Pas på! 5 fejl du begår, som forårsager søvnløshed

Når du går i seng, undgå at tjekke din email på din telefon. Læs i stedet en god bog eller et blad, så du undgår at overstimulere din hjerne.
Pas på! 5 fejl du begår, som forårsager søvnløshed

Sidste ændring: 17 februar, 2019

Hvor mange gange om måneden har du problemer med at sove? Er tilbagevendende søvnløshed et problem i dit liv? Er din mangel på søvn forstyrrende for dine daglige aktiviteter? Hvis dette er tilfældet, så er det tid til at gøre noget ved det. I denne artikel vil vi snakke om 5 fejl du begår, som forårsager søvnløshed!

At få en dyb og afslappende søvn forbedrer din livskvalitet, og giver dig den energi, du behøver for at kunne komme igennem dagen. Men nogle gange er det nemt at begå fejl som vi ikke kender til, men som overstimulerer hjernen og kroppen, hvilket holder dig fra at få tilstrækkelig hvile om natten.

Vil du lære nogle af de dårlige vaner at kende, som forårsager søvnløshed? Gå ikke glip af det, læs med her!

1. Jeg skal sove nu, jeg skal sove nu…

Kvinde der ligger soevnloes

Dette er et meget almindeligt fænomen, du kan have i tankerne. Vi vil starte med at give dig et eksempel, så du forstår, hvad vi mener: du kommer sent hjem fra arbejde og har lavet en liste af utallige ting, du skal have klaret inden dagen er omme. Når du er færdig med det hele, indser du pludseligt, at det er meget sent.

Du kravler i seng og lukker dine øjne, imens du siger til dig selv, “Jeg skal sove lige nu, ellers får jeg ikke nok søvn, til at komme igennem dagen i morgen”. Ved du hvad der sker, hver eneste gang du gør dette? Du ligger vågen i flere timer.

Din hjerne har behov for at “slå fra” og slappe af mindst to timer inden du går i seng. Når du fokuserer din opmærksomhed på én ting, kan det øge dit stressniveau, så du ikke er i stand til at slappe af.

Hvad er løsningen? Prøv ikke at gøre noget, som giver dig bekymringer, inden du sover. Færdiggør dit hjemmearbejde to timer inden du går i seng og læs en god bog for at aflede dine tanker. Søvnen vil komme helt naturligt.

2. Uregelmæssige skemaer der forårsager søvnløshed

Kvinde der sover paa arbejdet

Din krop har brug for rutiner og vaner, måder hvorpå din krop kan regulere dens basale behov såsom madindtag og søvncyklusser. Hvad betyder det? Du kan ikke gå i seng klokken 22 i dag og klokken 2 om natten i morgen. Prøv at hold dig til et mønster og en mere stabil tidsplan.

Ideelt skal du spise aftensmad to timer inden du går i seng, dette vil give din krop tid til at fordøje maden. Det er også nu din hjerne skal begynde at slappe af, og du kan samtidig afslappe dine muskler ved at tage et varmt brusebad. Den bedste tid at sove på er altid imellem 22:30 og 23:00, selvom det ikke betyder, at du til tider ikke kan gå senere i seng.

Anbefalet læsning efter “5 fejl du begår, som forårsager søvnløshed”:

Sådan hænger diabetes og søvnproblemer sammen

3. Elektroniske apparater

Kvinde der ligger med sin telefon i sengen

Alle gør dette. Er der nogen måde at undgå det på? Hvordan kan du lade være med at checke din mail, holde øje med Facebook og Instagram, sende et par beskeder eller se en film eller serie? Det er meget normalt. Men du skal være klar over, at skærmene på det elektroniske udstyr overstimulerer hjernen med elektromagnetiske bølger, så derfor er det vigtigt, at have en balance.

Dit fjernsyn vil ikke give så mange søvnproblemer som for eksempel din telefon, tablet eller computer. Hvorfor ikke? Normalt ser du fjernsyn fra en længere afstand, hvor hjernen ikke stimuleres så meget. Uanset hvad er den bedste måde at undgå søvnløshed på ved at slukke for alle elektronisk udstyr og tage fat i en bog (ja, en bog!) eller et blad.

Hvad spiser du om aftenen?

Person der hakker groentsager

Mange mennesker kommer meget sultne hjem efter en lang dags arbejde og laver konsekvent aftensmåltider, der tager for lang tid at fordøje. Du tænker måske, at dette er den sidste del af din dag. Men det giver faktisk din krop en “ekstra” opgave at fuldføre, imens du normalt burde sove.

Prøv at lave en lettere aftensmad, der indeholder noget protein, men også er nem at fordøje og fedtfrit. Supper, dampede grøntsager, fisk der er rigt på omega-3 fedtsyrer og te er altid gode valg.

Pas på færdiglavede måltider. Vi ved alle af det er nemt og hurtigt at tilberede, når du kommer hjem og ikke har lyst til at lave mad, men normalt indeholder det store mængder af tilsætningsstoffer og raffinerede ingredienser, der gør dem til en fjende for dit helbred og kun fremmer søvnløshed.

Læs også denne artikel efter “5 fejl du begår, som forårsager søvnløshed”:
De bedste naturlige hjælpemidler til at falde i søvn

5. Bekymringerne i dit hoved

Kvinde med soevnloeshed

Stress og bekymringer der ophober sig i løbet af dagen, har især tendens til at dukke frem om aftenen, når du kravler i seng og pludselig omgives af stilhed. Det her den indre stemme næsten dukker frem, og husker dig på alle dine bekymringer. Du vil tænke på disse ting i timevis, når du i stedet burde sove.

At håndtere stress er kompliceret og ikke altid nemt. Men det er vigtigt, at du prioriterer og sørger for at dine problemer ikke bliver det vigtigste i dit liv. Frigiv noget damp, træk vejret dybt og gå i seng uden en tåge i dit hoved. Så det eneste du ser, når du lukker dine øjne, er skyggerne bag dine øjenlåg.

Sæt disse tips i praksis og på et tidspunkt vil du overkomme de problemer der forårsager din søvnløshed.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.