9 videnskabeligt baserede tips til at lære alting hurtigere

Læring er en spontan mental proces, der kræver strategier. Hvis du har svært ved nogle fag, kan vi hjælpe dig med disse 9 tips til at lære noget hurtigere.
9 videnskabeligt baserede tips til at lære alting hurtigere

Sidste ændring: 01 maj, 2023

Hvis du er en af dem, der gerne vil lære alting hurtigere, får du her 9 tips fra videnskaben til at gøre det. De vil hjælpe dig med at blive mere smidig, når du skal forstå, huske og fastholde information. Desuden vil du være i stand til at fastholde alle oplysninger.

Hver person har forskellige og komplekse kognitive processer til indlæring. Men hvis du kender og anvender nogle metoder til at gøre det hurtigere og lettere, vil din hjerne huske information effektivt, og du vil nå dit mål.

Nedenstående præsenterer vi derfor nogle af de tips, som videnskaben giver os til at lære hurtigere. Gå ikke glip af dem.

1. Visuelle teknikker

En undersøgelse peger på vigtigheden af at bruge visuelle teknikker som en innovativ læringsmetode og et alternativ. Den påpeger, at brugen af ressourcer som billeder, mindmaps og grafer er meget nyttig til at lære historiske fakta, vigtige datoer, data, teorier og begreber.

Information lagres i hjernen på en dynamisk og didaktisk måde. Når de behandles på en kronologisk og meningsfuld måde, er det desuden lettere at lære og huske disse oplysninger, når vi skal bruge dem.

2. Samarbejde

En undersøgelse, hvis formål var at bestemme de læringsstrategier, der anvendes mest af studerende på Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, viste, at den mest fremherskende i denne population er relateret til samarbejde.

Denne undersøgelse fastslog, at når studerende har mulighed for at studere i et team, lærer de hurtigere. Dette forbedres, hvis der inddrages aktive former for trial-and-error. Ligeledes får denne læringsmekanisme også den erhvervede viden til at vare længere.

Årsagen hertil er, at der i dette gruppearbejde anvendes forskellige teknikker, såsom læsning, skrivning, visuelle former, som derefter socialiseres eller deles blandt jævnaldrende.

Mand sover i stedet for at studere

3. Koncentration

Når du ønsker at lære alting hurtigere, er det bedste, du kan gøre, at gå direkte i gang med at studere. Det betyder ingen distraktioner eller andre forpligtelser. Hvis du sætter dig selv i multitasking-mode, bliver det sværere at lagre de ønskede oplysninger.

Desuden vil det, hver gang du bliver distraheret, tage dig 20 minutter at koncentrere dig igen. Koncentration er så vigtig, at undersøgelser af akademiske præstationer viser, at manglen på koncentration hos skoleelever begrænser udviklingen af viden.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad er procedural hukommelse, og hvorfor er det vigtigt?

4. Skriv ned, hvad du har lært

Hvis du studerer, og du allerede har lært noget nyt, bør du tage et stykke papir og en kuglepen og skrive det ned. Det fungerer på samme måde, hvis du tager noter undervejs. For når du læser, lærer du, men når du skriver det ned, forstærker du kodificeringen af informationen.

Faktisk har undersøgelser af effekten af at skrive som læringsmetode påpeget, at skrivning er mere end en færdighed. Det er en metode til at lagre viden og bidrage til at forbedre den måde, verden opfattes på.

5. Øvelse

Et andet af videnskabens tips til at lære alting hurtigere er at øve sig i det, man lærer. Flere undersøgelser har påpeget, at viden eller teoretisk indhold altid bør ledsages af øvelse.

Når du øver dig, vil din hjerne indkode det øjeblik, og næste gang du skal gøre det, vil du få forstærkning, og du vil gøre det bedre og bedre.

6. Undervis for at lære alting hurtigere

Når du bruger din viden til at undervise andre, bruger du dine egne ord til at beskrive teorien om noget, som du allerede mestrer. Det vil sige, at du får adgang til oplysninger, som du allerede har indkodet i din hjerne. D u forstærker dem, hver gang du verbaliserer dem.

På den anden side er det normalt, hver gang du skal undervise i et emne, selv om du mestrer det, at du studerer for at afklare eventuelle spørgsmål, hvilket også forstærker det, du allerede har lært. På den måde bliver man lidt efter lidt ekspert.

7. Trial-and-error

Det er ikke forkert at begå fejl. Det er naturligt. Fejl hjælper os med at internalisere, hvordan vi gør tingene, og hvad vi kan gøre for at forbedre dem næste gang.

Faktisk viser undersøgelser af motorisk indlæring, at folk har brug for at øve sig ofte, begå fejl og rette dem.

Målet med dette er at forbedre indlæringsprocessen og nå målet om at begå færre fejl og reducere den indsats, der lægges i opgaven eller emnet.

8. Lær lidt efter lidt

Færdigheder er lettere at mestre, når man lærer dem lidt efter lidt. Hvis du opdeler alt det, du skal studere, i små, konkrete afsnit, koncentrerer du dig om at lære dem et ad gangen. Du giver dig selv plads til at beherske al den viden, du søger, uden at blive mættet.

Som nævnt i det foregående afsnit vil du på denne måde kunne fejle, løse fejlen, fortsætte med et nyt emne og styrke din viden. Hvis du er tålmodig, vil du, når du først har lært alt og samlet viden, se, hvordan du vil opnå en overlegen evne.

Træt kvinde ved computer kæmper med at lære alting hurtigere

At studere uden pause giver ikke fordele. Tværtimod anbefales det at hvile mellem sessionerne for at forbedre præstationen.

9. Sov mellem studieperioderne for at lære alting hurtigere

Mange universitetsstuderende har en tendens til at studere uden at hvile og forsømme søvnen. Det viser sig, at en undersøgelse om forholdet mellem søvn og indlæring påpegede, at søvn hjælper med at fastholde information på lang sigt. Ifølge denne forskning sker dette, fordi hukommelsesprocesser reaktiveres.

Desuden reducerer studie i forbindelse med søvn den nødvendige læringstid med 50 %. Desuden bevares informationerne meget bedre og i længere tid. Så idéen er at studere det, du har brug for, sove og vende tilbage til dit studie.

Eksperterne, der har skrevet denne artikel, påpeger, at det ideelle er at studere i 30-50 minutter, sove en time og fortsætte med at studere i 30-50 minutter.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: At lære at prioritere: En nøgle til psykologisk velbefindende

Sæt disse videnskabelige tips i praksis for at lære alting hurtigere!

Som sagt kan det give mange fordele for din indlæringsproces at sætte disse videnskabelige tips i praksis for at lære alting hurtigere. De er meget enkle og nemme at praktisere, men de vil gøre en forskel i din metodologi.

Hvis dette er dit mål, må du ikke nøjes med et enkelt tip. Sæt mindst to tips i praksis, og se, hvordan de virker for dig. Hvis det ene ikke virker nyttigt, kan du prøve et andet eller forstærke det, der virkede.

Det kan interessere dig ...
8 teknikker til at lære hurtigere
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 teknikker til at lære hurtigere

Takket være videnskaben og forskellige undersøgelser har vi gennem tiden fundet nye teknikker til at lære hurtigere. Her er nogle af dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pinargote-Valencia, K. E. (2021). Visual Thinking una alternativa innovadora en los procesos de enseñanza–aprendizaje de Estudios Sociales. Dominio de las Ciencias, 7(1), 3-15.
  • Huamaní, O. G., & Esquivel, D. A. (2021). El proceso enseñanza–aprendizaje–evaluación (PEAE) una didáctica universitaria. Horizonte de la Ciencia, 11(20), 243-254.
  • Santillán-Castillo, J. R., Tapia-Bonifaz, A. G., & Yumi-Guacho, L. M. (2021). Determinación del perfil de aprendizaje para la implementación de entornos virtuales de aprendizaje centrados en el estudiante. Dominio de las Ciencias, 7(1), 355-371.
  • Alejo Huamán, Y. L., Papuico Patricio, C. A., & Tapia Perez, J. K. (2021). Estrategias de aprendizaje en estudiantes universitarios de educación.
  • Ingvarson, L., & Kleinhenz, E. (2006). Estándares profesionales de práctica y su importancia para la enseñanza. Revista de educación, 340, 265-295.
  • López Torres Carmen A., Pérez Velarde Lady P. La concentración y su incidencia en el rendimiento académico de los estudiantes de la unidad básica N.-22 “Paulino Millán Herrera” del Cantón Milgrado. Universidad Estatal de Milgrado, 2011.
  • Giraldo Giraldo, C. (2016). La escritura en el aula como instrumento de aprendizaje. Estudio en universidades. ÁNFORA, 22(38), 39-60. https://doi.org/10.30854/anf.v22.n38.2015.25
  • Calvo, Gloria (1996). “Nuevas formas de enseñar y aprender”. Santiago: UPN, 42 pp. Disponible en: https://www.uv.mx/dgdaie/files/2012/11/CPP-DC-Calvo-Nuevas-Formas.pdf
  • 1. Mazza S, Gerbier E, Gustin M-P, et al. Relearn Faster and Retain Longer: Along With Practice, Sleep Makes Perfect. Psychological Science. 2016;27(10):1321-1330. doi:10.1177/0956797616659930

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.