Kan du afgøre, om nogen lyver for dig?

Kropssprog er vigtigt for at vide, hvornår nogen lyver for dig. Din krop giver dig alle de signaler, du har brug for, når det kommer til at afgøre, om du kan stole på en bestemt person eller ej.
Kan du afgøre, om nogen lyver for dig?

Skrevet af Paula Heidemeyer

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er meget irriterende at opdage, at nogen lyver for dig. Dette er ikke kun, fordi løgne kan gøre meget skade. Derudover skyldes det også, at der ikke synes at være nogen måde at opdage dem på. Imidlertid siger mange eksperter, at der i virkeligheden findes metoder og teknikker til at opdage løgne.

Først og fremmest skal du kende til finesser; det vil sige, at du skal være i stand til at aflæse og analysere kropssprog for at kunne afgøre, om nogen lyver for dig.

Du er muligvis ikke klar over det, men meget af det, vi kommunikerer, er ikke nødvendigvis gennem ord, men gennem den måde, hvorpå vi udtrykker det. Således er vores kropssprog meget vigtigere end vores ord – hvor forførende disse end kan være.

I dag vil vi fortælle dig alt, hvad vi ved om, hvordan du spotter løgne og løgnere. Når alt kommer til alt, er kropssprog et sprog, vi alle burde lære at forstå.

Grundlaget for bedrag

Kvinde kigger væk, mens mand taler til hende

Først og fremmest er det vigtigt at studere den person, du formoder, lyver. Fokuser på dem og analyser dem lydløst i mindst et par minutter.

Vær særlig opmærksom på, hvordan de opfører sig, når de er afslappede. Derudover skal du være opmærksom på deres holdning, deres udtryk og deres kontekst.

Læs også: Trekantsdrama: Sådan ved du, om nogen kan lide dig

Observer

Dine øjne er ikke den eneste del af din krop, der kan give dig en masse vigtige oplysninger, når nogen lyver. På samme måde kan deres øjne give dig endnu mere. Kunsten er, at disse signaler undertiden er komplicerede at identificere. Faktisk kan mange mennesker få os til at tro, at de er ærlige, fordi de allerede kender tricks til at dække kropsignaler.

Den naturlige, ærlige opførsel, der finder sted under en samtale, inkluderer at kigge ind i dine øjne i et par sekunder og derefter aflede blikket i et par sekunder, kun for at se tilbage i dine øjne igen.

Vær mistænksom over for dem, der ser direkte ind i dine øjne og holder dit blik, når de fortæller dig noget. Vær også opmærksom på dem, der straks sænker blikket, når de får fortalt noget vigtigt.

Kropsholdning kan afsløre, når nogen lyver for dig

Nervøs opførsel afslører sig i en persons holdning, da den ikke er rettet mod dig. Desuden, hvis nogen, du taler med, har deres fødder eller krop pegende væk fra dig, er det et tegn. Det betyder normalt, at personen er ukomfortabel med dig, ikke er opmærksom på samtalen og måske endda er ivrig efter at komme ud af den.

Hvis dette er tilfældet, så lad dem gå.

Hænder og arme

Hvis deres arme og hænder er inden for dit syn, betyder det, at personen er klar til samtalen og er interesseret. Men hvis de skjuler deres arme og hænder bag dem, kan det skyldes, at de skjuler noget.

Vær opmærksom på, hvordan de besvarer telefonopkald. Vender de ryggen mod dig og går væk? Begynd at nære mistillid til dem, hvis dette sker, for det svarer til, at nogen giver dig et falskt smil.

Læs også: De 7 former for utroskab, du bør kende til

Tegn på, at nogen lyver for dig

Du kan også holde øje med personens pupiller, for at forsøge at afgøre om vedkommende lyver

Generelt er der mønstre og tegn, der er tilbagevendende hos mennesker, der ofte lyver. Vi fortæller dig, hvad disse tegn er, så du kan være mere opmærksom på dem. Således vil du, næste gang du snakker med nogen, derfor være mere opmærksom og selv kunne se, om disse teorier er rigtige:

  • For det første opfører en løgner sig unormalt.
  • For det andet kan vi normalt opdage en løgn, når personen ofte holder pauser og er længere tid om at svare.
  • Det kan også være, at personen lyver, når vedkommende beder om at få spørgsmål gentaget.
  • Sammentrækning af læberne kan også være et tegn.
  • Når de undgår de stillede spørgsmål, forbereder de sig muligvis på at lyve. Dette er også tilfældet, hvis de undgår at give detaljer om noget, du spørger om.
  • Hvis de ikke samarbejder, og deres holdning er negativ, er det muligt, de lyver.
  • Yderligere, hvis deres pupiller er udvidede, og deres stemme toneleje er højere end normalt, er dette et meget indlysende tegn.

Alle lyver

Krydsede fingre bag ryg symboliserer, at man lyver

Til sidst skal du huske på, at vi alle lyver på et eller andet tidspunkt, og det betyder ikke nødvendigvis, at vi prøver at bedrage nogen.

Selvom vi alle hævder at ønske ærlighed, er det meget få mennesker, der virkelig kan håndtere sandheden uden at blive personligt fornærmet og/eller såret. Når alt kommer til alt, hvad nu hvis din mand fortalte dig, at dine jeans faktisk får dig til at se fed ud? Eller hvad hvis din kone fortalte dig, at hun ikke fik en orgasme i stedet for at fake den?

Det er ikke let at være helt ærlig, og det er heller ikke altid den bedste mulighed.

Selvfølgelig lyver nogle mennesker mere end andre, og mange af dem er bestemt ikke ude på noget godt. Det er dem, du skal være opmærksom på. En god løgner skjuler det takket være indstuderede evner. I virkeligheden spiller de med tvetydigheden i kommunikation; formår at forvrænge information og skjule detaljer.

Uanset hvad er der visse grunde til, at mennesker lyver. De:

Som du kan se, er der forskellige slags løgne og løgnere, ligesom vi alle er forskellige. Nu hvor du ved lidt mere om løgne, kan du være opmærksom på de signaler, som vi har nævnt, så du selv kan fange en løgner.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.