Øg dit stofskifte: Noget af det bedste, du kan gøre for at tabe dig

I denne artikel finder du en sjov og nem mulighed, som gør dig i stand til at overveje de ovenfor nævnte muligheder, som vil ende med at øge dit stofskifte.
Øg dit stofskifte: Noget af det bedste, du kan gøre for at tabe dig
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Øg dit stofskifte: Noget af det bedste, du kan gøre for at tabe dig. Der er mange forskellige perspektiver, når det kommer til at finde den bedste metode til varigt vægttab. Nogle mener, at det er bedst at afholde sig fra at spise slik eller følge en meget streng kostplan.

Andre følger en kostplan, som de har fået af en ernæringsekspert. I denne artikel finder du en sjov og nem mulighed, som gør dig i stand til at overveje de ovenfor nævnte muligheder, som vil ende med at øge dit stofskifte.

Øg dit stofskifte

Dette er en god mulighed, da det lærer din krop at regulere sig selv uden risici, og uden at du behøver at sulte dig selv. Lyder det ikke meget godt? Er det noget, du har lyst til at prøve? Hvis det er tilfældet så prøv disse metoder, der kan øge dit stofskifte, så du kan tabe dig med en minimal indsats.

Hvad er stofskifte?

Før vi kommer nærmere ind på, hvordan du øger dit stofskifte, er det vigtigt at forstå, hvad det egentlig er. Dit stofskifte er en kombination af kemiske reaktioner i din krop.

Hastigheden af disse reaktioner bestemmer hvor mange kalorier, du forbrænder. Når du har et hurtigt stofskifte, forbrænder du mere energi. Derfor er der mindre fedtdepoter, og du vil tabe dig hurtigere.

Spis proteiner

Proteinrig madvarer

Den nemmeste måde at øge dit stofskifte er at give din krop næringsrig mad, som får den til at nedbryde mad hurtigere. Du gør bedst i at vælge fødevarer med en termisk effekt, såsom proteiner.

Proteiner indeholder ikke specielt mange fedtstoffer, og kroppen skal arbejde for at nedbryde dem. Som et resultat vil du føle dig mæt i længere tid, og din krop vil arbejde hårdere.

Anbefalet læsning efter “Øg dit stofskifte”:

Fem øvelser til at aktivere blodkredsløbet

Måden hvorpå dette sker er ved at indtage proteiner af god kvalitet. Om muligt bør du spise magert kød og økologiske frø uden konserveringsmidler. Ved forskning har man fundet frem til, at det er muligt at spise 441 kalorier mindre ved at spise 30% mere protein.

Drik koldt vand

Hvordan plejer du at slukke din tørst? Desværre vælger de fleste læskedrikke og andre sukkerholdige drikkevarer, der indeholder kemikalier. Hvis du er en af disse, bør du være opmærksom på, at du saboterer dit vægttab og sænker dit stofskifte.

Kvinde drikker vand

Alle drikkevarer med kemikaler eller sukkerarter indeholder kalorier, der påvirker din krop. For at øge dit stofskifte bør du udskifte dine sædvanlige drikkevarer med et koldt glas vand.

Hvis du gør dette, vil du øge dit stofskifte med det samme, da din krop vil kræve mere energi for at genstabilisere sin temperatur. Effekten er dog ikke varig. Når din krop har har genoperttet sin temperatur, vil dit stofskifte automatisk gå tilbage til sin normale tilstand.

Læs også denne artikel efter “Øg dit stofskifte”:

Svømning: En sport der træner hele kroppen

Derfor ligger tricket i at drikke koldt vand hele tiden. Du behøver ikke at bekymre dig om din kropstemperatur. Din krop vil hurtigt tilpasse sig, og du bliver hverken forkølet eller får en anden sygdom.

Øg dit stofskifte ved at træne højintensiv træning

Kvinde der traener - oeg dit stofskifte

Du er med garanti allerede klar over, at du er nødt til at træne dagligt for at forblive sund. Men ikke al fysisk træning er effektivt, når det kommer til øgning af dit stofskifte. Den mest effektive træningsform til dette er højintensiv intervaltræning.

Med denne træningsform forbedrer du din krops evne til at forbrænde fedt, og dit stofskifte forbliver højt, selv efter du er færdig med at træne. Højintensiv intervaltræning kan selvfølgelig være svært for nogle, da de ikke er i god fysisk form.

Så hvorfor udfordrer du ikke dig selv og kaster dig ud i det? Hvis du ikke har lyst til at træne højintensivt hver dag, kan du prøve det et par gange om ugen. Resten af tiden kan du give dig i kast med lettere træningsformer. Det vil faktisk være endnu bedre, hvis du dyrker 5 minutters intensiv træning som en del af en daglig 30 minutters træningsrutine. Med dette vil du straks se resultater, og din udholdended forbedres gradvist.

Undgå at sidde ned hele tiden

Hvor mange timer sidder du ned hver dag? Sandheden er, at de fleste bruger mange timer på at sidde ned. Selv om det selvfølgelig er meget afslappende, kræver dit helbred konstant aktivitet.

Hvis dit arbejde er meget krævende, bør du som minimum prøve at arbejde stående mindst et par timer om dagen. Det kan virke lidt underligt i starten, men det er rigtig sundt og en god metode til at øge dit stofskifte. En anden mulighed er, at du rejser dig op hver halve time og laver lidt strækkeøvelser i 2 til 5 minutter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ting R., Dugré N., Allan GM., Lindblad AJ., Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician, 2018.
  • Au Yeung F., Jovanovski E., Jenkins AL., Zurbau A., et al., The effects of gelled konjac glucomannan fibre on appetite and energy intake in healthy individuals: a randomised cross over trial. Br J Nutr, 2018. 119: 109-116.
  • Wewege M., Den Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body compositioin in overweight and obese adutls: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.