskel på alder, køn eller tidligere tilstande.

Du er måske interesseret i: Seks sygdomme for rejsende

Hvorfor er vaccinen mod dengue vigtig?

Denguevirussen overføres kun ved myggestik. Det er vigtigt at understrege, da det betyder, at det ikke overføres oralt, seksuelt eller gennem luftvejene.

Når en person er blevet smittet og formår at komme sig, opnår han/hun immunitet mod virussen. Men som vi har påpeget, findes der 4 forskellige stammer inden for familien. Derfor gælder denne immunitet kun for det specifikke virus, der har forårsaget infektionen.

Derfor er vaccinen mod dengue så vigtig. Det er en immunisering, der blev godkendt i december 2015, og som ville være effektiv mod de 4 forskellige virustyper.

Blodprøve viser dengue

Hvordan er vaccinen mod dengue?

Denne vaccine er fremstillet af en levende svækket virus. Det betyder, at en del af virussen er inokuleret, men at dens evne til at producere infektionen som sådan er reduceret. Dette stimulerer immunsystemet til at blive aktivt mod partiklerne.

Vaccinen er begyndt at blive anbefalet i områder, hvor virussen er endemisk. Den bør gives til personer i alderen mellem 9 og 45 år i i alt tre doser. Den anden indsprøjtes efter 6 måneder og den tredje 12 måneder efter den første.

Forsøg hævder, at vaccinen mod dengue er effektiv hos personer, der allerede er blevet smittet med virussen, hvilket ville være en god nyhed. Der er dog forbehold, og der er brug for mere tid til at klarlægge dens bivirkninger og evne til at skabe et langtidsrespons.

Selv om det har været et gennembrud, undersøges det derfor stadig, om den kan anvendes i massebrug. Det er altid bedst at konsultere en læge med speciale i emnet, uanset om vi er bosiddende i et land, hvor sygdommen cirkulerer, eller om vi skal rejse dertil.

Det kan interessere dig ...
9 fakta om myg, som du bør kende
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 fakta om myg, som du bør kende

Myg er ikke kun årsag til allergi, men de er også bærere af parasitter og virussygdomme. Her er nogle fakta om myg!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dengue y dengue grave. (n.d.). Retrieved July 2, 2020, from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/dengue-and-severe-dengue
 • Dos Santos, Taissa Pereira, et al. “Dengue serotype circulation in natural populations of Aedes aegypti.” Acta tropica 176 (2017): 140-143.
 • Kantor, Isabel N. “Dengue, zika, chikungunya y el desarrollo de vacunas.” Revista Medicina 78.1 (2018).
 • Hombach, J. (2007). Vaccines against dengue: A review of current candidate vaccines at advanced development stages. Revista Panamericana de Salud Publica/Pan American Journal of Public Health. Pan American Health Organization. https://doi.org/10.1590/S1020-49892007000300011
 • Malagon, Jeadran N., Julio C. Padilla, and Diana P. Rojas Alvarez. “Guía de Atención Clínica Integral del paciente con Dengue.” Infectio 15.4 (2012).
 • Martínez Torres, E. (2008). Dengue. Estudos Avançados, 22(64), 33–52. https://doi.org/10.1590/S0103-40142008000300004
 • Brady, O. J., Gething, P. W., Bhatt, S., Messina, J. P., Brownstein, J. S., Hoen, A. G., … Hay, S. I. (2012). Refining the Global Spatial
 • Reyes-Cadena, Armando. “Dengue Vaccine.” Acta Pediátrica de México 41.2 (2020): 99-104.
 • Limits of Dengue Virus Transmission by Evidence-Based Consensus. PLoS Neglected Tropical Diseases, 6(8). https://doi.org/10.1371/journal.pntd.0001760
 • Salles, Tiago Souza, et al. “History, epidemiology and diagnostics of dengue in the American and Brazilian contexts: a review.” Parasites & vectors 11.1 (2018): 264.
 • AK, Rama Krishna, S. Patil, and A. Kumar. “Dengue fever presenting with acute colitis.” Indian Journal of Gastroenterology: Official Journal of the Indian Society of Gastroenterology 25.2 (2006): 97-98.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.