6 vigtige regler på en løbebane

Hvis du har planer om at træne på en løbebane, skal du først lære nogle grundlæggende regler at kende. I dag viser vi dig seks ting, du skal være opmærksom på, når du løber på en bane.
6 vigtige regler på en løbebane

Sidste ændring: 09 august, 2022

Løb på en atletikbane kan være skræmmende selv for erfarne atleter. Du er måske en fan af løb med mange års erfaring med at træne på asfalt, i skove eller andet terræn, men du har måske aldrig prøvet at løbe på en professionel bane før. Så for at undgå at genere andre løbere er det meget vigtigt for dig at kende de gængse regler på en løbebane.

Vi taler ikke om de regler, der er fastsat i World Athletics for professionelle konkurrencer. Vi taler om visse implicitte regler og de adfærdskodekser, som ofte tages for givet blandt dem, der træner på en bane. Selv om der findes snesevis af dem, vil vi i dag vise dig de vigtigste, som du skal overveje.

6 regler på en løbebane, du bør kende

At løbe på en løbebane er meget anderledes end at løbe på andre underlag, hvilket du vil bemærke, når du tager dine første skridt på den.

Det er ikke kun, at banens indretning, distancer og teknik adskiller sig fra andre steder, men også de regler, du skal anvende for at kunne sameksistere med andre atleter, der træner på samme tid. Hvis du vil begynde at løbe på en bane, skal du tage et kig på følgende regler.

1. Vælg den rigtige bane

Alle de regler, der er beskrevet på denne liste, er vigtige, men måske er denne regel den mest undervurderede blandt førstegangsløbere.

Der er en hierarkisk rækkefølge mellem banerne, som du skal respektere, selv om du starter træningen med en tom bane. Årsagen til dette? Meget enkelt: Midtvejs i din træning kan der komme en løber forbi, som har brug for at bruge den bane, du bruger.

Heldigvis er rækkefølgen meget nem at huske. De inderste baner er forbeholdt hurtigløbere, normalt bane 1 og 2. Nogle baner, dem med et mere professionelt præg, kan endda afsætte en tredje indvendig bane til dette. Medmindre du ønsker at lave hastighedstræning, skal du undgå at bruge disse baner. Du kan bruge bane 4, 5 og 6.

Og hvad med de resterende baner – bane 7 og 8? Der er en uudtalt regel om, at disse baner bruges til opvarmning eller gåture. Husk, at de indre baner er for sprintere, de midterste baner er til almindelig træning, og de ydre baner er for dem, der forbereder sig på at løbe, eller som bare vil gå.

2. Løb i samme retning som de andre: En af de mere åbenlyse regler på en løbebane

Man skal kende de gængse regler på en løbebane, før man kan træne der

Alle løbere skal løbe i samme retning. Det er en meget vigtig regel for at undgå sammenstød med hinanden. De fleste baner vælger en retning mod uret, selv om dette nogle gange ændres, så atleterne kan variere deres træning. Når dette sker, vil du dog normalt finde en advarsel eller en indikator, der gør dig opmærksom på ændringen.

Da du for det meste vil finde andre løbere på banen, skal du blot følge den retning, de løber i. Husk på, at reglerne på en løbebane også gælder for børn, så lær dem dette fra starten, så undgår du kollisioner eller afbrydelser for de andre løbere.

3. Bevæg dig ikke ind på andres baner

Man kan sige, at dette er en hellig regel, som nogle desværre helt undlader at overholde. Det er ikke ualmindeligt, at nogle personer, der træner i grupper, stiller sig op for at snakke eller ledsage hinanden. Dette forstyrrer de andre løberes rutine, især hvis banelinjerne ikke respekteres.

Dette gælder ikke kun for grupper. Hvis du træner alene, bør du komme i mål i den samme bane, som du valgte, da du startede. Samtidig skal du undgå at bevæge dig ind på nabobaner undervejs. Det kan være lidt svært de første par gange, især når du løber i sving. Bare rolig, det tager kun et par træningssessioner at lære at løbe problemfrit i én bane.

4. Stop aldrig midt på banen

Tjek alt, før du begynder at løbe, så du undgår at stoppe og afbryde andre løbere i samme bane. Kontroller, at dit ur, pulsmåler, snørebånd og andre ting er i perfekt orden. På den måde behøver du ikke at stoppe op for at justere noget, som du har overset, inden du gik i gang.

Hvis du mærker en lille muskelforstrækning, krampe eller anden skade, skal du forlade banen med forsigtighed.

Dette gælder også, hvis du støder på en anden løber, som du kender. Hvis du møder en ven, et familiemedlem eller en kollega, skal du forsøge ikke at stoppe midt på banen for at tale med dem.

Det er bedre at forlade banen kortvarigt under snakken, selv om banen ikke er overfyldt med løbere. Som sagt kan der være atleter på banen, som vil blive generet af dine handlinger.

5. Brug ikke hovedtelefoner eller andre distraherende elementer

I teorien er det ikke forbudt at bruge hovedtelefoner på banen, men i praksis er det noget, der vil distrahere dig og forhindre dig i at være opmærksom på, hvad der sker omkring dig. Husk på, at træningsområdet er meget begrænset. Det er ikke en skov, et åbent område eller en bygade med masser af plads til at træne.

Atletikbaner er mere professionelle steder at træne, så det er almindeligt at finde løbere, der tager deres træningspas meget alvorligt. Brug af distraherende enheder som disse kan være til gene for disse atleter, da du måske bevæger dig ind på en andens bane eller ikke hører, at en løber er ved at passere dig.

6. Overhal højre om: Vigtige regler på en løbebane

Mand træner på en løbebane

Hvad angår sidstnævnte, bør du også tage hensyn til den måde, du overhaler andre løbere på. Der findes ikke nogen universel regel for dette, men den generelle præference er at overhale højre om, når du løber mod uret. Det skader ikke at spørge en erfaren løber, hvilken vej han/hun foretrækker på den pågældende bane.

Som yderligere regler foreslår vi i forbindelse med atletik også, at du bærer passende tøj, respekterer tiderne, bruger særlige løbesko og planlægger præcist, hvad du vil gøre, når du begynder at træne. Hvis du husker alt dette, vil du være godt forberedt til dit første træningspas.

Fordelene ved at løbe på bane

Reglerne for træning på bane er ikke komplicerede og er generelt baseret på sund fornuft. For yderligere at motivere dig til regelmæssigt at inkludere denne type underlag i din rutine, er her nogle få måder, hvorpå du vil få fordele.

Fordele

  • Der er mindre belastning af dine led: Banerne er lavet af polyurethan, hvilket giver dem deres karakteristiske røde farve og dæmpede overflade. Dette giver mindre belastning af dine ankler og knæ i modsætning til asfalt eller andre muligheder.
  • Det giver dig mulighed for at udforske andre løbestile: Eksempler her er hastighedstræning, styrketræning eller specifikke distancer. Dette giver variation til din træning og undgår monotoni.
  • Du vil forbedre din teknik: Du lærer at løbe lange distancer uden at bevæge dig mere end et par centimeter til venstre og højre. Du opnår en bedre balance, når du drejer, du lærer, hvordan du skal bruge din styrke i starten, og din krop vænner sig til at løbe på et 100% fladt underlag.
  • Du fokuserer på din træning: Fraværet af hovedtelefoner og andre enheder, opmærksomheden på andre løbere, at kunne vurdere præcise afstande og andre faktorer giver dig mulighed for at koncentrere dig fuldt ud om din træning. Du har ingen distraktioner, der kan påvirke de mål, du håber at nå.

Dette er de vigtigste fordele ved at træne på en løbebane, og vi håber, at de vil motivere dig til at træne mindst en gang om ugen. Husk på, at du på banen kan prøve mange variationer, fra sprint til intervaltræning. Det er bare et spørgsmål om at tilpasse din træning for at nå dine mål for fremtiden.

Det kan interessere dig ...
Tips til at løbe efter en lang pause
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tips til at løbe efter en lang pause

Hvis du skal begynde at løbe efter en lang pause, må du ikke presse kroppen for meget. En blid opstart er bedre på lang sigt. Læs mere her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kitsos, JM y Sell, KM (2011). Profesionalismo y Ética: Reglas de la Asociación Nacional de Atletismo Colegiado que Todo Entrenador Atlético debe conocer. Entrenamiento atlético y cuidado de la salud deportiva. 2001; 3 (4): 174-182.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.