Fødselsdepression: Hvordan håndterer man det?

Intense følelser af tristhed, apati og håbløshed under graviditeten eller efter fødslen kan være tegn på fødselsdepression. Her er, hvordan du identificerer og håndterer den.
Fødselsdepression: Hvordan håndterer man det?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

At blive mor kan være en udfordrende proces. Din krop ændrer sig, dine rutiner og prioriteter ændres, din identitet ændres for at tilpasse sig til din nye rolle. Alle disse fysiske og følelsesmæssige krav kan være overvældende. Det er afgørende at identificere fødselsdepression for at sikre moderens og barnets velbefindende.

Folk er generelt klar over fødselsdepression som en klinisk tilstand, der opstår efter fødslen. Det er dog muligt, at disse følelser af tristhed, angst og håbløshed allerede kan forekomme under graviditeten.

Det er vigtigt at tage tegnene alvorligt og søge professionel hjælp, så snart man får mistanke om dem, da denne depressive tilstand har alvorlige konsekvenser. Vi fortæller dig mere om den i denne artikel.

Hvad er fødselsdepression?

Fødselsdepression er en stemningsforstyrrelse, der opstår under graviditeten eller i det første år efter fødslen. Det er en alvorlig klinisk tilstand, der handler om mere end de babyblues, som mange kvinder oplever i de første uger efter fødslen.

Fødselsdepression er kendetegnet ved en dyb og tilbagevendende tristhed, der ledsages af apati, manglende interesse og manglende evne til at opleve glæde. Det har dog også andre symptomer:

  • Følelse af tomhed, hjælpeløshed eller håbløshed.
  • Bekymring over din egen præstation som mor og skyldfølelse.
  • Rastløshed, koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer.
  • Søvn- og appetitforstyrrelser.
  • Psykosomatiske smerter og ubehag (som ikke kan forklares ved en organisk årsag).
  • Forsømmelse af egenomsorg og social isolation.
  • I alvorlige tilfælde tanker om at skade sig selv eller barnet.
Kvinde lider af fødselsdepression

Hvad er årsagerne?

Det er ikke muligt at definere en enkelt årsag, der kan forklare udviklingen af fødselsdepression. Det er en kombination af genetiske, miljømæssige og personlige faktorer. Derfor er kvinder, der har en familiehistorie med humørforstyrrelser, mere udsatte.

På den anden side kan de fysiske og hormonelle ændringer i forbindelse med graviditeten og perioden efter fødslen bidrage til dens opståen. Ud over følelsesmæssig labilitet bidrager visse sygdomme, der kan opstå under graviditeten (diabetes, anæmi eller skjoldbruskkirtelforstyrrelser), til at øge symptomerne.

På det psykosociale plan er kvinder, der gennemgår en uønsket graviditet, som har socioøkonomiske, familiemæssige eller partnerrelaterede problemer, samt kvinder, der ikke får tilstrækkelig social støtte fra deres omgivelser, mere tilbøjelige til at lide af fødselsdepression.

Kort sagt er ingen kvinde fritaget for at opleve denne tilstand, og dens forekomst afhænger i høj grad af de ressourcer, som moderen har til at håndtere de ændringer og krav, som denne fase medfører.

Find ud af mere: Lær om fødselsforberedelse

Det er altafgørende at identificere fødselsdepression tidligt

Selvom baby blues normalt går væk inden for få uger af sig selv, gør depressionen det ikke. Hvis kvinden ikke får behandling, har sygdommen en tendens til at fortsætte og få alvorlige konsekvenser.

Moderen vil gennemleve graviditeten eller perioden efter fødslen med stor angst og lidelse, vil have større risiko for at blive misbruger af stoffer og anden skadelig adfærd og vil have store vanskeligheder med at knytte sig følelsesmæssigt til sit barn.

Fosteret lider på den anden side også under konsekvenserne af moderens humør. Fødselsdepression kan føre til for tidlig fødsel, lav fødselsvægt og forsinket udvikling i de første par år af barnets liv.

Desuden har man fundet ud af, at unge, hvis mødre har lidt af fødselsdepression, har 4,7 gange større risiko for at være deprimerede som 16-årige.

Men det er ikke kun mor og barn, der rammes af denne lidelse. Følgerne kan også omfatte hele nærmiljøet. Parrets forhold er skadet, og hvis der er andre børn, kan de lide under moderens vanskeligheder med at tage sig af dem på passende vis.

Frustreret gravid kvinde med mand i baggrunden

Mulige behandlinger af fødselsdepression

Der findes både farmakologiske og psykologiske muligheder for at behandle fødselsdepression. Førstnævnte overvejes, når depressionen er alvorlig, eller kvinden ikke reagerer på andre interventioner, da der er visse risici for fosteret.

Alligevel synes SSRI’er (selektive serotonin-genoptagelseshæmmere) at være et effektivt og relativt sikkert alternativ.

Psykoterapi er et glimrende alternativ, der kan iværksættes på ethvert tidspunkt under graviditeten og giver gode resultater. Specifikt kognitiv adfærdsterapi og interpersonel terapi har mest videnskabelige støtte. De hjælper kvinderne med at omstrukturere deres tanker, fortolkninger og adfærd.

Kort sagt, i betragtning af de store risici, der er forbundet med ubehandlet fødselsdepression, er det vigtigt at gå til en specialist. Hvis du identificerer dig med noget af det, vi har nævnt i dette indlæg, så tøv ikke med at bede om hjælp.

Det kan interessere dig ...
Depressiv neurose: Symptomer, årsager og behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Depressiv neurose: Symptomer, årsager og behandling

Depressiv neurose kan forårsage en betydelig reduktion i humør. Det er ikke så intens som klinisk depression, men det kan være begrænsende.  • Jadresic, M. E. (2014). Depresión perinatal: Detección y tratamiento. Revista Médica Clínica Las Condes25(6), 1019-1028.
  • Pawlby, S., Hay, D. F., Sharp, D., Waters, C. S., & O’Keane, V. (2009). Antenatal depression predicts depression in adolescent offspring: prospective longitudinal community-based study. Journal of affective disorders113(3), 236-243.
  • Deave T, Heron J, Evans J, Emond A. The impact of maternal depression in pregnancy on early child development. BJOG 2008; 115 (8): 1043-51.