Hvilke typer af tilsætningsstoffer findes der?

Det er meget svært at undgå indtaget af tilsætningsstoffer fuldstændig. Nogle gange kan det dog have gavnlige effekter for helbredet, hvis man tilpasser indtaget af dem. Vi vil fortælle dig alt om typerne af tilsætningsstoffer, som er mest gængse i fødevareindustrien.
Hvilke typer af tilsætningsstoffer findes der?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Før vi begynder, er det nødvendigt at forstå, at der er forskellige typer af tilsætningsstoffer, så de er klassificeret i grupper. Tilsætningsstoffer er en række substanser, som fødevareindustrien bruger til at forstærke karaktertrækkene for fødevarer eller til at forbedre konserveringen af det.

Selvom de fleste af dem er sikre for helbredet, skaber nogle af dem uoverensstemmelser blandt eksperter.

Nogle er harmløse for kroppen eller endda gavnlige. Det er tilfældet med geleringsmidler. Andre er dog kontroversielle på grund af deres effekter på tarmfloraen. I dette tilfælde tale vi om sødemidler.

Typer af tilsætningsstoffer

Vi vil gennemgå de primære kategorier af tilsætningsstoffer og deres effekter på menneskets sundhed.

1. Typer af tilsætningsstoffer: Konserveringsmidler

Konserveringsmidler er substanser, som formår at reducere den mikrobiologiske risiko ved fødevarer, hvilket forlænger deres holdbarhed. Mange af dem er harmløse for mennesker, eftersom vi ikke omdanner eller optager dem i tarmene.

En af de mest gængse typer af tilsætningsstoffer, nitrit, øger forekomsten af nogle former for kræft. Forskning, som dukkede op i tidsskriftetNutrients, beviser denne påstand.

Kødindustrien bruger disse konserveringsmidler, og de er den primære årsag til, hvorfor eksperter fraråder indtag af forarbejdet rødt kød. Denne type fødevare har været forbundet med en forværret sundhedstilstand blandt andre tilsætningsstoffer på grund af tilstedeværelsen af nitrit.

Råt kød

Forarbejdet rødt kød indeholder nitrit, som er forbundet med helbredsmæssig skade på mellemlang sigt.

2. Typer af tilsætningsstoffer: Aroma

Aroma er substanser, der er ansvarlige, som navnet antyder, for at tilpasse eller forstærke duften af fødevarer. Som en generel regel er de harmløse for helbredet foruden lidelser i tarmene, som du kan opleve på grund af overforbrug.

Det mest gængse i denne form for situation vil være diarréPå lang sigt er de dog ikke skadelige, eller i det mindste har videnskabelige studier endnu ikke nogen beviser på, at de er det.

For at finde ud af mere kan du læse: 9 aromaer der hjælper med at bekæmpe og dræbe myg

3. Typer af tilsætningsstoffer: Farvestoffer

Disse typer af tilsætningsstoffer bliver brugt til at give farve. Bestemte farvestoffer har været forbudte på grund af deres forhold med forekomsten af nogle typer af kræft.

Nutildags bruger fødevareindustrien dog mange pigmenter til at give smag. Disse pigmenter producerer ikke blot negative effekter, men de hjælper også med at forebygge udviklingen af sygdomme. 

Et klart eksempel ville være anthocyaniner, der er ansvarlige for farven på blåbær og er i stand til at udøve en antioxidant effekt. Ifølge et studie udgivet i Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Når man læser fødevareetiketter, er det vigtigt at være opmærksom på indholdet af tilsætningsstoffer. Hvis naturlige farver (især plantenæringsstoffer fra planter) er anvendt, så bør man ikke se dem som værende skadelige, med mindre andre substanser i dets komposition indikerer andet.

4. Sødemidler

Denne gruppe er den mest kontroversielle blandt ernæringseksperter. Sødemidler er substanser med en evne til at gøre ting sødere som en erstatning for sukker. Man overvejer dog stadig, hvor vidt de er bedre end anvendelsen af sukker. I denne gruppe skiller sukrin, stevia, sukralose og aspartam sig ud.

Nogle personer påstår, at vores kroppe ikke omdanner mange af disse kemikalier i tarmene. De fleste studier viser dog negative effekter på tarmflora. Resultaterne kan ikke bruges til direkte konklusioner, men det er også sandt, at der ikke er nogen langvarige forsøg til at bekræfte deres sikkerhed.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Er brun farin bedre end hvid sukker?

5. Smagsforstærkere

Blandt smagsforstærkere er en række tilsætningsstoffer, som forbedrer de organoleptiske karaktertræk for fødevareprodukter. Et af de vigtigste blandt disse er mononatriumglutamatsom er ansvarligt for den nyligt opdagede umami smag og mest af alt er til stede i det orientalske køkken.

Mange industrielle produkter indeholder disse typer af tilsætningsstoffer, eftersom de formår at forbedre accepten af fødevarer og øger deres velsmag. De er ikke skadelige for helbredet. Man skal blot være forsigtig med store mængder af salt.

6. Stabilisatorer, geleringsmidler og emulgatorer

Disse typer af tilsætningsstoffer er ansvarlige for at forbedre fødevarers tekstur. De har ikke nogen negative effekter på menneskekroppen, men snarere det modsatte.

Nogle af produkterne, som er i denne kategori, har egenskaber, som stimulerer tarmflora, og forbedrer dets funktioner. Det er for eksempel tilfældet med agar.

Et regelmæssigt indtag af denne type geleringsmidler opnår en fermentering i tarmene, som fremmer væksten af bakterier, der lever i tarmene. Denne proces kan forbedre omdannelsen af næringsstoffer, hvilket reducerer risikoen for overvægt og stofskiftesygdomme. Forskning udgivet i tidsskriftet, Gut Microbes, beviser det samme.

Husblas er en af de gængse typer af tilsætningsstoffer

Agar er et tilsætningsstof, der er gavnligt for helbredet.

7. Modificeret stivelse

Stivelse skiller sig ud, fordi de bliver brugt i bagværk til at give bedre elastiske egenskaber til fødevarer og dej. De består af en blanding af polysakkarid, som gør dem til kulhydrater. I sig selv er de ikke skadelige for kroppen.

Til stillesiddende personer er et for stort indtag af kulhydrater i kosten ikke gavnligt. Dette er ikke tilfældet med atleter, som skal tilfredsstille deres behov for kulhydrater for at genopfylde deres reserever af glykogen, som de bruger under aktivitet.

Hvis man udsætter modificeret stivelse for høje temperaturer, skaber det dog adskillige giftige affaldsstoffer såsom akrylamid. Forskning har vist, at disse er skadelige for helbredet.

8. Syrningsmidler

Fødevareindustrien bruger også syrningsmidler til at fremme fødevarers smag. Natriumsulfat og kaliumsulfat er de vigtigste. De forårsager ikke uønskede effekter i kroppen, så længe de ikke overskrider de fastsatte doseringer.

Ellers kan de skabe et betydeligt afføringsfremmende symptom. Dette sker for eksempel, når en person indtager en for stor mængde slik eller tyggegummi.

9. Med enzymer

Enzymer er typiske fødevarer for personer med intolerance eller produkter udviklet af industrien for kosttilskud. De mest gængse eksempler er hos laktoseintolerante patienter, eftersom tilstedeværelsen af enzymet, laktase, hjælper dem med at omdanne denne sukkerart.

Det er også gængs at finde proteinisolater eller koncentrater med fordøjelsesenzymer til at forbedre fordøjelsen af næringsstoffer og forebygge dannelsen af luft. Enzymer er ikke skadelige for helbredet, og eksperter anser anvendelsen af dem som sikkert.

10. Antioxidanter

Antioxidanter er tilsætningsstoffer, som blokerer eller forsinker iltningen af fødevarer, hvilket forlænger deres holdbarhed. Denne funktion er for eksempel udført af ascorbinsyre (C-vitamin).

Anvendelsen af det forebygger harskhed i frugter såsom avocado og æble. Det har derudover en positiv effekt på funktionen af immunsystemet at inkludere det i sin kost. Et øget indtag af C-vitamin har faktisk vist sig at reducere varigheden af forkølelser.

Generel funktion af tilsætningsstoffer

Nu vil vi kommentere på tilsætningsstoffers primære funktioner, så du kan forstå, hvorfor anvendelsen af dem er så hyppig.

De bevarer fødevarers ernæringsmæssige værdi

Mange af substanserne, som fødevareindustrien bruger, har til formål at bevare produkters ernæringsmæssige værdi. Hvis man undgår iltning, producerer det på den måde en større bevaring af vitaminer ved at reducere deres kontakt med ilt.

De bevarer fødevarers sundhed

Konserveringsmidler formår at forlænge fødevarers holdbarhed, hvilket forbedrer dets konservering og reducerer risikoen for inficering med mikroorganismer. På den måde beskytter de vores helbred ved at reducere risikoen for forgiftning.

De giver pH-balance i fødevarer og fermentering

Mange af tilsætningsstofferne til fødevarer, som fødevareindustrien bruger, formår at garantere syre-base balancen i produkter, hvormed de opnår bedre konservering af dem. Geleringsmidler eller stabilisatorer kan også føre til mere effektiv fermentering, hvilket giver en øget værdi til fødevarer takket være spredningen af nyttige bakterier.

De tilføjer mere farve og smag til fødevarer

Det er en af grundene til, at fødevareindustrien bruger tilsætningsstoffer. Det faktum, at de forbedrer fødevarers organoleptiske karaktertræk, formår at øge salget betydeligt. Og dette genererer en positiv indvirkning på virksomheder. Det er dog nødvendigt at sikre, at dette ikke udgør en risiko for menneskers helbred… Det er noget, som ikke altid sker.

De forbedrer teksturen og konsistensen af fødevarer

Du har sikkert undret dig over, hvorfor konsistensen af ultra-forarbejdede produkter altid er perfekt og anderledes end de hjemmelavede produkter. Det er uden tvivl på grund af tilstedeværelsen af tilsætningsstoffer i deres komposition.

Denne form for substans formår at gøre ingredienserne kompakte og give blandingen en mere svampet eller gummiagtig konsistens, som påvirker vores oplevelse, når vi smager dem.

Forarbejdet kød indeholder mange typer af tilsætningsstoffer

De ultra-forarbejdede fødevarer har et særligt udseende på grund af de tilsætningsstoffer, som forbedrer deres farve og tekstur.

Bivirkninger ved forskellige typer af tilsætningsstoffer

Selvom tilsætningsstoffer har rammer for anvendelse og et specifikt formål, er de ikke altid sikre for vores helbred. Især i tilfælde af for stort forbrug, eftersom de skaber en række bivirkninger. Det er grunden til, at der ikke rådes til at indtage dem i store mængder.

Det er vigtigt at være forsigtig med konserveringsmidler såsom nitrit og kunstige sødemidler. Den sidstnævnte er i stand til at skabe modificeringer i bakterierne, som lever i tarmene, hvilket påvirker omdannelsen af næringsstoffer og fordøjelsen.

Typer af tilsætningsstoffer: De er næsten altid tilstede

Det er vigtigt at bemærke, at tilsætningsstoffer er til stede i næsten enhver kost nutildags. Det er svært at undgå et indtag af dem, og måske rådes der ikke til det, hvis det var muligt. Det er vigtigt at tilpasse sit indtag, selvom det ikke altid er på samme måde.

Husk, at grundlaget for en sund kost er varieret og med flere friske fødevarer en ultra-forarbejdede. Det skal også være balanceret fra et kaloriemæssigt synspunkt for at forebygge vægtøgning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Song P., Wu L., Guan W., Dietary nitrates, nitrites, and nitrosamines intake and the risk of gastric cancer: a meta analysis. Nutrients, 2015. 7 (12): 9872-95.
  • Valenzuela, Rodrigo, and Ana María Ronco. “Acrilamida en los alimentos.” Revista chilena de nutrición 34.1 (2007): 8-16.
  • Yousuf B., Gul K., Wani AA., Singh P., Health benefits of anthocyanins and their encapsulation for potential use in food systems: a review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (13): 2223-30.
  • Pearlman M., Obert JI., Casey L., The asociation between artificial sweeteners and obesity. Curr Gastroenterol Rep, 2017.
  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.
  • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
  • Díaz, María Consuelo, and Alice Glaves. “Relación entre consumo de alimentos procesados, ultraprocesados y riesgo de cáncer: una revisión sistemática.” Revista chilena de nutrición 47.5 (2020): 808-821.
  • Carbonero-Carreño, Rocío. “Glutamato monosódico “la trampa de los alimentos sabrosos”.” Trastornos de la conducta alimentaria 17 (2013): 1863-1876.
  • Durán, Samuel, Karla Cordón, and María del Pilar Rodríguez. “Edulcorantes no nutritivos, riesgos, apetito y ganancia de peso.” Revista chilena de nutrición 40.3 (2013): 309-314.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.