5 hjemmelavede midler mod vitiligo

Det er ekstremt vigtigt, at du beskytter din hud imod solen da områderne, hvor pigment er gået tabt, nemt kan blive forbrændt og forværre lidelsen.
5 hjemmelavede midler mod vitiligo

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vitiligo er en hudsygdom, der opstår, når cellerne i kroppens hudvæv mister deres normale pigmentering, hvilket giver lyse pletter på meget synlige områder såsom hænder, mave, ansigt eller hals. I denne artikel deler vi nogle hjemmelavede midler mod vitiligo, som du bør prøve.

I nogle tilfælde kan det forekomme på indersiden af munden, i næsen, omkring kønsdelene og sågar i øjets nethinde. Imens denne lidelse primært påvirker huden, så bør behandling også involvere en følelsesmæssig behandling, da det typisk også påvirker de pårørendes selvværd.

Hvad forårsager vitiligo?

Indtil videre har forskerne ikke været i stand til at fastslå den præcise årsag til vitiligo. Nogle forslår, at det er en sygdom i immunforsvaret, hvor der dannes antistoffer, som angriber pigmentet i dine hudceller. Melanocytter, de celler der er ansvarlige for at give din hud farve, ændres måske eller dør, hvilket giver disse hvide pletter på forskellige dele af kroppen.

Hvad de er enige om er, at de fleste tilfælde af vitiligo er genetisk relateret. Det er en tilstand uden nogen kur, men symptomerne kan behandles, så livskvaliteten hos de ramte forbedres.

Der findes midler mod vitiligo, som du bør prøve, hvis du er træt af det brogede look

Anbefalinger til dem med vitiligo

Dem der har vitiligo skal være særligt forsigtige med deres hud, da denne lidelse gør, at de lyse pletter er sarte og følsomme.

Solbeskyttelse

Det er ekstremt vigtigt at beskytte dig selv mod solens skadelige UV-stråler ved at bruge solcreme med høj faktor. Spar ikke på det og anvend det på hele huden mindst en halv time før, du går ud i solen.

Du kan også bruge en hat, solbriller og tøj til at dække din hud, og du bør generelt undgå at være ude i solen, når den er stærkest. Mennesker med vitiligo bliver normalt lettere forbrændt, hvilket forværrer problemet.

Undgå at få tatoveringer

Der findes en tatoveringsteknik, kendt som mikropigmentering, der kan skjule områderne ramt af vitiligo, eller i det mindske gøre dem mindre synlige. Men denne teknik og andre lignende teknikker kan faktisk forårsage at sygommen udvikler sig yderligere, hvilket fører til nye pletter.

Naturlige midler mod vitiligo

Nogle naturlige produkter reagerer med huden og bremser udviklingen af vitiligo. Dog vil deres effektivitet variere fra person til person, og de kræver en konsekvent anvendelse, før du kan se resultater.

Papaya er et af de midler mod vitiligo vi vil dele med dig i dag

Papaya

Denne frugt indeholder næringsstoffer, der hjælper med at forny melanocytterne, dem der producerer melanin, eller hudfarve. Det er en billige behandling, som du skal anvende ofte for at opnå de bedste resultater.

Hvad skal man gøre?

 • Skær en skive papaya ud og mos den til en blød masse, anvend den direkte på de påvirkede områder. Lad det sidde indtil det tørrer og gentag to gange for at få det bedste resultat.
 • Du kan også forbedre virkningen ved at drikke papaya juice.

Rødt ler

Ler indeholder kobber, der kan hjælpe med at genopbygge pigmentet i huden. Det forbedrer også blodgennemstrømningen og bidrager til en generel sundere hud. 

Hvad skal man gøre?

 • Bland to spiseskefulde rødt ler med noget ingefærekstrakt og anvend pastaen på de ramte områder i 15 minutter.

Gurkemeje

Gurkemeje

Dette krydderi kan være utroligt gavnende for huden og hjælper med at gendanne pigmenteringen naturligt.

Ingredienser

 • 450 gram rå gurkemeje
 • 225 gram ingefærrod
 • Saften fra fem citroner

Hvad skal man gøre?

 • Bland alle ingredienserne i en krukke. Opbevar det i køleskabet og spis to teskeer inden hvert måltid.
 • En anden mulighed er at lave en te af gurkemeje og anvende væsken direkte på huden.

Andemad

Dette er en lille vandplante, der ofte gror i søer og damme og er god til at reducere effekterne af vitiligo. Desværre kan den være svær at anskaffe.

Hvad skal man gøre?

 • Mal planten til en pasta og tilsæt en teske honning. Spis en teske to gange om dagen, efter et måltid.

Ingefær

Ingefær

Ingefær er blevet meget populær takket være dens mange medicinske anvendelser, og den kan også være nyttig til behandling af vitiligo på grund af dens evne til at forbedre blodgennemstrømningen.

Ingredienser

 • 1 frisk ingefær
 • 1 teske sennepsolie
 • En knivspids stødt gurkemeje

Hvad skal man gøre?

 • Mal ingefærroden og bland det med sennepsolien og gurkemejen. Anvend den som en pasta direkte på de ramte områder og lad det sidde på huden i 20 minutter.

Er du klar til at prøve disse midler mod vitiligo?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sad.org.ar. (Consulta 2018). CONSENSO SOBRE VITÍLIGO. Online [http://www.sad.org.ar/wp-content/uploads/2016/04/Consenso-vitiligo-2015.pdf].
 • Salinas-Santander, M., Sánchez-Domínguez, C., Cantú-Salinas, C., Ocampo-Garza, J., Cerda-Flores, R., Ortiz-López, R., & Ocampo-Candiani, J. (2014). Vitíligo: Factores asociados con su aparición en pacientes del noreste de México. Dermatologia Revista Mexicana.
 • Díaz, V. del C. G., Domínguez, M. A., Pedrero, M. L. P., Santacruz, F. J., Fonseca, A. A., Casas, P. C., & Arreola, L. del P. T. (2011). Guía de práctica clínica para el tratamiento del vitíligo. Dermatologia Revista Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2013.07.010

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.