6 måltider, du kan spise om aftenen uden at tage på

En af de vigtigste ting at have i baghovedet for ikke at tage på fra dine måltider om aftenen er at begrænse dine portioner. Det er også bedst at vælge lette måltider, som er nemme at fordøje.
6 måltider, du kan spise om aftenen uden at tage på
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Der er mange personer, som ønsker at holde sig i form, men er bange for aftensmaden. Hvis dette er tilfældet for dig, så bid mærke i de følgende måltider, du kan spise om aftenen uden at tage på, som både videnskabsmænd og ernæringseksperter er blevet enige om.

Disse måltider vil ikke blot lade dig spise uden at tage på, men også undgå problemer med fordøjelsen og søvn.

Nøglen er at vælge fødevarer klogt og spise små portioner.

Husk dog, at en anden vigtigt ting at have i baghovedet for at kunne spise uden at tage på er ikke at stresse over det.

Mange personer undgår aftensmaden på grund af den gængse misforståelse om, at det vil føre til vægtøgning at spise om aftenen. For at undgå, at dette sker, skal man være sikker på, at man laver en let middag og fastsætter et fast tidspunkt til at sætte sig ned og spise.

Det er blevet bevist, at de personer, der har et bestemt tidspunkt til at forberede og spise måltider i løbet af dagen, nyder en sundere vægt.

Derfor er det vigtigt altid at spise aftensmad og inkludere proteiner og vitaminer, der er at finde i fødevarer såsom grøntsager og frugter. Husk også, at ideelt set er det bedst at spise mindst to timer, før du går i seng.

For mange personer vil mange timer uden at spise føre til, at man spiser mere. Det kan også øge ens risiko for at udvikle type-2 diabetes på grund af sammenhængen mellem ens blodsukker og insulin.

Vær forsigtig med størrelsen på dine portioner

Som vi nævnte før, er størrelsen på dine portioner en af måderne, hvorpå du kan spise uden at tage på, udover at overveje de madvarer, du spiser.

Hvis du sætter dig ved bordet dødsulten, kan du ende med at spise mere, end du havde planlagt.

  • Servér den mængde mad, du regner med at spise, på en tallerken eller i en beholder i stedet for at spise direkte fra, hvor det oprindeligt blev lavet, for at undgå at spise for meget.

På den måde kan du kontrollere, hvad du spiser hele tiden.

  • Det anbefales også, at man holder de fristende fødevarer, såsom slik, stegt mad og småkager, ude af syne.

Hvilke fødevarer kan jeg spise uden at tage på?

1. Æg

Spis æg uden at tage på

Æg er rige på proteiner og indeholder vigtige aminosyrer. De vil hjælpe dig til at føle dig mæt hurtigere.

Det sundeste valg er at spise dem kogt. Hvis du foretrækker det, kan du lave en omelet eller rørægNøglen er at tilberede dem uden olie eller med en minimal mængde.

2. Nødder og ost

En lille portion ost indeholder 100 kalorier, så spis kun et lille stykke og overdriv det ikke.

  • Ost er rig på tryptofaner, proteiner og kasein. Nogle undersøgelser indikerer, at kasein kan øge ens stofskifte.

Hvis du ønsker at kombinere din ost med nødder og vindruer, som er rige på melatonin, ville det være vidunderligt. Trods alt er melatonin perfekt til at hjælpe dig til at sove, når du beslutter dig for at gå i seng.

3. Mos med kalkun og græskar

Spis græskarmos uden at tage på

En meget fuldkommen og næsten kaloriefri ret er en lækker mos med kalkun og græskar.

Kalkunkød er en glimrende kilde til tryptofan og sunde proteiner, og fordøjelsen af det er meget nemmere end kyllingekød.

Til at tage med på farten kan du vælge noget hurtigt og lækkert såsom en græskarmos. Det er en sund og mættende ret, som vil hjælpe dig med at undgå vægtøgning.

4. Hummus og grøntsager

Som vi allerede ved, er basen for hummus kikærter. Det er en fødevare, der er rig på B6-vitaminer, som er grundlæggende for syntesen af melatonin.

Det bedste at sætte sammen med denne fødevare er grøntsager. Du kan vælge dine favoritter og tilføje det til en smule agurk og gulerod.

Læs også: Hummus et naturligt antidepressivt middel, rigt på næringsstoffer

5. Majs direkte fra kolben

Spis majsmel uden at tage på

Majs dirkete fra kolben er et glimrende måltid til om aftenen. (Bemærk venligst, at vi taler om kogt majs, ikke majs på dåse).

Denne fødevare fjerner overskydende kolesterol fra kroppen og stopper ophobningen af fedt.

For at måltidet skal være sundt, så man kan spise det uden at tage på, er det vigtigt at undgå at tilføje salt eller smør.

6. Hvid fisk

Hvid fisk er et af de bedste valg, når du leder efter en sund og nærende ret, som du kan spise uden at tage på.

I så fald anbefaler vi, at du vælger hvid fisk, fordi fed fisk indeholder mere fedt. Derfor er fed fisk bedst at spise ved frokosttid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.