Åndedræt og opmærksomhed: Nøglerne til en god yogastilling

Under yoga er det vigtigt at huske på vejrtrækning og mindfulness, mens man fokuserer på det nuværende øjeblik.
Åndedræt og opmærksomhed: Nøglerne til en god yogastilling
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 21 september, 2022

Yogisk vejrtrækning er grundlæggende for udøvelsen af yoga, fordi den vil hjælpe til koncentration og forbedring af teknikkerne for hver stilling. Åndedræt og opmærksomhed er således nøglen til en god yogastilling.

Åndedrætsøvelser forbedrer i høj grad det kardiorespiratoriske system i hvile. Når der udføres en dyb udånding, når mere ilt frem til vores lunger og fordeles derefter til alle kroppens organer.

Holdning og vejrtrækning i yoga

Startstillingen for vejrtrækning er at sidde med krydsede ben og forblive stille i hele øvelsen. De siddende stillinger giver dig mulighed for at sidde behageligt i længere tid og slappe af i kroppen.

Der findes kunsten og praksis af hatha yoga, som består i meditation og styrkelse af ånden. Denne yogamodalitet fokuserer sin praksis på det mentale og lader den fysiske styrke ude af betragtning. Den søger at have kontrol i sindet og berolige de tanker, der destabiliserer.

Åndedræt og opmærksomhed vil give dig mulighed for at opnå en god yogastilling. Træk vejret, vær opmærksom og tag dig god tid i hver yogaøvelse. At trække vejret korrekt vil forbedre din teknik som yogi og forebygge skader.

Åndedræt og opmærksomhed: Yogisk vejrtrækning

Kvinde laver trekanten

Yogapraksis kræver fuld yogisk vejrtrækning, fordi du trækker vejret ind og fylder brystkassen. I yoga indånder man ind og udånder gennem næsen, fordi der med denne teknik kommer mere luft ind i lungerne.

Yogisk vejrtrækning består af integrationen af tre grundlæggende aspekter i en bred og rytmisk bevægelse: Mave-, ribbens- og kravebensåndedrættet, som anført af fagfolk som Josep Gustems, professor ved universitetet i Barcelona:

  • Maveåndedræt er det, hvor mellemgulvet sænkes under indånding, og maven svulmer op. Dette medfører en konstant jævn bevægelse af mellemgulvet, hvilket fremmer organernes korrekte funktion.
  • Ribbensåndedræt er det, hvor ribbenene er adskilt, og brysthulen er udvidet.
  • Kravebensåndedræt er det, der gives ved at løfte kravebenene, hvor al luften indføres passivt.

En god vejrtrækning gør det muligt at opnå koncentration og slappe af i kroppen for at forberede den på det øjeblik, hvor stillingerne skal udføres. Hvis du er nybegynder i yoga, vil vejrtrækningen være kompleks, og du vil føle dig utilpas, fordi dine lunger ikke er vant til at modtage store mængder ilt.

Det er almindeligt at føle svimmelhed eller svaghed, når du begynder med yogavejrtrækningen, fordi din krop skaber modstand mod luften. Men med øvelse vil du blive bedre og mærke ændringerne, når du udfører stillingerne.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvornår er det bedste tidspunkt at dyrke yoga på?

Balance og ligevægt

En af de største fordele ved at trække vejret korrekt i forbindelse med yoga er, at du vil forbedre balancen og styrken i brystkassen. Der er balancestillinger, der kræver stor fokus, kraft og udholdenhed.

Åndedræt gør det muligt for balancestillinger at udvikle pondus, smidighed, koordination og forbedre koncentrationen. Balancen udvikles ved at få ilt til lungerne og hjernen.

Det opnås også ved at spænde maven, og det kan kun ske ved at bruge maveåndedrættet, fordi musklens styrke er med til at opretholde kroppens balance. Selv om balance er en færdighed for enhver yogi, kan den udvikles med optimal vejrtrækning.

For fleksibilitet og modstandsstillinger er vejrtrækning og opmærksomhed grundlæggende. De holder sindet opmærksomt og fokuseret for at kunne modstå anstrengelserne.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Ti grunde til, at yoga er ideelt, hvis du er overvægtig

Åndedræt og opmærksomhed: Koncentration i praksis

En kvinde mediterer udenfor

Åndedræt ilter hjernen og giver neuronerne mulighed for at have en optimal proces. Denne iltning af hjernen hjælper koncentrationen.

Yogisk vejrtrækning gavner afslapning og indre ro, fordi den sætter kroppen i en tilstand af ro, hvor blodet flyder og kroppens processer arbejder uden ydre pres. Åndedrættet kan ledsages af meditation, men det afhænger af den type yoga, du ønsker at praktisere.

I meditation er ånden adskilt fra kroppen, og åndedrættet beroliger sindet. At leve i fred og nyde nuet er en del af yoga, fordi negative tanker ikke vil invadere dit sind.

Hvis du beslutter dig for at dyrke yoga, skal du huske, at vejrtrækning og opmærksomhed er afgørende for udførelsen af stillingerne. Åndedrættet i yoga fylder sjælen med energi og styrker dig. Tag et åndedrag og nyd yoga!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Brown, R. P., & Gerbarg, P. L. (2009). Yoga breathing, meditation, and longevity. In Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2009.04394.x
  • Gilbert, C. (1999). Yoga and breathing. Journal of Bodywork and Movement Therapies. https://doi.org/10.1016/S1360-8592(99)80042-4
  • Desai, R., Tailor, A., & Bhatt, T. (2015). Effects of yoga on brain waves and structural activation: A review. Complementary Therapies in Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2015.02.002
  • Khanna, S., & Greeson, J. M. (2013). A narrative review of yoga and mindfulness as complementary therapies for addiction. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.01.008
  • Uebelacker, L. A., Epstein-Lubow, G., Gaudiano, B. A., Tremont, G., Battle, C. L., & Miller, I. W. (2010). Hatha yoga for depression: critical review of the evidence for efficacy, plausible mechanisms of action, and directions for future research. Journal of Psychiatric Practice®, 16(1), 22-33.
  • Gustems Carnicer, J. (2007). La respiración en el canto.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.