AEMPS identificerer ny bivirkning ved omeprazol

Den nye bivirkning ved omeprazol kræver særlig forsigtighed hos patienter med nyresygdom. Læs alt om den her i artiklen.
AEMPS identificerer ny bivirkning ved omeprazol
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 10 april, 2023

Det spanske agentur for lægemidler og sundhedsprodukter (AEMPS) har annonceret en ny bivirkning ved omeprazol. Det er et af de mest udbredte lægemidler på verdensplan.

Det skal også bemærkes, at ud over masseforbruget er der en tendens til, at folk tager det i mange måneder. Ifølge nogle undersøgelser er den gennemsnitlige forbrugstid blandt patienter 2 år med 20 mg om dagen.

Som ethvert lægemiddel er omeprazol ikke fri for bivirkninger. Nogle er bedre kendt og mere forventet end andre, men med tiden og dets tilstedeværelse på apotekerne er det muligt at opdage nye uønskede virkninger.

I sin månedlige sikkerhedsbulletin fra december 2022 (artikel på spansk) rapporterede AEMPS, at tubulointerstitiel nefritis er en ny anerkendt bivirkning ved omeprazol. Problemet er, at denne tilstand kan udvikle sig til nyresvigt. Her er en artikel på engelsk til dig.

Hvad bruges omeprazol til?

Omeprazol er en protonpumpehæmmer i maven. Dets virkning er derfor at reducere produktionen af saltsyre i fordøjelsessystemet.

Ved at hæmme protonpumpen stiger pH-værdien, og miljøet bliver mindre surt. Det er ikke det samme som andre lægemidler, der betragtes som antacida, som blokerer for den syre, der allerede er produceret. I dette tilfælde reducerer det aktive stof produktionen af den fra begyndelsen.

Derfor anses omeprazol for at være meget effektivt til behandling af gastritis, mavesår, nogle tilfælde af funktionel dyspepsi og endda Helicobacter pylori-infektion. I sig selv er det meget sikkert, men ordinationen bør ikke overstige 8 uger. I to måneder er det stadig rimeligt sikkert, men der er nogle konsekvenser forbundet med fortsat og uovervåget brug.

Som nævnt er der en tendens til overdrevent forbrug, selv op til 2 års daglig indtagelse. Derfor kan mange af de uønskede reaktioner skyldes misbrug og ikke den godkendte brug, der er godkendt i henhold til videnskabelige retningslinjer.

En hånd tager piller på et bord

Almindelige bivirkninger af omeprazol

I de lovlige indlægssedler for de kommercielle mærker, der fremstiller omeprazol, nævnes følgende som hyppige uønskede reaktioner:

 • Hovedpine.
 • Diarré eller forstoppelse.
 • Kvalme og opkastning.
 • Flatulens.

Alle disse symptomer er forventelige, og selv om de ikke altid forekommer, er deres tilstedeværelse anerkendt af forskningen om omeprazol. Når man står over for dem, er det bedst at rådføre sig med den læge, der har ordineret den aktive ingrediens, for at vurdere mulighederne.

Bivirkninger som følge af kronisk brug af lægemidlet

De bivirkninger, der kan forekomme som følge af misbrug af omeprazol, er også blevet undersøgt. Her medregnes det overdrevne brug, som en stor del af befolkningen praktiserer gennem selvmedicinering.

En rapport fra 2016 nævner, at følgende er reaktioner, der kan tilskrives kronisk brug:

 • Nedsat effektivitet af antikoagulerende og trombocythæmmende lægemidler. Så det ville øge den kardiovaskulære risiko.
 • Øget risiko for lungebetændelse. Da der er mindre mavesyre, står bakterier over for en svækket barriere, som gør det muligt for dem at formere sig let.
 • Hypovitaminose. Frem for alt ses B12-vitaminmangel hos kroniske brugere, der er ældre eller har samtidig diabetes.
 • Hypomagnesiæmi. Den cirkulerende magnesiumkoncentration er reduceret hos patienter, der tager lægemidlet i mere end 1 år.

Bivirkninger, der ikke er registreret i indlægssedler

Derudover fandt en gennemgang fra 2018 nogle bivirkninger ved lægemidlet, som ikke er opført i de fleste indlægssedler, men som forskerne tilskrev den aktive ingrediens:

Hvad er den nye bivirkning ved omeprazol, som AEMPS har anerkendt?

AEMPS har rapporteret, at tubulointerstitiel nefrit er en bivirkning ved omeprazol, som vi bør overveje. Derfor bør der være øget forsigtighed ved ordination af dette lægemiddel til patienter, der allerede har en nyrelidelse.

Denne nefritis er betændelse, der opstår i den del af nyrevævet mellem tubuli, dvs. mellem de enheder, der er ansvarlige for dannelsen af urin. De personer, der lider af den, kan have en stigning i urinmængden, trang til at tisse om natten, lændesmerter og blod i urinen.

Selv om der findes andre årsager, har man i nyere tid konstateret, at 70 % af tilfældene er sekundære til et lægemiddel. Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler er de største syndere samt visse antibiotika (beta-lactamer og ciprofloxacin).

Hvad angår omeprazol og dets mulighed for at generere tubulointerstitiel nefritis, forventes det, at ca. 20 forbrugere af lægemidlet pr. 100.000 lider af det. Nogle har læsionen efter kun 15 dages brug, mens det hos andre kan tage 18 måneder, før den manifesterer sig.

Kvinde med mavesmerter grundet bivirkning ved omeprazol

Omeprazols bivirkning på nyrerne kan manifestere sig med blod i urinen og smerter i områderne nær disse organer.

Hvordan skal jeg tage lægemidlet for at undgå denne bivirkning ved omeprazol?

Det vigtigste er, at vi ikke skal selvmedicinere. Ved at bruge det uden lægeligt tilsyn øges risikoen for at få bivirkninger.

Derfor er det at foretrække at have en recept, selv om det i mange lande kan købes i håndkøb. Desuden bør behandlingsplanen begrænses til det, der anbefales i videnskabelige retningslinjer. Og dette er i de fleste tilfælde begrænset til højst 8 uger.

Nogle bivirkninger er uundgåelige. Men ved at tage de forholdsregler, der er videnskabeligt dokumenteret, er risikoen reduceret.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cardona-Ospina, J. A., Medina-Morales, D. A., Rodríguez-Morales, A. J., & Machado-Alba, J. E. (2016). Efectos adversos a largo plazo de los inhibidores de la bomba de protones: Perspectiva desde la medicina basada en la evidencia. Revista colombiana de Gastroenterología31(4), 403-408.
 • Forgerini, M., Mieli, S., & Mastroianni, P. D. C. (2018). Safety assessment of omeprazole use: a review. Sao Paulo Medical Journal136, 557-570.
 • Gordillo García, A. (2015). Omeprazol,¿ el opresor gástrico?.
 • Illesca Orosco, V. F., & Yalli Clemente, Y. Y. (2016). Evaluación del abuso del consumo de omeprazol en pacientes ambulatorios del Hospital Docente Clínico Quirúrgico Daniel Alcides Carrión.
 • Nieto-Ríos, J. F., Ruiz-Velásquez, L. M., Álvarez, L., & Serna-Higuita, L. M. (2020). Acute interstitial nephritis. Literature review. Iatreia33(2), 155-166.
 • Perazella, M. A., & Markowitz, G. S. (2010). Drug-induced acute interstitial nephritis. Nature Reviews Nephrology6(8), 461-470.
 • Shah, N., & Gossman, W. (2019). Omeprazole.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.