6 madvarer som bør undgås til aftensmaden

Pasta og ris har et højt indhold af kulhydrater, og hvis kroppen ikke bruger dem, bliver de til tomme kalorier. Til aftensmaden er salater og grøntsager det bedste valg.
6 madvarer som bør undgås til aftensmaden

Sidste ændring: 05 december, 2018

I denne artikel vil vi snakke om 6 madvarer som bør undgås til aftensmaden. Du kommer træt hjem efter en lang dag og vælger det første, du kan finde i køleskabet, varmer det i mikroovnen og spiser det til aftensmaden. Lagde du overhovedet mærke til, hvad der var på tallerkenen? Det er fint nok at gøre dette en gang imellem, men det er vigtigt, at denne form for spisevaner ikke bliver en vane.

Madvarer som bør undgås til aftensmaden

Aftensmaden er en vigtig del af dagen. Dem, der er på kur for at tabe sig, ved at det er essentielt ikke at springe dette måltid over, fordi det holder stofskiftet i gang og hjælper med at pleje det overordnede helbred. Dog er det også vigtigt at tænke over, hvad man putter på tallerkenen. Nogle madvarer er svære at fordøje så sent på dagen, imens andre kan forhindre, at man får en god nats søvn. Er du klar til at få at vide, hvilke madvarer du bør undgå om aftenen?

1. Rødt kød

Roedt koed

Alt for ofte bruger vi mennesker lang tid udenfor hjemmet og bliver sultne. Man kommer hjem klar til at lave et solidt måltid mad fyldt med gode næringsstoffer, og som giver en god mæthedsfølelse. Derfor er det almindeligt at lave aftensmad med kød eller grøntsager på siden. Bøf med hvidløgssauce, for eksempel – en ret med et højt indhold at jern og protein.

Er det godt for kroppen? Slet ikke. Se bare på  grundene:

 •  Rødt kød har uden tvivl et højt indhold af protein, men det er svært for kroppen at fordøje. Hvilket gør at maven vil være aktiv i lang tid efter, man er gået i sing. Dette kan skabe søvnproblemer, ligesom oppustethed, luft i maven , eller endda forstoppelse.
 • Vil man gerne spise kød om aftenen, kan man prøve at erstatte kødet og spise kalkunbryst i stedet. Hvis man tilbereder det på grillen med lidt citronsaft, er det endnu bedre for fordøjelsessystemet. Kalkun er også et sund alternati til federe kød.

2. Madvarer som bør undgås til aftensmaden: Pizza

Pizza

Vi ved det godt, alle elsker pizza. Det er nemt at lave og et nemt og hurtigt fiks til dagens sidste måltid. Som de fleste nok allerede ved, er de fleste pizzaer lavet med raffineret mel, har et højt fedtindhold og indeholder masser af kalorier, som vil sætte sig på sidebenene, så kroppen er nødt til at arbejde endnu hårdere for at nedbryde dem.

Mange tænker måske så, at det er sundere, hvis man får en pizza med masser af grøntsager. Men normalt er der også masser af ost og krydderier på pizzaen, hvilken vil have en stor effekt på maven. Pizza er ikke et sundt valg til aftensmaden. Det er meget bedre at gemme den til om dagen.

3. Madvarer som bør undgås til aftensmaden: Mælk

Maelk der bliver haeldt op i et glas

Et glas varm mælk er en klassiker inden sengetid. På grund af mælkens indhold af tryptofan giver det i særdeleshed en afslappet følelse. I dette her tilfælde, kommer det meget an på den enkelte person, om man bør drikke et glas mælk inden man går i seng. Hvis man for eksempel er vant til at drikke et glas mælk med lidt honning, kan det være helt fint for den person – men normalt anbefales det ikke, af forskellige grunde:

 • Mælk og dets indhold af laktose er ikke nemme at fordøje. Der findes mange mennesker, som er laktoseintolerante og ikke kan nedbryde mælken ordnetligt. Pas på.
 • Mælk har også et højt indhold af animalsk protein og kalcium. Begge disse stoffer er svært fordøjelige lige før sengetid.
 • Varm mælk kan hjælpe til, at man nemmere falder i søvn, men der findes også andre, sundere muligheder. Mandelmælk, for eksempel, er meget mere letfordøjeligt i dagens sidste timer inden, man falder i søvn. Prøv det på et tidspunkt.

Madvarer som bør undgås til aftensmaden: Salater baseret på salat

Salat

Salater baseret på salat lyder måske som noget, der giver sig selv, men i dag findes der masser forskellige typer af salater. Her snakker vi om de salater, som har en base af salathoveder, såsom iceberg eller hjertesalat. Det lyder umiddelbart som et godt, sundt valg til aftensmaden, men pas på, for det er højst sandsynligt ikke den bedste mulighed om aftenen. Her er grundene:

 • Salathoveder er lækre og nemme at bruge i salater, men de har et højt indhold af uopløselige fibre, som kan resultere i luft i tarmene og oppustethed i løbet af natten.
 • Alle kroppe er forskellige. Nogle mennesker kan nemt spise salat om aftenen uden at få problemer, så man bør finde ud af, hvad der fungerer for den enkelte.  Generelt kan salat dog let skabe ubehag. Et sundt alternativ er at lave en caprese salat med friske tomater.
 • En anden grøntsag, man bør passe på med at spise om aftenen, er selleri. Det indeholder også meget fiber, hvilket ikke er den bedste mulighed inden sengetid.

5. Løg og hvidløg

Raa loeg

Det er en god idé at begrænse sig selv i forhold til disse to, og kun spise dem i moderate mængder til aftensmaden. Spiser man rå løg eller hvidløg til aftensmaden, kan det resultere i en inflammation i maven i løbet af dagens sidste timer, hvilket kan ende i forstoppelse.

Den samme regel gælder for meget krydrede retter. De er lækre, men stærk chili i aftensmaden er ligesom at sluge et Damoklessværd. Det kan være super lækkert til aften, men i morgen vil man kunne mærke konsekvenserne.

6. Ris og pasta

 • Hvad med noget lækker spaghetti til aftensmad? Lidt varm ris? Nogle gange kan man komme hjem og føle, at man er ved at dø af sult, og så lyder en god omgang pasta helt perfekt, men det er ikke den bedste idé.
 • Man bør altid prøve på at vælge komplekse kulhydrater fra grøntsager i stedet for ris og pasta.
 • Hvis man virkelig er glad for retter med ris og pasta, kan man dog godt tilføje dem til sit aftensmåltid i mindre portioner. Dette hjælper med at kontrollere, hvor mange kulhydrater, man indtager. Fordi de om natten bliver lavet om til tomme kalorier, som kroppen ikke forbrænder ordentligt. Er man fan af spaghetti, ris eller lasagne, er det meget bedre at spise det til frokost! På den måde har man kun brug for lidt motion eller en rask gåtur for at forbrænde de ekstra kalorier.

Hvor tit spiser du disse madvarer som bør undgås til aftensmaden?


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.