6 gode grunde til at spise flere klementiner

Klementiner er bedst kendt for deres høje indhold af C-vitamin, men de indeholder også mange andre næringsstoffer
6 gode grunde til at spise flere klementiner
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kender du disse gode grunde til at spise flere klementiner i dagligdagen?

Klementiner kommer fra et træ, der er mindre end et appelsintræ. De indeholder frugtkød ligesom appelsiner, fiber, aroma og lækker juice. Modsat appelsiner, er de lette at skrælle.

Folk nyder dem normalt friske, samt i juicer og salater. De bliver også brugt til desserter, marmelade, smoothies og i karamel.

De udgør en sund, appetitvækkende forret, og vand er deres hovedingrediens.

Grundet deres lave sukkerindhold, findes der desuden bare 53 kalorier i en klementin på 113 g. Klementiner indeholder fiber og næringsstoffer såsom kalium, magnesium, C-vitamin, fosfor, E-vitamin, A-vitamin og folat.

Som du kan se, er klementiner en fantastisk alsidig frugt, der indeholder mange vigtige næringsstoffer for kroppen. I denne artikel vil du lære 6 gode grunde til at spise flere klementiner i din daglige kost.

1. C-vitamin

Skraellede klementiner med hoejt C-vitaminindhold

Efter appelsiner, er klementiner en god mulighed for dem, der ønsker at indtage mindre sukker. Derudover giver deres smag og aroma varietet i kosten, og de indeholder et højt niveau af C-vitamin.

 • Den C-vitaminholdige ascorbinsyre påvirker kroppen på diverse måder for at forebygge hjertekarssygdomme, og hjælpe kroppen med at hele sår hurtigere.
 • Derudover er det nødvendigt for optagelsen af jern, hvilket vedligeholder sunde knogler og tænder.
 • C-vitamin spiller også en rolle i produktionen af kollagen og karotin. 

Karotin er et kemisk stof, der fremmer oxideringen af fedtsyrer, og øger energiproduktionen.

Disse funktioner hjælper fedtvæv med den kemiske fedtforbrænding.

Anbefalet læsning efter “6 gode grunde til at spise flere klementiner”:

8 symptomer på C-vitamin mangel

2. Kræftbekæmpende egenskaber

Frie radikaler er meget reaktive molekyler, der forårsager en dødelig inddeling af kropsceller, hvilket kan skyldes fejlernæring, overdrivelse af motion, stress, tobaksrygning, alkohol og mediciner, iblandt andre årsager.

Som følge af denne proces fremmes aldring, og diverse problemer opstår i nervesystemet og hjertekar.

Klementiner indeholder C-vitamin, E-vitamin, karotin og flavonoider. Disse substanser neutraliserer oxidationsprocessen, og bekæmper derved kræftceller.

Faktisk har forskellige studier vist, at disse vitaminer kan lindre bivirkningerne, der opstår som følge af kemoterapi og radiation, der bliver brugt som behandling mod diverse typer kræft (for eksempel lunge, mave og prostata).

Jernholdig mad

3. Modvirker jernmangel

Jernmangel er et af verdens mest udbredte næringsproblemer.

Det forårsages af en lav produktion af haemoglobin i blodet. Haemoglobin er det stof, der har ansvaret for, at levere ilt rundt i kroppen via blodet.

Denne proces kræver næringsstoffer, deriblandt jern.

 • C-vitaminen, der findes i klementiner, fremmer optagelsen af jern i fordøjelsessystemet, og hjælper med at flytte det rundt i kroppen.
 • Ifølge nuværende forskning, kan mellem 25 og 7g mg. C-vitamin fordoble eller tredoble mængden af optaget jern fra et måltid.
 • C-vitamin interagerer med fytater (molekyler, der hæmmer optagelsen af næringsstoffer), og derved nedbrydes uopløselige kemikalier. Samtidig fremmer det optagelsen af jern og modvirker jernmangel.

4. Gode grunde til at spise flere klementiner, når du er gravid

Klementiner indeholder folsyre, også kaldet vitamin B9. Dette næringsstof virker på et cellulært niveau og er med til at danne kropsvæv. Det fremmer også dannelsen af røde blodceller.

Disse er med til at producere nukleinsyre og spiller en rolle i nervesystemets udvikling.

 • De ovenstående funktioner er især vigtige i løbet af graviditet og barndom. Dette er en god grund til, at spise flere klementiner, så du ikke går glip af denne vigtige vitamin, som bør indgå i en sund og afbalanceret kost.

5. En sød kilde til kalium

Kalium er et vigtigt makro-mineral, der har til funktion at regulere kroppens vandniveauer. Dette inkluderer vandet i musklerne, nervesystemet og nyrerne.

Kalium kan endda være med til at stabilisere blodtrykket.

Når man dyrker sport, er det vigtigt at indtage kalium, da det hjælper med at hydrere kroppen. Det erstatter også de tabte mineraler efter hård motion, og reducerer risikoen for skader.

Siden klementiner øger niveauet af vand og kalium i kroppen, er denne frugt fantastisk til at fornye glukose og elektrolytterne i kroppen efter sport. Endnu en god grund til at spise flere klementiner er, at de hjælper dig med at øge din fysiske præstation.

Læs mere efter “6 gode grunde til at spise flere klementiner”:

Spis disse 7 fødevarer for at opbygge dine muskler

6. Bekæmper urinsyre og infektioner

Klementiner - grunde til at spise flere klementiner

Grundet deres indhold af vand, citronsyre og kalium, har klementiner en vanddrivende effekt og gør urinen mere basisk, hvilket er med til at bekæmpe blærebetændelse og fjerne puriner.

Puriner er organiske stoffer, der ved overproduktion kan forårsage hyperurikæmi og gigt. De opstår som følge af depoter af urinsyre i leddene, og tilfører smerte.

Som du kan se, har klementiner mange utrolige sundhedsfremmende egenskaber, og der er mange gode grunde til at spise flere klementiner. Vil du inkludere dem fremover i din kost?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Martí, N., Mena, P., Cánovas, J. A., Micol, V., & Saura, D. (2009). Vitamin C and the role of citrus juices as functional food. Natural Product Communications.
 • Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013;28(4):314–328. doi:10.1007/s12291-013-0375-3
 • Jain A, Tiwari A, Verma A, Jain SK. Vitamins for Cancer Prevention and Treatment: An Insight. Curr Mol Med. 2017;17(5):321-340. doi: 10.2174/1566524018666171205113329. PubMed PMID: 29210648.
 • MsC. Yusimy Cardero Reyes, Lic. Rodolfo Sarmiento González  y MsC. Ana Selva Capdesuñer. Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. MEDISAN 2009;13(6). http://www.bvs.sld.cu/revistas/san/vol13_6_09/san14609.pdf
 •  Gay J. Prevención y control de la carencia de hierro en la embarazada. Rev Cubana Aliment Nutr
  1998; 18(2):15-8.
 • Weaver, C. M. (2013). Potassium and Health. Advances in Nutrition4(3), 368S-377S. https://doi.org/10.3945/an.112.003533
 • Vinayagam R, Xu B. Antidiabetic properties of dietary flavonoids: a cellular mechanism review. Nutr Metab (Lond). 2015;12:60. Published 2015 Dec 23. doi:10.1186/s12986-015-0057-7

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.