Verdensdag for mødres mentale sundhed: Vi kan alle gøre vores del

Find ud af, hvorfor det er vigtigt at tage sig af moderens mentale sundhed, og hvordan du kan hjælpe.
Verdensdag for mødres mentale sundhed: Vi kan alle gøre vores del
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 07 juni, 2023

Verdensdag for mødres mentale sundhed fejres den 3. maj hvert år for at øge bevidstheden om vigtigheden af mødres mentale sundhed under graviditeten og efter fødslen. Denne særlige dag blev indført med det formål at støtte mødre over hele verden og sikre, at de har adgang til de tjenester og behandlinger, der er nødvendige for at opretholde deres psykiske sundhed.

Lad os se på de faktorer, der påvirker mødres mentale sundhed, indvirkningen på familien og samfundet, og hvordan vi alle kan bidrage til at forbedre mødres generelle velbefindende. Hvad tror du, at du kan bidrage med?

Mødres mentale sundhed, hvad er det?

Mødres mentale sundhed refererer til mødres psykologiske sundhed under graviditeten og efter fødslen. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i American Journal of Obstetrics and Gynecology lider omkring 15 % af kvinder, der har fået børn, af fødselsdepression. Situationen påvirker forholdet mellem mor og barn og barnets udvikling.

Derudover kan andre faktorer, såsom stress, angst, mangel på social støtte og vold i hjemmet, også påvirke moderens mentale sundhed. En artikel i tidsskriftet BMC Pregnancy and Childbirth bemærker, at mødre, der oplever disse omstændigheder, har en øget risiko for psykiske lidelser under og efter graviditeten.

Det er blevet afgørende, at vigtigheden af mødres mentale sundhed anerkendes. Sundhedsinstitutioner og samfundet som helhed skal yde den nødvendige støtte til mødre for at forebygge og behandle psykiske lidelser under graviditeten og efter fødslen.

Gravid kvinde tager sig til maven
Stress under graviditeten kan føre til øget fysisk ubehag for moderen.

Indvirkning på barnets udvikling

Paediatrics & Child Health

Moderens mentale sundhed har en betydelig indvirkning på barnets udvikling i livmoderen. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Paediatrics & Child Health viste, at depression hos moderen og andre psykiske lidelser i den tidlige barndom kan påvirke barnets kognitive og følelsesmæssige udvikling negativt.

Derudover påvirker moderens mentale sundhed også familien og samfundet. Mangel på støtte og stigmatisering af psykiske lidelser kan komplicere og hindre en mors evne til at tage sig af sit barn. Ændringer i familiedynamikken vil ændre det lille barns vækst og udvikling i dets tidlige år.

Verdensdag for mødres mentale sundhed har til formål at bryde stigmatiseringen og øge bevidstheden om den psykologiske støtte, der er nødvendig for mødre, fordi denne støtte ikke kun forbedrer en kvindes livskvalitet. Kort sagt er det endnu et incitament til, at barndommen udvikler sig i et sundt miljø.

Det er, hvad der står i en artikel i tidsskriftet World Psychiatry som siger, at programmer, der yder pleje og støtte til mødres mentale sundhed, har følgende fordele:

  • De reducerer byrden af psykiske lidelser i den voksne befolkning.
  • De har en positiv indvirkning på familien og samfundet generelt.
  • De forbedrer forholdet mellem mor og barn.

Hvordan kan vi hjælpe på Verdensdag for mødres mentale sundhed?

Der er mange måder, vi kan bidrage på. Og ikke kun med specifikke handlinger på Verdensdag for mødres mentale sundhed. Vi er nødt til at udvide vores støtte ud over det, så den opretholdes over tid.

Vi kan give følelsesmæssig støtte til de mødre, vi møder. Vi kan lytte til deres bekymringer og lette deres byrder, når de er en del af vores familie. Det vil være en trøst for dem ikke at skulle tage sig af så mange daglige aktiviteter, der tager tid fra samværet med deres baby i livmoderen eller deres nyfødte baby.

Professionel hjælp er også det mest tilrådelige, når der er tydelige tegn på humørsvingninger. Det er opmuntrende at vide, at mange lande har oprettet specifikke organisationer og programmer til at håndtere mødres mentale sundhed.

The International Marce Society er også en global organisation, der er dedikeret til at fremme mødres mentale sundhed gennem forskning, uddannelse og klinisk pleje. Nogle af de lande, der i øjeblikket har en sådan organisation, er som følger:

Specifikke måder at bidrage til mødres mentale sundhed på

  1. At give følelsesmæssig støtte, fordi mødrene har brug for at føle, at de har nogen at tale med om deres bekymringer og følelser. Det kan være en stor hjælp at lytte til dem på en ikke-dømmende måde og tilbyde opmuntrende ord og støtte.
  2. Hjælp med huslige pligter, da ankomsten af en baby kan være overvældende for mødre. Ethvert bidrag til de huslige pligter, såsom rengøring, madlavning eller pasning af andre børn, kan være uvurderligt.
  3. Fremme egenomsorg ved at minde mødrene om, hvor vigtigt det er at passe på sig selv og tage sig tid til at gøre ting, de nyder.
  4. At være forstående og fleksibel, fordi moderskab er et vanskeligt job, og alle gør det på deres egen måde. Lad os anerkende, at hver kvinde har sin egen vej og sit eget tempo.
Træt gravid kvinde viser behovet for at passe på mødres mentale sundhed
Gravide kvinder, der ikke har nogen at dele deres følelser med, er i større risiko.

En opfordring til handling

Manglende opmærksomhed på mødres mentale sundhed kan have alvorlige konsekvenser for mødres liv, såsom fødselsdepression, angst og andre humørforstyrrelser. Desuden breder konsekvenserne sig til familien og samfundet som helhed og kan bidrage til sociale problemer som fattigdom og vold.

Af den grund er det vigtigt, at vi som samfund anerkender vigtigheden af mødres mentale sundhed. Det er på tide at gøre noget for at støtte mødrene på deres rejse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.