Vigtigt! Retningslinjer for at mindske ubehaget ved åreknuder om sommeren

For at undgå at forværre dine åreknuder skal du undgå alle varmekilder og afkøle dine ben hvert 15. til 20. minut. Glem alt om varm voks til voksbehandling: Det er også skadeligt.
Vigtigt! Retningslinjer for at mindske ubehaget ved åreknuder om sommeren
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Hvis du lider af åreknuder eller kronisk venøs insufficiens, ved du utvivlsomt, at med høje temperaturer er ubehaget større. Tryk, smerte og træthed øges i åreknuder om sommeren.

Det spanske selskab for angiologi og karkirurgi (SEACV) giver os nogle enkle og vigtige retningslinjer, der kan hjælpe os med at forbedre vores livskvalitet og nyde en mere afslappet sommer, hvis vi lider af åreknuder.

Vi er sikre på, at disse oplysninger vil være nyttige for dig.

Åreknuder om sommeren, en daglig fordømmelse for dine ben

Hospital Ramón y Cajal i Madrid (Spanien) fortæller os, at selv om åreknuder har en meget klar genetisk oprindelse, kan faktorer som fedme eller en stillesiddende livsstil nogle gange også fremme deres fremkomst.

Men med sommerens ankomst og de stigende temperaturer kan alle, der lider af venøs insufficiens, opleve en række ændringer, som det er værd at tage hensyn til for at tage forholdsregler:

 • Venerne udvider sig.
 • Øget væskeophobning.
 • Øget tryk og smerte.
 • Øget risiko for udvikling af blodpropper.
 • Øgede smerter i fødderne og hævelse af anklerne.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også vil finde dette interessant: 5 almindelige symptomer på ødemer

Vi skal være klar over, at der i behandlingen af åreknuder ikke findes nogen mirakler. Vi kan forbedre vores velbefindende gennem øvelser og specifikke retningslinjer, men problemet er normalt ikke let at løse, medmindre vi undergår en operation.

Husk også, at åreknuder ikke kun er et æstetisk problem: Det er resultatet af en funktionsfejl i årerne i benene. Knuderne udvider sig, og blodgennemstrømningen bliver langsommere.

Så få altid dine åreknuder tjekket hos din læge, tag den ordinerede medicin, og til sommer kan du anvende disse enkle retningslinjer, som helt sikkert vil være meget nyttige.

Sådan passer du på dine åreknuder om sommeren

Fra det medicinske tidsskrift “Læger og patienter” får vi nogle interessante strategier, der er skrevet gennem den spanske afdeling for flebologi (CEF) og det spanske selskab for angiologi og karkirurgi, som er nævnt ovenstående.

Så tag godt imod disse enkle råd.

1. Undgå direkte varmekilder

Personer solbader, selvom det er dårligt for åreknuder om sommeren

Vi ved, at når sommeren kommer, elsker vi at ligge på stranden eller ved poolen og lade solen brune benene lidt.

Vi skal være meget forsigtige, da høje temperaturer begunstiger udvidelsen af åreknuder, og problemet forværres. Husk på disse aspekter:

 • Solbad i timerne med mindre varme (før kl. 10 om morgenen og sidst på eftermiddagen).
 • Hvis du udsætter dig selv for solen i de centrale timer (hvilket ikke ville være tilrådeligt i disse tilfælde), skal du påføre solcreme på dine ben og bade med koldt vand hvert 15. til 20. minut.
 • Lægerne advarer os om, at det er bedst at undgå alle varmekilder, hvis vi har åreknuder, så husk på, at f.eks. voksbehandling ikke vil være hensigtsmæssigt.

Vi tror, at du måske også vil finde denne artikel interessant: Fjern fodsmerter med enkle retningslinier for fodtøj

2. Bevæg dine ben for at lindre åreknuder om sommeren

 • Gå i sandet i timerne med mindre sol. Sandet genaktiverer vores kredsløb og er meget sundt.
 • Hvis du skal på en lang rejse i bil, tog eller fly, skal du vide, at disse situationer med immobilitet forværrer venøs insufficiens.
 • Et godt råd? Bevæg dig, når det er muligt, brug kompressionsstrømper, massér opad fra læggen til knæet og bevæg anklerne i cirkler.
 • barfodet langs kysten: Vandet udøver en meget passende venøs kontraktion.
 • Svøm. Du vil opleve en stor lindring, når du laver motion i vandet, og det fremmer også den venøse tilbagevenden.

3. Behagelige sko og behageligt tøj

To kvinder går i sandaler
 • Ingen stramtsiddende bukser. Det bedste er nederdele og lange bomuldskjoler, der er kølige og også kan beskytte dig mod solen.
 • Vær også opmærksom på de sko, du bruger: Hvis de har en hæl, der er højere end 4 cm, reduceres fodens støtteflade, og det forhindrer derfor en tilstrækkelig venøs tilbagevenden.
 • Undgå stramme sokker, og brug eventuelt terapeutiske strømper: De kan give stor lindring på et hvilket som helst tidspunkt.

4. Forebyg forstoppelse

 • Om sommeren er det meget almindeligt at lide af forstoppelse. På grund af rejser, udflugter og generelt ændrede vaner holder vores krop op med at være “regelmæssig”, og vi har nogle problemer med at gå på toilettet.
 • Ifølge lægerne får alt dette os til at ophobe væsker og toksiner, og det påvirker vores åreknuder.
 • Husk at drikke rigeligt med vand og juice og indtage fibre og frisk frugt. Sommeren er sådan en “farlig” sæson, hvor vi ender med at tage nogle ekstra kilo på. Undgå det.

Følg en afbalanceret kost og overspis ikke. Dit generelle helbred vil takke dig.

Afslutningsvis, for at lindre vores åreknuder om sommeren er det vigtigt at undgå varmekilder og drage fordel af især havvand eller pool til at træne i vandet. Du vil finde en stor lindring!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gloviczki, P., Comerota, A. J., Dalsing, M. C., Eklof, B. G., Gillespie, D. L., Gloviczki, M. L., … Wakefield, T. W. (2011). The care of patients with varicose veins and associated chronic venous diseases: Clinical practice guidelines of the Society for Vascular Surgery and the American Venous Forum. Journal of Vascular Surgery. https://doi.org/10.1016/j.jvs.2011.01.079
 • del Rio Solá, L., Aceves, M., Dueñas, A. I., González-Fajardo, J. A., Vaquero, C., Sanchez Crespo, M., & García-Rodríguez, C. (2009). Varicose Veins Show Enhanced Chemokine Expression. European Journal of Vascular and Endovascular Surgery. https://doi.org/10.1016/j.ejvs.2009.07.021
 • Sprague, A. H., & Khalil, R. A. (2009). Inflammatory cytokines in vascular dysfunction and vascular disease. Biochemical Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.bcp.2009.04.029

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.