Vægt, søvn og udvikling hos 4 måneder gamle babyer

4 måneder gamle babyer er allerede meget mere opmærksomme på alt, hvad der foregår omkring dem, og begynder at internalisere grundlæggende rutiner. Få mere at vide om denne vigtige fase her.
Vægt, søvn og udvikling hos 4 måneder gamle babyer

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

4 måneder gamle babyer er allerede begyndt på deres vej mod selvstændighed, selv om det endnu ikke er særlig iøjnefaldende. De har tilegnet sig nye fysiske, kognitive og psykosociale færdigheder.

Det er meget vigtigt at følge dit barn på hvert udviklingsstadie. Der er trods alt mønstre, der er fælles for de fleste børn. Det mest tilrådelige er at notere sig de forandringer og relevante fremskridt hos 4 måneder gamle babyer. Disse oplysninger vil være meget nyttige i konsultationer med lægen og sundhedsplejersken.

Vægten hos 4 måneder gamle babyer

Det første element, der skal tages i betragtning, er vægten hos 4 måneder gamle babyer. Her er det også vigtigt at bemærke deres længde og hovedomkreds.

Det er muligt for en baby at ligge lidt over eller under det normale og stadig ikke have et problem. Der er kun grund til bekymring, hvis forskellen er meget markant.

Generelt er referenceværdierne som følger:

  • Vægt: 4 måneder gamle drenge bør veje mellem 5,6 og 8,8 kg. Piger bør veje mellem 5 og 8,1 kg.
  • Længde: Drenge bør måle mellem 59,9 og 68 cm ved 4 måneder. På den anden side bør piger måle mellem 57,8 og 66,2 centimeter.
  • Hovedets omkreds: Dette er målingen af omkredsen omkring hovedet. Hos drenge skal den være mellem 40,5 og 42,8 centimeter. Hos piger skal den være mellem 39,3 og 41,8 centimeter.

I gennemsnit bør 4 måneder gamle babyer have en vægtøgning på ca. 600 gram i løbet af den foregående måned. Hvis vægten, længden eller hovedomfanget afviger fra ovenstående tal, vil børnelægen tage det til efterretning.

En baby får målt sin hovedomkreds

En babys hovedomfang måles ved alle udviklingskontroller for at kontrollere hjernens vækst.

Søvn hos 4 måneder gamle babyer

Babyer på 4 måneder sover normalt mellem 8 og 10 timer om natten og ca. 6 timer om dagen. Sidstnævnte er normalt fordelt på tre eller fire lure.

De har dog typisk ikke et meget stabilt søvnmønster endnu. Derfor kan de vågne om natten eller bytte nattesøvn ud med søvn i dagstimerne. Deres døgnrytme er lige begyndt at blive formet.

Hvis moderen skal tilbage på arbejde, kan de små føle sig rastløse, og det kan forstyrre deres døgnrytme. I nogle tilfælde opstår de første ubehageligheder i tandkødet, hvilket også påvirker deres søvn.

Det er en god idé at hjælpe barnet med at få en stabil rytme. Nogle tips til at hjælpe dem med at få et korrekt mønster er som følger:

  • Hvis han eller hun vågner for tidligt, skal du lade barnet ligge i sengen, så han eller hun kan sove lidt længere.
  • Hav kun svag belysning i det rum, hvor han eller hun sover.
  • Lad være med at lave lyde for ikke at vække barnet under søvn.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Skal du bøvse en baby af efter amning?

Den fysiske udvikling hos 4 måneder gamle babyer

4 måneder gamle babyer begynder at udvikle farvesynet, en færdighed, som de vil være færdige med inden 6 månedersalderen. De ser nærmere på ansigter og kigger ikke længere kun på øjnene, men på hele ansigtet. De skelner også mellem lyde som f.eks. moderens og faderens stemmer og musik, som de kan lide.

I denne alder har de mere kontrol over deres hoved og kan holde det oprejst. Når de ligger ned, kan de bøje nakken fremad for at se på deres fødder. Hvis de ligger på maven, støtter de sig på deres åbne hænder. De er begyndt at lære at rulle rundt.

4 måneder gamle babyer foretrækker at sidde oprejst, fordi den stilling giver dem mulighed for at se alt omkring dem. De er dog endnu ikke i stand til at holde denne stilling på egen hånd.

Andre reflekser og færdigheder, som de udvikler, omfatter følgende:

  • De har en bedre koordination mellem øjne, hænder og objekter. De åbner hånden i forventning om at få fat i det, de vil have. De tager legetøj fra den ene hånd til den anden uden at tabe det.
  • De putter genstande i munden. På denne måde udforsker de og udvikler deres opfattelsesevne.
  • De er i stand til at støtte sig på deres albuer og underarme, når de ligger på maven.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 5 tips til at vælge en klapvogn til din baby

Kognitiv og psykosocial udvikling

4 måneder gamle babyer begynder at udvikle deres sociale evner. Som følge heraf ønsker de ikke længere at være alene og græder normalt, når deres forældre går, og falder til ro, når de kommer tilbage. De kan vise en vis generthed over for fremmede.

I denne alder bruger de meget tid på at observere deres omgivelser. Lad os se, hvilke andre kognitive færdigheder og psykosociale fremskridt de gør.

Den sociale og følelsesmæssige udvikling hos 4 måneder gamle babyer

4 måneder gamle babyer smiler ofte, når der sker noget behageligt for dem, f.eks. et tegn på hengivenhed eller en reaktion på at blive kildet. De smiler også til deres eget billede i spejlet. De gurgler og pludrer for at få opmærksomhed.

På den anden side sutter de på deres næve, når de er sultne, hvilket er en måde at berolige sig selv på. De bliver aktive og begejstrede, når en kendt person nærmer sig dem.

Kognitiv udvikling

Tidligere fokuserede de kun på maden, mens de spiste. Nu får selv en lille lyd deres opmærksomhed. I en alder af 4 måneder bruger babyer også meget tid på at undersøge deres egne hænder og fødder.

I denne alder begynder de at lære rutiner. De gentager dem, når de er behagelige. De kan også forudsige dem. F.eks. løfter de benene op, når de opdager, at det er tid til at skifte ble.

Eksempel på bleskift hos 4 måneder gamle babyer

Skift af ble kan være en rutine for barnet, og de kan identificere det som en rutine.

Stimulering af 4 måneder gamle babyer

En god måde at stimulere udviklingen hos 4 måneder gamle babyer på er ved at tale med dem ofte. De elsker at blive talt til og begynder at reagere.

Desuden er det vigtigt, at de har mulighed for at interagere med deres legetøj på en sikker måde. Farverigt legetøj er meget vigtigt i denne alder. De bør have lov til at putte det i munden, da det er deres måde at udforske det på.

Det er også en god idé at fremme deres sociale evner. Det er en god idé at mødes med en anden mor med sit barn og lade babyerne tilbringe noget tid sammen. Det kan virke som om, at babyer ikke interagerer med hinanden, men i virkeligheden noterer de sig alt.

Vær altid opmærksom på barnet

Forældre og plejere er de nærmeste personer til en baby. Derfor er det dem, der bedst kan følge med i barnets udvikling. Det er vigtigt at være opmærksom på alle barnets ændringer i vækst og udvikling.

Hvis barnet ikke kan holde hovedet oprejst eller gribe ud efter genstande, ikke smiler eller følger folk med øjnene, eller ikke pludrer eller reagerer på lyde, er det nødvendigt at kontakte lægen eller sundhedsplejersken for at se, om der er noget galt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.