Voksne, der aldrig har haft en partner: Er det normalt?

Fraværet af en partner kan være en personlig beslutning, men det er også undertiden en konsekvens af visse begrænsninger, der skal løses. Vi vil her undersøge virkeligheden for dem, der aldrig har haft et forhold.
Voksne, der aldrig har haft en partner: Er det normalt?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Der er nogen, der aldrig har haft en partner. Selv om denne tendens langsomt er ved at ændre sig, er sandheden den, at det selv i dag er normativt og socialt accepteret at have en partner. Vi vokser op med den dybt rodfæstede tro på, at når vi når voksenalderen, skal vi dele vores liv med en anden person.

På samme måde sidestiller vi singlelivet med personlig fiasko. På grund af dette kan de, der aldrig har haft en partner, føle sig utilpas og modtage en betydelig mængde kritik.

Selv om dette er en realitet, som de, der lever den, forsøger at skjule, er sandheden, at den påvirker flere mennesker, end vi tror. Mange voksne har aldrig haft et formelt romantisk forhold, og andre har aldrig oplevet sex.

Nogle gange kan dette skyldes visse begrænsninger, som skal håndteres. Men i andre tilfælde kan det være et personligt valg.

Så når vi overvejer, om det er “normalt”, skal vi ikke forhaste os med at dømme. Det er først og fremmest afgørende at forstå den enkelte persons kontekst og omstændigheder.

Voksne, der aldrig har haft en partner: Et personligt valg

Det må forventes, at en person i tyverne allerede har oplevet sit første seksuelle forhold. Det er normen og virkeligheden for de fleste mennesker. Det er også den retning, som vores omgivelser og samfund har en tendens til at skubbe os i.

På trods af dette er det ikke en forpligtelse, en nødvendighed eller endog ofte en optimal tilstand. De, der aldrig har haft en partner, er på ingen måde mindreværdige eller defekte. De bør ikke dømmes eller afvises.

Selv om det er sandt, at det kan være berigende og positivt at leve sammen med en partner, er det ikke mindre sandt, at det også har mange fordele at være single.

Nogle mennesker vælger denne status på grund af den frihed, den giver, og den mulighed for selvindsigt, den giver. En single person kan afsætte mere tid og energi til at komme i kontakt med sig selv, tage sig af sig selv og pleje sig selv på et personligt plan. Du kan rejse, træffe beslutninger og nyde din tid uden at have ansvaret for at dele den med nogen.

For mange er dette et ideelt livsvalg. I dette tilfælde kan vi ikke tale om, at der er noget problem, og der er ikke behov for, at disse mennesker tvinges til at tilpasse sig normen med magt.

En persons livsvej er personlig og er deres og kun deres egen at gå.

Mand på klippetop nyder udsigt over skov

Seksuelle og romantiske orienteringer

I tråd med ovenstående bør det bemærkes, at der findes mennesker, som simpelthen ikke har nogen interesse i sex eller romantiske bånd. Det anslås, at ca. 1 % af befolkningen identificerer sig som aseksuel. Dvs. at de ikke har nogen seksuel tiltrækning eller ønske om at have fysiske relationer med andre.

På samme måde er der dem, der har en ikke-romantisk orientering. Det vil sige, at de ikke er interesseret i at have et forhold.

Dette er tilladt og er ikke et problem, der skal tages op. I disse tilfælde har den voksne måske aldrig haft en partner.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 5 tegn på, at du er klar til at starte et nyt forhold

Tilfælde af personlige begrænsninger eller vanskeligheder

At være single er dog ikke altid et valg. Mange voksne, der aldrig har haft en partner, lider under denne tilstand eller ville ønske, at deres situation var anderledes. De ønsker måske at finde nogen at dele deres liv med, men er ikke i stand til det af forskellige årsager. Det er her, det er en god idé for dem at søge hjælp.

Det kan skyldes visse personlige vanskeligheder eller begrænsninger. Disse ting komplicerer opgaven med at lære andre at kende, skabe intimitet med dem og knytte bånd på en sund måde:

  • Mangelfulde sociale færdigheder.
  • Ekstrem generthed.
  • Usikkerhed.
  • Social fobi.

Det kan også ske, at der er ubearbejdet frygt eller åbne sår. De forhindrer dem i at realisere deres drøm om at være i et forhold. Frygt for at blive forladt, afvist eller lide kan få en person til at boykotte sine chancer for at blive et par eller få ham eller hende til at give op uden overhovedet at prøve.

Personer med usikre former for tilknytning (både ambivalent og ængstelig) er mere modtagelige for dette.

Personens egne overbevisninger

Det er også en god idé at gennemgå personens kerneoverbevisninger for at identificere dem, der modarbejder ham eller hende:

  • Hvis personen gennem hele sit liv kun har set dysfunktionelle parforholdsmodeller, hvor vold eller ligegyldighed var hverdagskost, vil dette føre til et meget negativt syn på kærlighed og parforhold.
  • At have urealistiske forventninger og ringe kognitiv fleksibilitet kan også spille en rolle for deres syn på forhold. At være fanget af idéen om romantisk kærlighed og ikke være i stand til at overveje, at et rigtigt forhold indebærer at give efter, være tolerant og gå igennem op- og nedture er et stort (og almindeligt) problem. Derfor mener disse mennesker ofte, at ingen opfylder deres standarder. De reagerer på dette ved at undgå forhold helt og holdent.
  • Lider af filofobi eller frygt for at binde sig. Nogle mennesker mener, at livet i et forhold er et fængsel, der fratager en friheden og udsletter ens identitet. Derfor har disse mennesker en tendens til at afvise tanken om at være følelsesmæssigt sårbare og indgå langsigtet forpligtelse. Også selv om en del af dem måske ønsker at gøre det.
Mand er bekymret, da han aldrig har haft en partner

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan du genoprette et forhold, der sluttede, men som havde en fremtid

De, der aldrig har haft en partner, bør spørge sig selv: Piner det mig?

Kort sagt er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt det er normalt aldrig at have været i et forhold eller ej. I stedet skal du analysere, om det er en situation, der forårsager lidelse.

Hvis personen føler sig godt tilpas og tilfreds med sin virkelighed, hvis det er det, han eller hun frit vælger for sig selv, så er det helt fint. Hvis det nu indebærer ubehag, angst, lidelse eller skyldes en begrænsende frygt, så er det en god idé at søge hjælp.

Psykoterapi er et sikkert rum, hvor personen kan udforske sine overbevisninger, helbrede sine sår, se sin frygt i øjnene, forbedre sine færdigheder og ændre enhver dynamik, der holder vedkommende fast i en ubehagelig situation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bogaert, A. F. (2004). Asexuality: Prevalence and associated factors in a national probability sample. Journal of Sex Research41(3), 279-287.
  • Reynolds, J., Wetherell, M., & Taylor, S. (2007). Choice and chance: Negotiating agency in narratives of singleness. The Sociological Review55(2), 331-351.
  • Zubeidat, I., Parra, A. F., Sierra, J. C., & Salinas, J. M. (2006). Ansiedad social en una muestra de jóvenes españoles: características demográficas y psicosociales. Análisis y modificación de conducta32(145).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.