Hvordan læsning ændrer hjernen og gavner den mentale sundhed

Efter verdens bog- og ophavsretsdag vil vi gerne vise dig syv måder, hvorpå læsning styrker din mentale sundhed. Du vil blive overrasket over de fantastiske fordele ved at læse!
Hvordan læsning ændrer hjernen og gavner den mentale sundhed

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Vidste du, at læsning er godt for den mentale sundhed?

Den 23. april fejres verdens bog- og ophavsretsdag. UNESCO indførte fejringen i 1995 til ære for Miguel de Cervantes og William Shakespeare, der døde i 1995. Andre vigtige forfattere som Inca Garcilaso de la Vega, Vladimir Nabokov, Josep Pla og William Wordsworth er også født eller døde på denne dag.

I 2022 har UNESCO valgt Guadalajara (Mexico) som verdens boghovedstad. Denne titel er blevet tildelt siden 2001. De udpegede byer er ansvarlige for at gennemføre aktiviteter for at fremme bøger og læsning.

Som en del af kampagnen for 2022 på verdens bog- og ophavsretsdag for at fremme interessen for bøger fokuserer aktiviteterne på at forklare, hvordan læsning gavner den mentale sundhed. Lad os med denne nylige helligdag i baghovedet tage et kig på nogle af de måder, hvorpå læsning gavner vores mentale sundhed.

7 måder, hvorpå læsning gavner den mentale sundhed

Som Unesco påpeger, er hovedformålet med verdens bog- og ophavsretsdag 2022 at fremme vanen med at læse blandt børn. Hensigten er ikke triviel, da der er mange måder, hvorpå læsning gavner den mentale sundhed.

På trods heraf er interessen for bøger gået tabt blandt de yngre generationer. Statslige planer og programmer forstærker nogle gange denne holdning.

Aldrig før i menneskehedens historie har det været så let at få adgang til bøger og lære at læse. Uanset manglerne er uddannelse blevet universaliseret som en rettighed, og et par enkle klik på en skærm giver adgang til tusinder og atter tusinder af bøger om litteratur, filosofi, psykologi, videnskab osv.

Her er syv måder, hvorpå læsning gavner den mentale sundhed.

Kvinde nyder fordelene ved læsning

Man mener, at regelmæssig læsning kan minimere risikoen for degenerative hjernesygdomme som f.eks. Alzheimers.

1. Læsning styrker vores generelle mentale sundhed

I årtier har eksperter brugt læsning som et supplement til primær terapi til at behandle eller kontrollere visse mentale sundhedsforstyrrelser som f.eks. angst eller depression.

Faktisk bliver ordet “biblioterapi” mere og mere populært i forbindelse med brugen af bøger som en terapeutisk ressource. Hos børn kan det være særlig nyttigt, da der er beviser for, at læsning har en indvirkning på børns selvværd og psykologiske velbefindende.

Statistikkerne over depression og angst hos den almindelige befolkning har nået et foruroligende niveau og har vist en særlig vækst blandt børn og unge. Læsning kan derfor være en stor allieret i forebyggelsen eller reduktionen af disse episoder. Det er utvivlsomt en god grund til at fejre verdens bog- og ophavsretsdag med stil i 2022!

2. Det kan forlænge vores levetid

En undersøgelse, der blev offentliggjort i Social Science & Medicine i 2016, viste, at tilbagevendende læsere har en længere levetid i modsætning til dem, der ikke har for vane at læse.

Faktisk fandt eksperterne ud af, at de kognitive fordele udmøntede sig i en overlevelsesfordel på op til 23 ekstra måneder. Det var sammenlignet med dem, der kun lejlighedsvis læser magasiner og aviser (og ikke bøger).

Gennem læsning tilegner du dig grundlæggende idéer og erfaringer, som du kan anvende i virkeligheden. Disse kan hjælpe dig med at træffe beslutninger i livet. Det kan enten være for at undgå visse problemer eller for at udnytte muligheder.

Alt dette har en direkte indvirkning på din integritet, dit helbred, dit psykiske velbefindende og dit liv i almindelighed. Derfor kan læsning få dig til at leve længere.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Mental træning: Hvad det er og nogle øvelser til det

3. Læsning gavner den mentale sundhed ved at fremme hjernens forbindelser

Forskning offentliggjort i 2018 i Acta Paediatrica fandt frem til, at hjernens forbindelser øges hos børn, der er ivrige læsere.

Faktisk udviklede den undersøgte population, som bestod af børn mellem 8 og 12 år, øget hjernekonnektivitet i de kognitive, visuelle og sproglige kontrolregioner i venstre hjernehalvdel. De visuelle, sproglige og behandlingsmæssige områder er således styrket i forbindelse med læsevaner.

Men det er ikke det hele. Eksperter fandt i deres forskning ud af, at ligesom hjerneforbindelsen øges, når man læser bøger, reduceres den, når unge mennesker tilbringer den samme mængde tid foran en skærm (computere, mobiler, tablets osv.).

Kontrasten er notorisk, så meget at specialisterne foreslår, at man reducerer eksponeringstiden for skærmen og erstatter den med læsning i denne afgørende fase af udviklingen.

4. Læsning øger empatien

Øget empati er måske en af de mest undervurderede måder, hvorpå læsning gavner den mentale sundhed. Eksperter har fundet ud af, at læsning af især skønlitterære bøger ændrer vores niveau af empati, og altid på en positiv måde.

Ifølge andre forskere udmønter denne fordel sig i øget social udvikling, forbedrede interpersonelle relationer og større engagement overfor andre.

Empati defineres som evnen til at opfatte andres følelser og tanker. Teorien dikterer, at læseren forbinder sig med visse personers idealer, adfærd og værdier på et sådant niveau, at han eller hun overfører alle disse kriterier til sin egen virkelighed. Læsning kan derfor gøre dig mere empatisk, både over for dig selv og andre.

En mand læser udenfor

Læsning er en glimrende måde at reducere dit stressniveau på.

5. Det kan forebygge kognitiv forringelse

Selv om der ikke er noget endegyldigt bevis (til dels fordi den videnskabelige forståelse af disse forhold stadig er ufuldstændig), er der tegn på, at læsning kan styrke hjernen mod kognitiv forringelse. Eksperter har f.eks. foreslået, at kognitiv aktivitet tidligt i livet (som den, der opnås ved at læse) er forbundet med langsommere kognitiv forringelse.

Andre forfattere er enige om, at læsning er en form for mental træning, som kan bevare og forbedre den kognitive funktion hos raske voksne. I den forstand, og selv om der skal forskes mere, kan læsning være en glimrende allieret i forhold til at reducere sandsynligheden for at udvikle blandt andet demens og Alzheimers sygdom.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse:9 filosofibøger, du bør læse

6. Det reducerer dit stressniveau

Der er beviser for, at læsning som en vane kan reducere dit stressniveau. Virkningerne kan sammenlignes med dem, der opnås ved hjælp af humor og yoga. Reduktionen opnås i gennemsnit på blot 30 minutter. Læsning kan bruges som en måde at mindske stressniveauet på, hvis det gøres til en hobby på kort og mellemlang sigt.

7. Læsning gavner den mentale sundhed ved at fremme udviklingen af kritisk tænkning

Som det sidste er læsning kendt for at være en formidler af kritisk tænkning. Kritisk tænkning er et begreb, der har været til stede i uddannelsesprogrammer rundt om i verden i årtier.

Desuden er det en del af idealet for de nye generationers borgere. Det henviser til evnen til at tvivle på de udsagn, der tages for sande. Det indebærer også at sætte spørgsmålstegn ved dem på grundlag af sund analyse.

Alt i alt er det gjort klart, at selv om vi kun har påpeget syv måder, hvorpå læsning gavner den mentale sundhed, er det blevet tydeligt, at det er en af de bedste vaner, en person kan have.

Verdens bog- og ophavsretsdag 2022 har til formål at skabe rum til fremme heraf. I det har virtuelle kanaler en meget vigtig plads. Sørg for at dele dine indtryk og anbefalinger via sociale netværk ved hjælp af hashtags #WorldBookDay og #InternationalBookDay.

Det kan interessere dig ...
Teknikker til hurtiglæsning: Hvornår skal du bruge dem?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Teknikker til hurtiglæsning: Hvornår skal du bruge dem?

Det er meget praktisk i disse dage at vide, hvordan man læser hurtigt. Derfor deler vi teknikker til hurtiglæsning med dig i dagens artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bal, P. M., & Veltkamp, M. How does fiction reading influence empathy? An experimental investigation on the role of emotional transportation. PloS one. 2013; 8(1): e55341.
 • Bavishi A, Slade MD, Levy BR. A chapter a day: Association of book reading with longevity. Soc Sci Med. 2016 Sep;164:44-48.
 • Boyes, M. E., Tebbutt, B., Preece, K. A., & Badcock, N. A. Relationships between reading ability and child mental health: Moderating effects of self‐esteem. Australian Psychologist. 2018; 53(2): 125-133.
 • Dowrick, C., Billington, J., Robinson, J., Hamer, A., & Williams, C. Get into Reading as an intervention for common mental health problems: exploring catalysts for change. Medical Humanities. 2012; 38(1): 15-20.
 • Horowitz-Kraus T, Hutton JS. Brain connectivity in children is increased by the time they spend reading books and decreased by the length of exposure to screen-based media. Acta Paediatr. 2018 Apr;107(4):685-693.
 • Koek, M., Janssen, T., Hakemulder, F., & Rijlaarsdam, G. Literary reading and critical thinking: Measuring students’ critical literary understanding in secondary education. Scientific Study of Literature. 2016; 6(2): 243-277.
 • McCreary, J. J., & Marchant, G. J. Reading and empathy. Reading Psychology. 2017; 38(2): 182-202.
 • Rizzolo, D., Zipp, G. P., Stiskal, D., & Simpkins, S. Stress management strategies for students: The immediate effects of yoga, humor, and reading on stress. Journal of College Teaching & Learning (TLC). 2009; 6(8).
 • Uchida S, Kawashima R. Reading and solving arithmetic problems improves cognitive functions of normal aged people: a randomized controlled study. Age (Dordr). 2008;30(1):21-29.
 • Wilson, R. S., Boyle, P. A., Yu, L., Barnes, L. L., Schneider, J. A., & Bennett, D. A. Life-span cognitive activity, neuropathologic burden, and cognitive aging. Neurology. 2013; 81(4): 314-321.
 • Organización Panamericana de la Salud. La pandemia por COVID-19 provoca un aumento del 25% en la prevalencia de la ansiedad y la depresión en todo el mundo. https://www.paho.org/es/noticias/2-3-2022-pandemia-por-covid-19-provoca-aumento-25-prevalencia-ansiedad-depresion-todo

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.