10 tips til den bedste kartoffelmos som du skal prøve

Kartoffelmos kan være en perfekt ret til familiesammenkomster og middage. Den populære ret har utallige variationer, kan bruges til enhver lejlighed og passer godt sammen med mange andre opskrifter. Ved første øjekast virker det som en nem ret at lave, men det kræver en god teknik, og derfor er der nogle tricks, du kan bruge for at sikre dig, at din kartoffelmos bliver perfekt.
10 tips til den bedste kartoffelmos som du skal prøve

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Bliver din kartoffelmos ikke så god som du håbede? Hvis du nogensinde har prøvet og fejlet med at lave en lækker kartoffelmos, der er creme og med en blød konsistens, så skal du prøve de følgende 10 tips til at lave den perfekte kartoffelmos.

Vælg den rigtige slag kartoffel til den perfekte kartoffelmos

Få tips til at lave den bedste kartoffelmos!

Selvom du måske ikke altid opdager de små forskelle, så skal du først vide, at der er tre forskellige slags kartofler: stivelsesholdige, voksagtige og bagekartofler. Hvis du vil være sikker på at få en blød og cremet kartoffelmos, sørg for at vælge de stivelsesholdige kartofler som for eksempel røde kartofler. Den type kartofler nedbrydes let, hvilket gør dem meget cremede. Hvis du ikke har stivelsesholdige kartofler til rådighed, kan du i stedet bruge bagekartofler.

Skær kartoflerne i lige store stykker

Kartofler der er skåret i forskellige størrelser vil tilberedes ved forskellig hastighed, hvilket betyder, de store stykker vil tage længere tid end de små. Dit slutprodukt vil derfor ikke have den samme ensartede konsistens, som hvis du havde skåret kartoflerne i lige store stykker. Prøv at skære dem i små stykker så du er sikker på, at de tilberedes lige hurtigt og får en god konsistens.

Fjern overskydende fugt

pommes frites

Der er forskellige måder som kan sikre dig en let og luftig kartoffelmos. En af de bedre kendte tricks er at dræne kartoflerne grundigt, efter de har kogt og derefter putte dem tilbage i gryden, imens blusset stadig er varmt. Sørg for at alt fugten er fordampet, da det ellers kan give en fugtig eller våd kartoffelmos.

Brug en kartoffelmoser

Brug ikke en blender, foodprocessor eller en håndmixer. Hvis du moser dem for meget, vil stivelsen i kartoflerne blive ødelagt, hvilket resulterer i et klæbrigt slutprodukt. Derfor bør du bruge en kartoffelmoser, som kræver lidt mere arbejde. Til gengæld giver det et meget bedre resultat.

Bland det ikke for meget

Efter kartoflerne er blevet most er det, ligesom før, vigtigt du blander fløde, mælk eller smør forsigtig ind i kartoffelmosen.

Tilsæt ikke kold fløde eller mælk

fløde

Når du tilsætter fløde eller mælk til kartoffelmosen, sørg for den er blevet varmet op, så den nemt absorberes af kartoflerne, og du undgår at skulle røre for meget rundt.

Tilsæt ikke for meget væske

Du kan inkorporere fløde, mælk eller mayonnaise (og mere!) i din opskrift, men undgå at tilsæt for meget af disse ingredienser, da kartoffelmosen ellers bliver vandet. Den eneste løsning på denne fejl er at tilsætte flere kartofler.

Lidt smør rækker langt

Smør

De bedste kokke anbefaler at bruge et halvt pund smør (2oog) per pund kartofler for at skabe en balance imellem de to ingredienser. Dette vil give en blød og lækker kartoffelmos.

Glem ikke saltet

Når du koger kartoflerne, er det vigtigt at salte vandet, ligesom du ville med pasta. Dette hjælper kartoflerne med hurtigt at absorbere saltet og gør dem nemmere at mose. Intet – selv ikke smør – kan give så meget smag som saltet der tilsættes i starten.

Vent ikke til sidste minut

Ligesom med andre fødevarer er kartoffelmos bedst, når det er frisk tilberedt, ikke når det bliver genopvarmet. En god taktik er, at forberede alle ingredienserne dagen før. Det eneste du så skal gøre er, at koge kartoflerne, mose dem og blande dem med de resterende ingredienser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.