Aflatoksiner i fødevarer: Hvad du skal vide

Fødevarer kan blive forurenet med toksiner, når en række hygiejniske forhold ikke opretholdes. I dette tilfælde vil vi fokusere på aflatoksiner.
Aflatoksiner i fødevarer: Hvad du skal vide
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Aflatoksiner i fødevarer er visse mykotoksiner, der produceres af svampe, og som kan udgøre en alarmerende sundhedsrisiko. De er genotoksiske og kræftfremkaldende, så indtagelse af dem bør undgås i enhver situation. De kan dog findes i visse almindeligt indtagne fødevarer, f.eks. jordnødder, nødder, majs, ris eller vegetabilske olier.

Før vi begynder, er det vigtigt at understrege, at fødevarehygiejne er afgørende, når dit mål er at holde dig sund på lang sigt. Der er visse giftstoffer, som kan kompromittere kroppens indre effektivitet. De kan også forårsage alvorlige ændringer i fosterets udvikling, hvis der er tale om gravide kvinder.

Typer af aflatoksiner i fødevarer

Det første, man skal forstå, er, at der findes forskellige typer aflatoksiner afhængigt af deres oprindelse. Der er indtil nu blevet identificeret ca. 20 typer. Blandt dem alle er B1 den farligste, da den er meget giftig og øger risikoen for at udvikle kræft.

Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Toxins. Det er et element, der endda kan overføres til et barn via modermælken, så der skal udvises særlig forsigtighed under graviditet og amning.

Røræg med svampe

Aflatoksiner kan være til stede i fødevarer og forårsage alvorlige skader på kroppen.

Desuden kan andre aflatoksiner også forårsage alvorlige skader på kroppen, især på leveren. Blandt de mest almindelige er aflatoksin B2, G1- og G2-aflatoksin. Der er dog tale om meget små elementer, endnu mindre end toksiner, der dannes af bakterier. Det gør dem vanskelige at påvise i konventionelle fødevareanalyser.

Fødevarer med det største indhold af aflatoksiner

Det er vigtigt at vide, hvilke fødevarer der har det største indhold af aflatoksiner indeni, da det kan hjælpe dig med at undgå dem i visse faser af livet.

Normalt er det nødder, frø og tropiske krydderier, der har størst sandsynlighed for at indeholde denne række af toksiner. Risikoen øges, når de er forurenet med skimmelsvampe. Af alle disse produkter er jordnødder de hyppigst inficerede.

Aflatoksiner findes dog også i produkter, der ikke er blevet korrekt konserveret. Dårlig fødevarehygiejne øger risikoen.

Derfor er det altid tilrådeligt at opbevare fødevarer køligt og tørt. Fugt og varme har en tendens til at fremme udviklingen af svampe, som er de vigtigste producenter af de ovennævnte toksiner.

Svampe i kurv

Dårlig konservering af fødevarer kan føre til, at der opstår forskellige aflatoksiner.

Aflatoksiner kan endda forekomme i emballerede produkter, hvis udløbsdato er overskredet. Det er rigtigt, at tilsætningsstoffer til fødevarer af konserverende art reducerer risikoen, men de kan stadig være til stede, hvis producentens anvisninger ikke følges.

Det er faktisk blevet påvist, at aflatoksin B1 kan være til stede i mange fødevarer, der indtages regelmæssigt, hvilket er særligt sundhedsfarligt.

Aflatoksiner og leverens sundhed

Som nævnt øger aflatoksiner ikke kun risikoen for at udvikle kræft, men forårsager også omfattende skader på levervævet. Nogle elementer i fytoterapi kan dog bidrage til at vende processen i tilfælde af infektion. Et eksempel herpå er curcumin fra gurkemeje. Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Cancer Letters.

Når levervævet er beskadiget, opstår der trods alt kronisk inflammation og oxidation. Det er vigtigt at tilvejebringe næringsstoffer eller fytokemikalier, der er i stand til at vende begge processer for at stimulere organets reparation.

Heldigvis er leveren et af de elementer i den menneskelige krop, der genopretter sig selv hurtigst. Selv om det er sandt, at det kan være alvorligt, vil det i mange tilfælde blive løst rettidigt med den rette behandling.

Alligevel er det bedst at undgå at blive udsat for disse toksiner for at forhindre mere alvorlige gener. Gennem den sædvanlige kost er leveren allerede under en stor arbejdsbyrde. Den skal ofte rense giftige forbindelser på hyppig basis ud over at udføre mange andre vigtige metaboliske funktioner. Jo mindre den er overbelastet, jo bedre.

Aflatoksiner i fødevarer: Meget farlige elementer for helbredet

Som vi har set, er aflatoksiner meget farlige forbindelser for helbredet, der produceres af svampe. De kan findes i flere almindeligt indtagede fødevarer, så det er tilrådeligt at tage ekstreme forholdsregler med hensyn til fødevarehygiejne for at undgå forurening, der kan være dødelig på mellemlang sigt.

Det er vigtigt altid at følge producentens anvisninger vedrørende konservering af forarbejdede produkter.

Som det sidste skal det bemærkes, at indtagelsen af disse forbindelser er særlig bekymrende for ældre personer og gravide kvinder. De betragtes som risikogrupper, så der skal træffes forsigtighedsforanstaltninger for at undgå skader, der kan påvirke deres helbred drastisk.

Det kan interessere dig ...
Hvad er toksiner, og hvad gør de i kroppen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er toksiner, og hvad gør de i kroppen?

For at eliminere toksiner fra kroppen er det vigtigt, at man opretholder en sund kost og får nok væske. Leveren og nyrerne er ens allierede i denne...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Marchese, S., Polo, A., Ariano, A., Velotto, S., Costantini, S., & Severino, L. (2018). Aflatoxin B1 and M1: Biological Properties and Their Involvement in Cancer Development. Toxins10(6), 214. https://doi.org/10.3390/toxins10060214
  • Martínez Miranda, María Marcela, Vargas del Río, Liliana María, & Gómez Quintero, Verónica María. (2013). AFLATOXINAS: INCIDENCIA, IMPACTOS EN LA SALUD, CONTROL Y PREVENCIÓN. Biosalud , 12 (2), 89-109. Recuperado el 29 de mayo de 2022, de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1657-95502013000200008&lng=en&tlng=es.
  • Soni, K. B., Rajan, A., & Kuttan, R. (1992). Reversal of aflatoxin induced liver damage by turmeric and curcumin. Cancer letters66(2), 115–121. https://doi.org/10.1016/0304-3835(92)90223-i

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.